Drama criminal

‘La vampira de Barcelona’: el baix ventre barceloní

Lluís Danés situa Enriqueta Martí com a motor dels esdeveniments, però no conductor, en una recreació plàstica i moral de l’època

la vampira de barcelona / periodico

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

‘La vampira de Barcelona’

Director:  Lluís Danés

Any:  2020

Estrena:  4 de desembre

  ★★

Convertida en vampira –com Peter Kürten, l’assassí en sèrie alemany conegut com ‘El vampir de Düsseldorf’– sense ser-ho, Enriqueta Martí il·lustra com cap altra la història criminal de la Barcelona de la dècada de 1910.

El personatge en si mateix, i encara més el context d’aquella Barcelona tan burgesa com canalla, dona molt joc. El còmic, publicat fa poc, sobre el mateix tema i el mateix títol, del qual la pel·lícula hereta certes solucions formals, s’acull també a l’estructura i ideari de ‘From hell’, el còmic d’Alan Moore que jugava amb la possible identitat de Jack l’Esbudellador.

Notícies relacionades

 El Londres victorià i la Barcelona post Setmana Tràgica són intercanviables, sobretot als seus carrerons de llambordes humides dels baixos fons, on nia el desig i la corrupció. El film realitzat per Lluís Danés incideix en aquesta línia, col·locant la suposada vampira barcelonina com a personatge motor dels esdeveniments, però no conductor.

 Es tracta, en essència, d’una recreació plàstica i moral de l’època, rodada en blanc i negre, digital esquitxat d’aïllades engrunes de color. L’Enriqueta és la presumpta assassina, però el traçat narratiu i emocional pertany a un periodista obsessionat amb el cas i amb aquest baix ventre barceloní en el qual les perversions burgeses campen al seu aire.