MESURA ESPERADA

Catalunya augmentarà l'aforament permès a teatres i sales de concerts

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, anuncia un acord per ampliar fins al 66-70% la capacitat dels espais culturals

zentauroepp54978432 icult alerta roja vermella200917222029

zentauroepp54978432 icult alerta roja vermella200917222029 / Alvaro Monge

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, ha anunciat aquest divendres que ja hi ha un acord perquè els espais escènics i musicals incrementin l’aforament permès al 66-70% de la seva capacitat després de la reducció al 50% a causa de la pandèmia de Covid-19. Està previst que dilluns s’acabin de tancar els últims tràmits amb els departaments de Salut i Interior, també implicats en aquesta qüestió. Ho ha explicat en declaracions als mitjans després de la presentació de la 69a edició de la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern que acollirà el passeig de Gràcia del 18 de setembre al 4 d’octubre.

Així, l’esmentat increment està supeditat a un últim tràmit a realitzar en el marc del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), que Ponsa ha estimat que estarà llest de cara a dilluns. «No hi ha actes més segurs que els culturals», ha reivindicat la consellera, que també ha previst, de cara al Consell Executiu de dimarts que ve, incloure la declaració de la cultura com a bé essencial. «Ho estem ultimant», ha assegurat. L’esmentada declaració permetria preservar la cultura davant una possible segona onada de la pandèmia que impliqui el cessament de les activitats no essencials. 

Feia temps que el sector cultural reclamava poder funcionar amb la màxima normalitat. La nit abans, els treballadors del món de l’espectacle i els esdeveniments es van manifestar a Barcelona convocats per Alerta Roja, per alertar de la dramàtica situació del sector i reclamar mesures concretes per assegurar la seva supervivència. 

Esperança i cautela en el sector

«És una notícia positiva augmentar l’aforament tot i que omplir les sales fins a tres quarts de la seva capacitat no sigui la situació ideal. Tot el que no sigui obrir el 100% complica la viabilitat econòmica. Però, sens dubte, aquesta mesura ens alleujarà perquè la situació és dramàtica. Sempre serà millor que tenir el 50% de l’aforament», va valorar Albert Salmerón, president de l’Associació de Promotors Musicals (APM). Espera que la mesura tingui en compte totes les sales de concert. «Tant de bo puguin tornar a obrir sales com l’Apolo o el Razzmatazz», va afegir. I va recordar que molts locals es van veure perjudicats a l’agost després de la publicació d’un decret que limitava l’oci nocturn. «Cal distingir entre oci nocturn i sales de concert».  

Notícies relacionades

Per la seva banda, Carmen Zapata, presidenta de l’Associació de Sales de Concert de Catalunya (ASACC), ha assegurat: «Donem la benvinguda a la mesura, però cal tenir cautela. Esperarem a tenir el decret per analitzar quines altres mesures l’acompanyen per veure com afecta les sales de concert i si ens beneficia». No es mesuren igual els aforaments amb butaques, com els auditoris i teatres, que a les sales on la gent està –o estava, més ben dit– dreta. «És inviable fer concerts amb la gent asseguda a un metre i mig de distància». 

Des de l’Adetca, associació de teatres de Catalunya, consideren que s’està en el bon camí. Però volen esperar a veure el document aprovat. «Si ho diu la consellera és una bona notícia, però no entraré a valorar-ho fins que sigui oficial», va declarar Isabel Vidal, presidenta de l’Adetca. Fa temps que esperen aquesta pujada fins al 70%.