FENOMEN TELEVISIU

Qui és qui en 'Gambito de dama': coneix el repartiment

Recordem treballs anteriors dels intèrprets de l'exitós drama d'escacs, ambició i addicció

zentauroepp55441295 gambito201118175917

zentauroepp55441295 gambito201118175917 / COURTESY OF NETFLIX

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es va acostar a Netflix sense gaire soroll al seu voltant (i, durant un temps, un altre títol espanyol, ‘Gambito de reina’), però ha acabat convertit en un dels fenòmens de la tardor i l’any televisius: ‘Gambito de dama’, adaptació del llibre de Walter Tevis sobre una noia prodigi dels escacs perseguida per les seves addiccions, és la sèrie de la qual tothom parla i, a més, parla bé.

El secret del seu èxit rau, en gran part, en el magnetisme de la seva protagonista, Anya Taylor-Joy, però al seu voltant pul·lula un bon grapat d’actors que potser poca gent coneix, però a qui gairebé tots hem vist en altres llocs. Aquí va una petita explicació de qui és aquest, aquell, aquesta i aquella.

Anya Taylor-Joy (Beth Harmon)

Després d’un petit paper en la sèrie de misteri ‘Endeavour’, aquesta actriu nord-americana d’arrels argentines va enlluernar com la insòlita heroïna de ‘La bruja’, el gran debut de Robert Eggers. Quan la vaig entrevistar a Sitges per aquella pel·lícula, em va dir que anhelava canvis constants: «Vull ser una actriu camaleònica, no fer el mateix tota la vida». I s’hi va posar: poc s’assemblen l’empàtica noia segrestada de ‘Múltiple’ i l’adolescent amb instints criminals de ‘Purasangre’, o la ingènua (però menys) Emma Woodhouse de l’última ‘Emma’ i la fanfarrona (però molt) Yliana Rasputin de ‘Los nuevos mutantes’. L’any que ve la veurem protagonitzar ‘Last night in Soho’, nou ‘thriller’ del gran Edgar Wright. I ha sigut fitxada com a jove Furiosa per a la història d’orígens de l’heroïna de ‘Mad Max: Furia en la carretera'. És a dir, el seu futur es presenta perfecte.

Anya Taylor-Joy.

Bill Camp (Sr. Shaibel)

El conserge que introdueix la jove Beth (Isla Johnston) en les meravelles dels escacs té el gest (sol en aparença) impassible de Bill Camp, actor secundari de confiança que hem vist en innombrables pel·lícules i sèries des de principis dels 90, quan es va decidir a canviar les taules per les pantalles. L’hem vist en films com ‘Lincoln, ‘12 anys d’esclavitud,’ ‘Love & mercy’ (era Murry Wilson, el pare de Brian Wilson dels Beach Boys), ‘Loving’, ‘Molly’s game’, ‘El vicio del poder’ i ‘Joker’, i en televisió ha tingut rols memorables en ‘The night of’ (sèrie amb què va rebre la seva única nominació a l’Emmy) o, més recentment, la tristament cancel·lada, ‘El visitante’ (era l’advocat sempre atribolat Howie Gold).

Moment d’una partida de la jove Beth (Isla Johnston) amb el senyor Shaibel (Bill Camp).

Moses Ingram (Jolene)

L’actriu que interpreta la Jolene, millor aliada de la Beth a l’orfenat, no té encara tanta carrera com Taylor-Joy. Els seus crèdits anteriors en la pantalla es limiten a un curt de fa dos anys, ‘Candace’, dirigit per Emma Weinstein. Però caldrà aprendre’s el seu nom: l’any vinent la veurem com Lady Macduff en ‘The tragedy of Macbeth’, l’adaptació de Shakespeare que prepara Joel Coen, per primera vegada sense ajuda creativa del seu germà Ethan.

Moses Ingram.

Marielle Heller (Alma Wheatley)

Heller és coneguda, sobretot, com a directora: seves són ‘The diary of a teenage girl’, ‘¿Podrás perdonarme algún día?’, ‘Un amigo extraordinario’ i la recent filmació de l’obra teatral ‘What the constitution means to me’. També ha dirigit episodis de les sèries ‘Transparent’ i ‘Casual’. Però l’actuació va ser el seu primer amor i a això s’havia entregat des de petita, sobretot en teatre. Si volen investigar els seus papers de cine, hauran de buscar bé en ‘MacGruber’ o ‘Popstar’, pel·lícules (del seu marit, el mestre de la comèdia moderna Jorma Taccone) que sempre està bé reexplorar.

Marielle Heller.

Harry Melling (Harry Beltik)

Per a molts, Melling sempre serà el Dudley Dursley de la saga ‘Harry Potter’, tot i que la seva fisonomia ha canviat bastant des d’aleshores. En els últims anys, Melling se les ha arreglat per treballar amb alguns dels millors directors del nostre temps, com James Gray (en ‘Z, la ciutat perdida’), els germans Coen (en ‘La balada de Buster Scruggs’) i, diguin el que diguin, Antonio Campos (en ‘El diablo a todas horas’). Sense sortir de Netflix, ha participat en la cinta d’acció ‘La vieja guardia’, però també ha sigut vist en material HBO: va ser el senyor Sysselman, poli del Magisteri a Trollesund, en ‘La materia oscura’.

Harry Melling.

Thomas Brodie-Sangster (Benny Watts)

Notícies relacionades

No, no s’equivoquen: és el nen de ‘Love actually’. Però la carrera anterior de Brodie-Sangster no acaba allà, ni de bon tros. Abans de ser el campió d’escacs Benny Watts en ‘Gambito de dama’, va ser un dels nens cuidats per ‘La mainadera màgica’; la versió jove del Tristany de James Franco en ‘Tristán e Isolda’; el petit Ròmul Augústul en ‘L’última legió’; el germà petit de Fanny Brawne, estimada de John Keats, en ‘Bright star’; Jojen Reed en ‘Joc de trons’, o la veu del Ferb de ‘Phineas & Ferb’, una bona llista. Ah, i ja havia treballat amb el creador de la seva nova sèrie en el reivindicable ‘western’ ‘Godless’.

Thomas Brodie-Sangster.

Marcin Dorocinski (Vasily Borgov)

Tota una estrella a la seva Polònia natal, Dorocinski sol rodar també projectes en anglès, el més famós fins a la data, potser, la pel·lícula ‘Operació Anthropoid’, en la qual feia del líder de la Jindra (organització il·legal pronazi) Ladislav Vanek. Però abans de ‘Gambito de dama’, també havia cridat l’atenció fora del seu propi país amb sèries com ‘Spies of Warsaw’, ‘Cape Town’ i la disponible en HBO ‘Pakt (El pacto)’. Tot i que pels seus papers més coneguts, costi creure-ho, sap somriure i ho demostra sovint en les fotos.

Marcin Dorocinski.