les claus d'una obertura

¿Què és un gambit de dama en els escacs?

Explicació dels moviments d'una jugada que ha popularitzat la sèrie de Netflix protagonitzada per Ana Taylor-Joy

zentauroepp55730351 gambito201118114713

zentauroepp55730351 gambito201118114713

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos

La sèrie ‘Gambito de dama’ (‘The queen’s gambit’ en el seu títol original), basada en la novel·la del mateix nom de Walter Tevis, publicada originàriament el 1983, pren el seu nom d’una de les més famoses obertures o primers moviments en una partida d’escacs. Un gambit és per regla general el sacrifici o regal de material, habitualment un peó, a canvi d’obtenir una posició favorable. 

Notícies relacionades

Concretament, el que es fa en el cas del gambit de dama (1.d4 d5 2.c4) és oferir el peó d’alfil dama, columna c, buscant posteriorment irrompre pel centre amb el peó de rei, columna i. Per norma, el negre rebutja el regal i prossegueix defensivament amb 2... e6 (variant ortodoxa) o 2... c6 (variant eslava). Les variants posteriors són infinites.

El gambit de dama, la primera menció escrita del qual data del 1490, no es va popularitzar en els escacs fins al segle XIX, però actualment és una de les principals línies del catàleg d’obertures. Tot i que no és particularment usual en els tornejos d’elit –aquí també hi influeixen les modes–, es tracta d’un mètode molt didàctic per endinsar-se en les obertures de dama i, de fet, és una de les primeres línies que aprèn Beth Harmon, la protagonista de la sèrie.