Llançament esperat

C. Tangana publica nova cançó, la «més important» de la seva carrera

El madrileny presenta 'Tú me dejaste de querer', un tema amb batxata i rumba i la presència de La Húngara i el Niño de Elche

La peça és un exercici brillant de l'artista en la seva revisió de la tradició

zentauroepp55765158 icult201105180113

zentauroepp55765158 icult201105180113

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Fa falta lletra per a una tornada? C. Tangana va dir fa dies que havia escrit «un dels millors» de la seva vida amb referència a la seva nova cançó, ‘Tú me dejaste de querer’. El tema «més important» de la seva carrera que ha publicat aquest divendres (almenys de manera oficial, ja que una filtració ha torpedinat l’estrena durant la tarda de dijous). I resulta que la tornada de ‘Tú me dejaste de querer’ està fet amb unes cordes diabòliques que se sumen als versos dels quals parlava Pucho 

Al cap ressona el «‘toma que toma’» que crida La Húngara, col·laboradora imprescindible en la peça al costat de del Niño de Elche –ja van estar junts en ‘Un Veneno’ (2018)– en aquest tema que busca ser un himne del desamor. Una cançó prodigiosa, transveral, precisa i meticulosa amb batxata, rumba, flamenc i que d’algun bombo sembla que fins i tot sona reggaeton. Adjectius sobre l’addictiu tema que bé podrien descriure també el seu productor, el català Alizzz (C. Tangana també figura en aquest apartat). 

‘Tú me dejaste de querer’ és –en paraules del seu autor– una «‘rumbatxata’». I suposa un pas més cap al nou univers d’un C. Tangana potser cansat d’ell mateix que busca altres horitzons i diversions. El naixement d’El Madrileño és això, un nou àlies per a la seva incursió en la tradició amb visió pròpia. En els últims temps se l’ha vist amb (o d’alguna manera s’ha acostat) a Rosario Flores, Antonio Carmona, Kiko Veneno, Alejandro Sanz. El noi que cantava sobre bases de Drake, ara ‘sampleja’ passos dobles, com a ‘Demasiadas mujeres’, tema d’entrada a aquest nou rol. Una tornada a les arrels, acompanyat d’altres temàtiques, després de ser referent en el rap des de l’‘undergorund’ i fer fortuna amb ritmes llatins. Dues cançons centrades en dones de la seva vida i les seves relacions amoroses, de les quals s’exculpa del fracàs i es mostra feble i vulnerable després d’anys venent imatge de tio dur («yo me creía el más cabrón, pero me estoy notando el corazón»). Per cert, aquests últims dos ‘singles’ formaran part d’un nou àlbum previst per a principis d’any.

C. Tangana, en una imatge del videoclip de ‘Tú me dejaste de querer’ / javi ruiz

Notícies relacionades

La cançó arriba acompanyada d’un videoclip escrit, dirigit i produït per Little Spain (Santos Bacana al comandament). Reforç visual per als missatges melancòlics del tema: el que podria haver sigut, el que està sent i el que no serà mai. Una cançó de fira, «de ‘banquito’», diu ell. Fa uns dies publicava una ‘playlist’ amb temes «de ‘banquito’» que sembla que digui: «Sí, m’he inspirat en això». Una bena abans de la ferida per quan li cridin: «¡Apropiacionista!». Una cosa és innegable: és hàbil i intuïtiu. Ara ha construït un puzle que és un bonic ‘hit’ de pop global. A la ‘playlist’ hi havia des d’Aventura i Don Omar fins a Fondo Flamenco, Niña Pastori, Andy&Lucas i Los Caños. Molt flamenc pop (gènere espanyol com pocs). I també Los Chichos, presents de manera evident en ‘Tú me dejaste de querer’, ja que es coreja el seu ‘Son ilusionrs’.

I en el ‘banquito’ del videoclip, per si la temàtica de la cançó no fos poc per al munt de seguidors de l’exparella Rosalía-C. Tangana, hi ha un noi i una noia que s’assembla a la catalana. Un joc que, tot i que pugui semblar evident en algunes ocasions, el madrileny no reconeix.