PREMIS MUSICALS

El reggaeton imposa la seva llei en les nominacions als Grammy Llatins

J Balvin, Bad Bunny i Ozuna són els artistes amb més candidatures

zentauroepp53020983 gente balvin200814152954

zentauroepp53020983 gente balvin200814152954

4
Es llegeix en minuts

Després de la polèmica suscitada l’any passat per la seva poca participació, el reggaeton ocupa aquest any el lloc més alt de les nominacions als Latin Grammy, amb J Balvin, Bad Bunny i Ozuna coronat aquest dimarts com els artistes amb més candidatures per a l’edició del 2020 dels guardons.

El cantant colombià domina la llista amb opcions en 13 categories pel seu disc ‘Colores’, a més de per ‘Oasis’, la seva producció conjunta amb Bad Bunny, que el segueix amb nou nominacions.

El seu compatriota Ozuna, per la seva banda, ha arribat a vuit nominacions per a aquests premis que s’entregaran el 19 de novembre en una cerimònia sobre la qual encara no s’han donat detalls.

El gènere urbà arriba així al tron dels premis de l’Acadèmia Llatina de la Gravació, després que l’any passat el mateix Balvin i altres estrelles com Daddy Yankee critiquessin l’escassa presència del reggaeton i el trap entre els nominats malgrat el seu gran èxit i rellevància en el panorama global.

Justament, Bad Bunny, un dels grans guanyadors d’aquesta edició amb el Millor Àlbum Urbà, va aprofitar el seu discurs per reivindicar el reggaeton com a ‘part de la cultura llatina’.

Balvin, que aquesta setmana ha sigut nomenat per la revista ‘Time’ com una de les 100 persones més influents del món, ha tingut també un dia excel·lent en les nominacions als gramòfons daurats llatins.

A més del seu disc més recent, també ha sigut reconegut per les seves múltiples col·laboracions d’aquest any, entre elles amb Anuel AA a ‘China’.

Bad Bunny ha rebut els fruits de la seva feina amb Balvin a ‘Oasis’, tot i que ‘YHLQMDLG’ també li ha valgut diverses candidatures, entre elles a Millor Àlbum de l’any per als dos discos.

Ozuna s’ha unit a aquest grup per algunes de les seves col·laboracions, així com per temes del seu disc ‘Niburu’, entre els quals es destaca ‘Te soñé de nuevo’, que competeix en la categoria de Millor Interpretació Reggaeton.

Anuel també destaca a l’aconseguir set nominacions en l’edició d’aquest any, majoritàriament dins de les categories del gènere, incloent-hi Millor Àlbum de Música Urbana amb ‘Emmanuel’.

Rosalía, la gran triomfadora de l’edició de l’any passat, Karol G, Resident, Sky i Tainy apareixen amb quatre candidatures per cap.

Però el llistat dels artistes que aspiren a premis Latin Grammy el 2020 també és una celebració a cantautors de diversos estils.

Camilo i Carlos Vives –amb sis nominacions cadascun– i Kany García –amb cinc– van completar el llistat d’artistes amb més opcions d’emportar-se un d’aquests guardons.

Després, amb tres, hi ha noms com Juanes, Alejandro Sanz i Ricky Martin, mentre que altres estrelles com Pablo Alborán, Andrés Cepeda i els Tigres del Norte ressalten amb dos.

Diversitat anunciada

La indignació expressada l’any passat pels artistes urbans va tenir el seu efecte, ja que les tres categories més cobejades tenen aquest any nominats amb una notable diversitat de gèneres i temps en la música.

Competeixen en la categoria Álbum de l’Any Bad Bunny per ‘YHLQMDLG’, Camilo per ‘Por primera vez’, Kany García per ‘Mesa para dos’, J Balvin per ‘Colores’, J Balvin i Bad Bunny per ‘Oasis’, Jesse & Joy per ‘Aire (Versión dia)’ i Natalia Lafourcade per ‘Un canto por México, Vol. 1’.

Així mateix, estan nominats ‘Pausa’ de Ricky Martin, ‘La conquista del espacio’ de Fito i ‘Cumbiana’ de Carlos Vives.

Per a Gravació de l’Any estan nominades ‘Tusa’ de Karol G i Nicky Minaj, ‘China’ d’Anuel AA, Daddy Yankee, Karol G amb Ozuna i J Balvin, ‘René’ de Resident, ‘Vete’ de Bad Bunny, ‘Rojo’ de J Balvin i ‘Tutu’ amb Camilo i Pedro Capó.

També aspiren a aquest guardó ‘Cuando estés aquí’ de Pablo Alborán i ‘Lo que en ti veo’ de Kany García i Nahuel Pennisi, ‘Contigo’ d’Alejandro Sanz i ‘Solari Yacumenza’ de Bajofondo amb Cuareim1080.

Per la seva banda, aspiren a millor cançó de l’any ‘ADMV’ de Maluma, ‘Bonita’ de Juanes i Sebastián Yatra, ‘Codo con codo’ de Jorge Drexler, ‘El mismo aire’ de Camilo, ‘For Sale’ d’Alejandro Sanz i Carlos Vives i ‘Tusa’.

A més, ‘#ELMUNDOFUERA’, la improvisació d’Alejandro Sanz en els primers dies de la pandèmia; ‘Tiburones’ de Ricky Martin, ‘Lo que en ti veo’ i ‘René’.

Més dones

Aquest any les artistes han continuat empenyent per aconseguir més reconeixements: Kany García té cinc nominacions pel seu disco ‘Mesa para dos’, seguida per Rosalía i Karol G. amb quatre nominacions per cap.

Altres grans noms com Natalia Lafourcade –tres–, Mon Laferte, Eugenia León, Nicki Minaj, Debi Nova i Nathy Peluso –amb dos cadascuna– complementen la creixent quota femenina.

Aquest 2020, a més, els guardons de l’Acadèmia Llatina inclouran tres noves categories, per a un total de 53.

Aquests són Millor cançó Pop/Rock, Millor interpretació reggaeton i Millor cançó de Rap/Hip-Hop, les quals, segons un comunicat oficial, ‘van rebre un gran nombre d’inscripcions’.

A més, línies com a Millor àlbum de merengue i/o batxata, Millor àlbum de música flamenca i Millor obra/composició clàssica contemporània van tornar als Latin Grammy ‘després de complir els requisits d’inscripcions mínimes’, va afegir la nota.

«Al llarg de l’any passat, continuem mantenint converses amb membres per millorar el procés de lliurament de premis, exhortant activament alhora, diversos creadors de música llatina a unir-se a La Academia Latina i participar-hi», va dir Gabriel Abaroa Jr., president de l’Acadèmia Llatina de la Gravació.

La institució va revelar, a més, que per a aquesta XXI entrega va rebre més de 18.000 inscripcions de música que va sortir al mercat entre l’1 de juny del 2019 i el 31 de maig del 2020.

Notícies relacionades

La ronda final de votacions es portarà a terme a partir del 8 d’octubre.

Els guanyadors es donaran a conèixer el 19 de novembre, durant la cerimònia de lliurament que es transmetrà a través de la cadena Univision sota el lema ‘La música nos humaniza’.