FENOMEN IMPARABLE

Repòquer de Rosalía en els Grammy Llatins

L'artista catalana s'emporta tres grans premis: millor disc, millor àlbum de pop i millor cançó urbana

'El mal querer' també guanya els guardons al millor disseny i la millor enginyeria de gravació

rosalia grammy / periodico

5
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

En una nit amb marcat accent espanyol, els Grammy Llatins es van rendir a l’agosarat talent de Rosalía, la gran triomfadora de la vintena edició dels premis celebrada a Las Vegas. millor disc de l’any, millor àlbum de pop, els dos guardons per ‘El mal querer’, i millor cançó urbana per ‘Con altura’,la seva col·laboració amb el reggaetoner colombià J Balvin. Tres premis grans. «Estic en xoc, això és l’últim que m’esperava, us ho juro per Déu», va dir la catalana al rebre visiblement emocionada l’últim guardó de la nit.

‘El mal querer’ també s’ha emportat els premis al millor disseny i a la millor enginyeria de gravació, per al productor el Guincho.

Rosalía va acabar imposant-se a Alejandro Sanz, que partia com el gran favorit de la vetllada amb vuit nominacions i va acabar conformant-se amb dos. Andrés Calamaro, el porto-riqueny Bad Bunny o Juanes van ser altres dels noms d’una cerimònia que va celebrar el ‘boom’ comercial que viu la música en espanyol.  

alfombra roja / periodico

En la seva tercera compareixença davant l’aparador de la música llatina als Estats Units, Rosalía va arrodonir el gran moment pel que passa només un mes després de superar els 1.000 milions de reproduccions a Youtube amb ‘Con altura’. Però sobretot va ser un reconeixement al treball d’orfebreria que va fer encara sense el recolzament de la indústria al costat de Pablo Díaz-Reixa, ‘el Guincho’, a ‘El mal querer’, el disc que va posar en òrbita el fenomen d’aquella noia enamorada del flamenc que es va atrevir a refer-ne les costures i ha acabat propulsant l’essència ‘jonda’ al cim del pop global. «Sempre intento estar a l’altura del vostre afecte i el vostre recolzament», va dir l’artista de Sant Esteve Sesrovires després de mostrar la seva incredulitat pel reconeixement d’aquests Grammy. «El Guincho i jo el vam fer en un pis, amb dos ordinadors i una targeta de so. És increïble que passi això». Com ella, el seu soci a la producció també se’n va anar de Las Vegas amb tres Grammy.  

Era la tercera vegada que Rosalía pujava a l’escenari després d’interpretar un ‘medley’ amb el seu nou senzill, ‘A palá’, seguit de ‘Con altura’. Abans havia agraït a l’Acadèmia que li donés una de les seves primeres oportunitats, al nominar-la el 2017 quan només era una promesa, amb el disc ‘Los Angeles’. «No hi ha res que et doni més orgull que guanyar un Grammy», va dir abansd’agrair el recolzament dels seus fans. «Gràcies per abraçar la meva música, us estimo molt». Tot això l’any que el flamenc desapareixia dels premis a causa de la insuficiència de candidatures presentades. 

rosalia rueda de prensa / periodico

La coronació de Rosalía va treure brillantor a la nit d’Alejandro Sanz, tot un veterà en els Grammy. El madrileny es va emportar les estatuetes a la millor cançó i gravació de l’any amb ‘Mi persona favorita’,que interpreta juntament amb Camila Cabello. «Fa 8 anys la mare ens va deixar i avui és el seu aniversari, així que aquest és el regal per a ella», va dir Sanz al recollir un dels premis. «Visca la vida i visca la música», va afirmar per acabar. 

Presentada per Ricky Martin, Paz Vega i l’actriu mexicana Roselyn Sánchez, la gala va tenir pocs moments reivindicatius sobre l’escenari, malgrat el moment tumultuós pel qual passen diversos països llatinoamericans o l’hostilitat envers els immigrants hispans que emana de la Casa Blanca. A la sala de premsa i l’alfombra vermella tot va ser, no obstant, molt diferent. Abans de rebre el Grammy al millor àlbum de música alternativa, la xilena Mon Laferte es va abaixar el vestit a l’altura del pit per expressar la seva indignació per la situació que s’està vivint al seu país. «A Xile torturen, violen i maten»,es podia llegir sobre el pit descobert. La veneçolana Nella, escollida com a artista revelació de l’any, també va aprofitar l’oportunitat per reclamar un canvi polític a Caracas. «Espero que aquesta vegada passi alguna cosa. Tenim aquesta esperança des de fa molt temps. Espero que hi hagi un canvi». 

La nit també va tenir els seus moments de nostàlgia, amb tributs a alguns dels grans de la música llatina, des de Celia Cruz, amb què es va obrir la gala, al recentment mort Camilo Sesto, interpretat pel colombià Fonseca. Un dels moments més intensos va ser l’homenatge a la carrera de Juanes, un dels grans exponents del pop-rock en castellà, escollit en aquesta edició com a persona de l’any. En una de les sorpreses de la gala, el premi l’hi va entregar el bateria de MetallicaLars Ulrich, que es va declarar fan de la música del colombià i que va ressaltar la seva humanitat. Sembla que Juanes no s’ho esperava, i es va emocionar: «¿Què? Fa 30 anys jo era a Medellín escoltant la vostra música. Tio, vosaltres vau canviar la meva vida», va dir abans de recrear-se amb una llarga llista d’agraïments a la seva família i el seu entorn professional. Calamaro es va emportar el premi al millor disc de pop-rock amb ‘Cargar la suerte’ i també a la millor cançó del gènere amb ‘Verdades afiladas’. 

Notícies relacionades

Aquests han sigut uns Grammy amb polèmica perquè novament han obviat elssons urbans, els principals responsables del ‘boom’ actual de la música llatina, els ingressos de la qual es van duplicar l’any passat als EUA respecte als de 2016. Cap artista de reggaetontrap o hip-hop ha sigut nominat en les tres categories principals. Ni Balvin, ni Daddy YankeeNicky Jam o Ozuna, que va superar aquest any Justin Bieber com l’artista amb més reproduccions a Youtube. 

Les protestes expressades en les últimes setmanes pels principals representants del gènere també es van sentir durant la gala en boca de Bad Bunny, que es va emportar el guardó al millor àlbum de música urbana amb ‘X 100Pre’. «El reggaeton és part de la cultura llatina i està representant, igual que altres gèneres, la música de l’Amèrica Llatina», va dir el porto-riqueny, que va acudir a recollir el premi vestit amb unes bermudes i una camisa hawaiana.