A LA LOCALITAT DE BARX

Mor a València Jürgen Schadeberg, autor de la fotografia de Mandela revisitant la seva cel·la

El fotògraf alemany va viure a Sud-àfrica, país on va entaular amistat amb Nelson Mandela en els primers anys de lluita contra l'apartheid, durant més de 30 anys

zentauroepp54719931 madela fotografo200831172329

zentauroepp54719931 madela fotografo200831172329

2
Es llegeix en minuts

El fotògraf d’origen alemany Jürgen Schadeberg, autor de la mítica fotografia a Nelson Mandela revisitant la cel·la on va estar pres 27 anys, ha mort aquest dissabte al seu domicili de la Drova, una pedania de Barx (València) on vivia des de principis de segle.

Schadeberg era un «referent» de la fotografia sud-africana, país on va viure més de 30 anys, ha informat la llibreria Railowsky en un comunicat. Allà va entaular amistat amb Nelson Mandela en els primers anys de lluita contra l’apartheid.

«Drets humans i justícia social»

La seva dona ha destacat que Schadeberg va dedicar la seva vida i la seva carrera fotogràfica a «donar llum sobre els drets humans i la justícia social».

Nascut a l’Alemanya que patia l’auge del nazisme, sent nen va patir els efectes devastadors de la segona guerra mundial. Amb 19 anys va emigrar a Sud-àfrica aprofitant que allà tenia família i va aconseguir feina com a fotògraf a la revista musical ‘Drum’.

En aquell moment era l’únic treballador de raça blanca a la revista, cosa que va demostrar el seu «compromís social» per la no-discriminació racial en un país que «anava en la direcció contrària», l’apartheid. Aquest fet, unit a la seva amistat amb Mandela, va provocar que el detinguessin en diverses ocasions i que fos forçat a abandonar Sud-àfrica el 1964.

Va ser llavors quan es va establir a Londres i va començar a treballar, sempre com a fotògraf, en diferents setmanaris. Va exercir una tasca de «nòmada» que el va portar a viatjar per tot el món fent reportatges.

Foto icònica

El 1984 va tornar al seu país d’adopció, Sud-àfrica, on va fer la «mítica» fotografia de Nelson Mandela revisitant la cel·la on va estar pres 27 anys, una imatge que «s’ha convertit en una de les icones del segle XX». De fet, a Sud-àfrica és considerat un dels pares de la fotografia contemporània.

A principis del segle XXI es va desplaçar a viure fins a la Drova, una pedania del municipi valencià de Barx. Des d’aleshores, la relació entre la Fotogaleria Railowsky i aquest «mestre» de la fotografia ha sigut constant.

Última mostra

Notícies relacionades

El 2015 a la sala de la llibreria Railowsky es va fer una exposició antològica de Schadeberg dins del festival de Fotografia Internacional PhotOn. Es dona el cas que el 16 de juliol d’aquest any Railowsky va prendre l’«arriscada» iniciativa d’inaugurar la que segurament és l’última exposició que Jürgen Schadebreg en vida.

Es tracta d’un recorregut per la vida als bars de mig món a través de 45 anys de documentació fotogràfica, un «cant a la vida» que «reflecteix el caràcter optimista que sempre el va acompanyar». L’exposició, un «sentit» homenatge a un fotògraf «excepcional», es mantindrà oberta fins al 30 de setembre.