FAM EN LA CULTURA

Actua Ayuda Alimenta desembarca a Madrid

L'Acadèmia de Cine acull el repartiment de cistelles de menjar als treballadors de la cultura amb ajuda de voluntaris com Hugo Silva i Nathalie Poza

La iniciativa, sorgida a Barcelona al juny amb l'impuls de Nora Navas i Sergi Cochs, ha rebut el Premi González Sinde ex aequo amb Peris Costumes

zentauroepp54754735 icult200903162343

zentauroepp54754735 icult200903162343 / Luca Piergiovanni

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Actua Ajuda Alimenta o #AAA és un projecte solidari que ha permès cobrir necessitats bàsiques d’alimentació de treballadors del sector cultural i de les indústries creatives. Aquest dijous, els seus voluntaris reparteixen cistelles de menjar a l’Acadèmia de Cine, portant a la capital aquesta iniciativa sorgida a Catalunya el juny que fa pocs dies va rebre el Premi González Sinde –atorgat a projectes socials relacionats amb el setè art– ex aequo amb Peris Costumes.  «El premi ens dona molta força per seguir», afirma l’actriu  Nora Navas, vicepresidenta de l’Acadèmia i impulsora de #AAA juntament amb el músic Sergi Cochs. Repartien aliments amb els intèrprets Nathalie Poza, Asier Etxeandía, Hugo Silva .

Els treballadors de la cultura que estan sobrevivint, així com poden, a la travessia del desert provocada per la Covid-19. Els ajuts de les administracions no han arribat a tots, la majoria encara les espera. «El valor de les cistelles oscil·la entre els 70 i els 150 euros, varia en funció dels membres de la família», indica Cochs. Els que vulguin col·laborar poden fer-ho amb donacions en el següent compte: ES36 2100 0104 8002 0160 7831. «Hem aconseguit el nostre primer objectiu: passar a l’acció de manera ràpida. Tots podem caure en una situació igual i necessitar ajuda en els pròxims mesos», assenyala Navas. Més enllà de menjar, també col·laboren a possibilitar a aquestes famílies cobrir altres despeses bàsiques com medicines. «No podem deixar la cultura al vagó de cua, cal ajudar a recuperar el sector», diu Navas.

Necessitats bàsiques

La posada en marxa de l’associació Actua Ajuda Alimenta va proporcionar el més bàsic, cistelles amb aliments fetes gràcies a la col·laboració amb la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona. Un centenar de persones ha pogut beneficiar-se de la iniciativa que aquest dimecres es posa en marxa a Madrid. La distribució es farà a l’Acadèmia de Cine, que ha comptat amb la col·laboració del Teatre del Barri, la Fundació Banc d’Aliments de Madrid, la Fundació SGAE, la Fundació AISGE, l’Associació de Professionals de la Producció Audiovisual i l’Agrupació d’Associacions de l’Audiovisual. Ells han sigut claus a l’hora de connectar amb els qui necessiten ajuda. 

Notícies relacionades

 «La nostra associació és molt petita: arribem on podem. Treballem amb voluntaris», recorda Sergi Cochs, músic que ha impulsat aquesta iniciativa solidària, juntament amb Nora Navas. «Som sis persones i una furgoneta», apunta Navas. Ell ja té experiència, ja que, arran de la crisi del 2007, va contribuir a posar en marxa l’associació «‘Dj’ contra la fam», que ajudava la gent en risc d’exclusió social. Va organitzar concerts durant set anys, els fons dels quals van anar a parar a menjadors socials. Una de les diferències entre aquella acció i la d’Actua Ajuda Alimenta és l’anonimat. «Per a la majoria de gent de l’espectacle, l’anonimat és primordial», admet. El darrer que volen els artistes és sortir a la premsa, per això, totes les peticions d’ajuda es fan a través d’un formulari que s’envia des d’associacions adherides al projecte, com la Fundació AISGE (Artistes Intèrprets Societat de Gestió Espanyola), l’Acadèmia del Cine Català, l’Acadèmia del Cine espanyol, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i el Teatre Lliure. 

Mobilització el dia 17 

«El 99% de la gent que treballa en el món de l’espectacle no és la que veiem a sobre les taules o davant la cambra», recorda Cochs. Són molts els llocs de feina que genera el món de la cultura. El 2019 es van assolir els 710.200 treballadors en el sector, un rècord difícil de recuperar ara. Els tècnics, per exemple, componen un dels sectors més oblidats. Moltes associacions vinculades al món de l’espectacle i els esdeveniments s’han unit a MUTE (Mobilització Unida de Treballadors de l’Espectacle) arran de la greu crisi provocada per la Covid-19. El pròxim dia 17 faran una manifestació. La seva alerta roja es desplegarà per 25 ciutats: Albacete, Alacant, Almeria, Barcelona, Bilbao, Fuerteventura, Gijón, Granada, Eivissa, Las Palmas, Logronyo, Lleida, Madrid, Màlaga, Oviedo, Palma, Pamplona, Santander, Sevilla, Tarragona, Tenerife, València, Valladolid, Vigo, Vitòria i Saragossa.

Temes:

Teatre