guardons

Maria del Mar Bonet, Tricicle i Carla Simón, Premis Nacionals de Cultura 2020

La Generalitat també distingeix la residència artística Centre d'Art Natura de Farrera i el projecte musical Xamfrà

bonet-tricicle

bonet-tricicle

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La trajectòria de la cantant Maria del Mar Bonet i la companyia de teatre Tricicle, la llum inspiradora de la cineasta Carla Simón, i el compromís de la residència d’artistes Centre d’Art Natura de Farrera (CAN) i del projecte musical i educatiu del Raval barceloní Xamfrà, han sigut distingits amb els Premis Nacionals de Cultura 2020. En un acte celebrat aquest dilluns, el plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) ha donat a conèixer els guardonats, als quals considera «una expressió magnífica de qualitat, prestigi, passió i professionalitat».

Una de les novetats (s’ha rebaixat de 10 a 5 el nombre de premiats), «amb l’objectiu d’augmentar el seu prestigi i la seva visibilitat», és el compromís del Conca de difondre la seva obra al llarg dels pròxims 12 mesos. Al llarg de les seves 45 edicions, han reconegut la tasca de 380 creadors, professionals i entitats del sector cultural català. 

La cantant mallorquina Maria del Mar Bonet, a qui se li reconeix el conjunt de la seva obra artística, amb més de cinquanta anys de trajectòria, ha agraït el premi, que «representa un espai de llibertat i fraternitat», un «estímul» per continuar creant i un «honor molt gran» i que la «lliga encara més a aquest país i a la seva gent». Una altra gran trajectòria ha sigut reconeguda amb la màxima distinció de la cultura: la del Tricicle. La companyia ha sigut premiada per la seva «aposta per un teatre que li ha permès arribar, amb el gest i l’humor, a tots els públics». Un dels seus tres integrants, Paco Mir, ha afirmat que a partir d’avui ja poden dir que tenen «un premi de veritat, el millor premi». «Un que ens hem trobat després de competir durant 40 anys en la ‘premier’ del teatre comercial», ha afegit. «Ens hem passat 40 anys sense rebre premis i sentint dir que no som cultura. Estem molt agraïts de rebre’l i de rebre’l en vida. No hi ha res més trist que t’hagis de morir perquè et recordin».

La directora i guionista Carla Simón, premiada en els principals festivals del món amb la seva ‘opera prima’ ‘Estiu 1993’, ha sigut guardonada després de convertir-se en «un dels fenòmens cinematogràfics del 2017». El Conca ha volgut incorporar amb ella «el reconeixement a professionals que són referents per a les generacions més joves. «Simón s’ha convertit en una clara font d’inspiració per a tota una fornada de directores catalanes», ha assenyalat. També s’ha distingit el projecte de música, teatre i dansa Xamfrà i la residència de creació CAN, que són «dos exemples d’un ferm compromís comunitari i amb el territori que els acull».

Entrega el 29 de novembre

Notícies relacionades

L’acte d’entrega dels premis tindrà lloc el 29 de novembre a la capella del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba), coincidint amb el 25è aniversari del museu, el dia 28 de novembre, segons ha anunciat aquest dilluns en una roda de premsa la presidenta del Conca, Vinyet Panyella, acompanyada d’alguns dels guardonats i membres del plenari de la institució.

La presidenta ha destacat el paper del Conca, especialment en un moment de «doble emergència cultural», a causa de la pandèmia del coronavirus i la precarietat que, segons Panyella, arrossega el sector cultural des de fa anys i que, ha insistit, també es veu afectat per la situació política a Catalunya.