Universal compra els drets de totes les cançons de Bob Dylan

  • L’acord afecta el catàleg de més de 600 cançons de l’estrella del rock
  • Es desconeix l’import del tracte, però suposa milions de dòlars
2
Es llegeix en minuts

El braç editorial d’Universal Music Group ha comprat el catàleg complet deBob Dylande més de 600 cançons, des de clàssics imponents com ‘Like a Rolling Stone’, del 1965, fins a l’èpica de 17 minuts d’aquest any ‘Murder Most Foul’.

«Ésl’acord de publicació de música més important d’aquest seglei un dels més importants de tots els temps», ha declarat UMG en un comunicat de premsa. UMG s’ha negat a dir quant ha costat el tracte, però és probable que hagi omplert les arques de l’home que una vegada va escriure «els diners no parlen, juren» amb milions de dòlars. El Financial Timescreu que podria ser de nou xifres.

Un portaveu d’Universal va dir a Reuters: «No es poden discutir els termes específics de l’acord, però essencialment els drets estaven de part seva».

Dylan, que va emergir de l’escena folk de Greenwich Village a principis de la dècada de 1960 per convertir-se possiblement en l’artista més aclamat i influent de l’era del rock, encara compon a l’edat de 79 anys.

El seu últim àlbum, ‘Rough and Rowdy Ways’, llançat aquest any, ha sigut un èxit comercial i de crítica. La revistaRolling Stone va dir en la seva ressenya: «Dylan està explorant un terreny a què ningú més havia arribat abans, però continua avançant cap al futur».

El primer compositor en guanyar el premi Nobel de literatura tocava al voltant de 100 dates a l’any en el seu ‘Never Ending Tour’ fins que la pandèmia de coronavirus el va obligar a cancel·lar la seva agenda. En els últims anys, també va produir el seu propi whisky, anomenat ‘Heaven’s Door’ per una de les seves cançons més conegudes.

Els drets d’autor de les cançons que abasten els seus 60 anys de carrera inclouen himnes com ‘Blowin ‘In The Wind’, ‘The Times They Are A-Changin’ i ‘Tangled Up In Blue’, així com ‘Make You Feel My Love’, que va ser un gran èxit per a Adele, i ‘Les coses han canviat’, per la qual va guanyar un Oscar.

Notícies relacionades

El president de l’UMG, Sir Lucian Grainge, ha assenyalat que Dylan havia «acumulat un corpus de treball singular que inclou algunes de les millors i més populars cançons que el món hagi conegut». «Brillants i commovedores, inspiradores i boniques, perspicaces i provocatives, les seves cançons són atemporals, ja siguin escrites fa més de mig segle o ahir», explica Grainge en el comunicat de premsa. «No és exagerat dir que el seu vast treball ha capturat l’amor i l’admiració de milers de milions de persones a tot el món».

Les seves cançons han sigut gravadesmés de 6.000 vegades per centenars d’artistesi ha venut més de 125 milions de discos a tot el món.