Crítica de cine

‘Volver a empezar (Herself)’: Empoderar-se ara

La pel·lícula converteix el periple d’una dona assetjada pels problemes en una faula sobre la solidaritat i la necessitat d’empatia

volver a empezar / periodico

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Volver a empezar (Herself)

Director:  Phyllida Lloyd

Any:  2020

Estrena:  6 de desembre del 2020

  ★★★

Hi ha una línia invisible que connecta ‘Ladybird, Ladybird’ (1994), de Ken Loach, amb la nova pel·lícula de Phyllida Lloyd, ‘Volver a empezar (Herself)’. Les dues giren entorn d’un tema similar, la lluita d’una dona (i mare) que ha patit la violència masclista i que ha d’enfrontar-se no només a les ferides físiques i psicològiques, sinó també a les injustícies d’un sistema que li dona l’esquena.

Notícies relacionades

No obstant, l’enfocament és totalment diferent. Mentre Loach feia un retrat descarnat posant èmfasi en el dolor i la misèria, Phyllida Lloyd aposta per l’esperança. És un canvi de perspectiva que no té a veure amb l’amabilitat de la proposta, sinó que s’acobla a la perfecció al temps en què vivim, a la lluita feminista i l’empoderament de la dona, així com a la necessitat d’explicar històries que desterrin de l’imaginari col·lectiu el concepte de la dona com a víctima.

‘Volver a empezar (Herself)’ és una pel·lícula feta orgullosament per dones, per Phyllida Lloyd i Claire Dunne, protagonista, guionista i impulsora del projecte. Totes dues aconsegueixen convertir el periple d’aquesta dona assetjada pels problemes en una faula sobre la solidaritat, sobre la necessitat de l’empatia en aquests temps incerts. I el resultat és dur com la vida mateixa, però també respira llibertat i coratge, necessitat de compartir i d’abraçar. 

Temes:

Cine