QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

La Sant Andreu Jazz Band celebra aquesta setmana la seva gran festa anual

Jazzing combina concerts de les seves figures consagrades, com les germanes Motis, amb els nous valors

La clausura tindrà lloc diumenge, amb la unió dels joves músics amb els prestigiosos convidats

sajb amblia-carla 3213

sajb amblia-carla 3213

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Parlar de la Sant Andreu Jazz Band és esmentar no només una formació musical de prestigi sinó un projecte educatiu tan pedagògic com original que és l’enveja del món sencer. Va ser creada fa ja 14 anys pel saxofonista Joan Chamorro, amb la intenció de formar joves d’entre 7 i 21 anys en aquest estil musical. Els resultats han sigut sorprenents i, en aquest temps, s’ha convertit en un autèntic planter de nous músics. D’aquí han sorgit figures com Andrea Motis, Eva Fernández o Marc Martín, entre d’altres. Fins i tot es va rodar un documental (‘A film about music and kids’), que va donar a conèixer mundialment les seves activitats i es va passejar amb èxit per diversos festivals.

 

 

Divulgant una filosofia

Més enllà de les seves activitats habituals, cada any per aquestes dates organitzen el Jazz Education Stage, una experiència de tres dies per ensenyar i practicar la metodologia que s’aplica en aquest centre, amb la finalitat última que els més joves (i els que no ho són tant, també hi poden assistir professors interessats a conèixer la seva filosofia) s’enamorin d’aquest estil musical. Però, paral·lelament, celebra una altra activitat en què podem participar, es tracta de la setena edició de Jazzing, un esplèndid festival que reuneix grans noms del jazz local i internacional. La cita tindrà lloc aquest cap de setmana, però avui ofereixen un aperitiu gratuït, i és que aquesta tarda (18.30 hores) tindrà lloc la roda de premsa per presentar el festival, que podrà veure’s al canal de YouTube de Chamorro. Hi descobrirem totes les sorpreses que ens esperen aquest any, però també hi haurà un miniconcert molt especial amb les dues germanes Motis (Andrea i Carla) i el mateix Chamorro, que interpretaran clàssics com Let’s call it love o You’re not the kind.

Joan Chamorro amb Carla i Andrea (dreta) Motis. / ALEX GARCÍA

Una Big Band i un gran quintet

El Jazzing pròpiament dit podrà veure’s presencialment a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, però també podrà seguir-se en ‘streaming’ a un preu molt assequible. Per començar tindrem l’actuació de la Smack Big Dab (21.30 h), un projecte del trompetista Oriol Vallès i el bateria Joan Casares, que, el 2018, van decidir reunir uns quants amics joves per formar una ‘big band’ i tocar la seva pròpia música, amb els seus respectius arranjaments i improvisacions. Entre aquests hi ha alguns dels més destacats músics emergents com Pol Omedes, Alba Pujals, Rita Payés, Pere Miró o Albert Costa, i interpreten temes de Vallès i Casares, però també d’Irene Reig o Lluc Casares. El seu grup ha sigut catalogat per la crítica com una de les millors ‘big band’ del país. Quan finalitzi el concert, Joan Casares coordinarà una animada ‘jam session’ (23 hores).

 

 

El plat fort de dissabte serà l’actuació del Joan Chamorro Quintet (21.30 h), amb Andrea Motis, Ignasi Terraza, Josep Traver i Esteve Pi, per celebrar el desè aniversari d’aquesta formació, que es va traduir en un disc, Joan Chamorro presenta Andrea Motisel primer d’una llarga sèrie i l’inici de la gran carrera internacional d’aquesta trompetista i cantant, que ja ha voltat per mig món. En el repertori d’aquesta nit figuraran clàssics com My favorite things o Summertime, així com temes de l’últim treball de l’artista, Do outro lado do azul, dedicat a la música brasilera, del qual interpretaran Baiao de quatro toques, i temes més pròxims com Mediterráneo o Bon dia.

 

 

La clausura i altres actes

El tancament d’aquest cicle tindrà lloc diumenge i, com és habitual, tindrà com a protagonista la Sant Andreu Jazz Band, acompanyada per diversos convidats (19.30 hores), com Perico Sambeat, Carlos Martin o Manel Fortià i els antics components de la banda, com les germanes Motis, Joan Mar Sauqué i Èlia Bastida. El repertori és nou i es convertirà en l’onzè disc de la formació, en el qual els diferents solistes de l’orquestra tindran els seus moments de lluïment. Temes tant vocals com instrumentals de swing, bop, brasilers i soul. Hi figuren peces delicioses que sonaran amb més entusiasme que mai com If only I have eyes for you, You and the night and the music, Lil’ Darlin, Embraceable you, Smoke in your eyes o Stardust.

 

 

Notícies relacionades

Més enllà d’aquests actes centrals se celebren altres interessants activitats dissabte, com el recital de Carolina Alabau i Èlia Bastida (9.45 h), el concert de Chamorro i les Motis amb els saxofonistes i vocalistes Alba Esteban i Koldo Munné (16 h), la xerrada sobre Barcelona i el jazz dels segles XX i XXI (19 h) o la ‘jam session’ amb el percussionista i trompetista Carlos Martín i el baixista Perico Sambeat (23 hores). Diumenge podrem descobrir el duo format pel saxofonista i compositor Martí Serra i el guitarrista Josep Traver (12 h), i es presentaran els nous discos de la col·lecció Joan Chamorro presenta. Un cap de setmana per conèixer els músics que marcaran la pauta del gènere els pròxims anys i per retrobar-nos, una vegada més, amb un projecte fet a mida per formar grans artistes, però també bones persones.

La saxofonista Joana Casanova amb Joan Chamorro. / LILI BONMATÍ

Jazzing. 7è Festival de Jazz de Sant Andreu

Lloc:  Fàbrica de Creació Fabra i Coats (Sant Adrià, 20).

Dates:  fins diumenge.

Preu:  de 12 a 20 euros. Abonament per a tots els concerts: 55 euros.

Més informació:  http://jazzingfestival.com