ENTREVISTA

Nil Moliner: «Els meus concerts són un forat en el temps»

L'autor de 'Soldadito de hierro', còmplice de cantants com l'Alfred, Miki Núñez o Cepeda, actua aquest dissabte al Festival de la Porta Ferrada

zentauroepp54378666 icult 09 08 2020 enatrevista con nil moliner para el sabado200806130203

zentauroepp54378666 icult 09 08 2020 enatrevista con nil moliner para el sabado200806130203

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El cantant de Sant Feliu de Llobregat, autor de cançons per a l’Alfred i Miki Núñez, presenta el seu primer àlbum en solitari, ‘Bailando en la batalla’, avui al Festival de la Porta Ferrada (Sant Feliu de Guíxols).

-S’estrena amb aquest disc, però el precedeix una dècada de recorregut amb el grup Cybee. I va començar als 12 anys, ¿oi?

-Bé, abans, als 11, vaig debutar en un bar de Sant Feliu. A l’acabar, vaig vendre còpies a cinc euros d’una maqueta que vaig fer amb l’ordinador. M’agradaven El Canto del Loco, Fito & Fitipaldis, M-Clan... Molt rock espanyol, i català, com Lax&n’Busto. Amb Cybee vam fer tres maquetes i dos discos, i vaig aprendre a jugar amb la música i a treballar en equip.

-¿Una ruptura dolorosa?

-El cicle s’havia acabat i no volíem que es viciés la història. Però ens continuem estimant molt. Aquest esperit familiar m’agrada conservar-lo. Abans dels assajos d’aquesta gira, amb la gent de l’oficina ens en vam anar de colònies i els vaig preparar tallers d’educació emocional i de comunicació.

-¿Què vol comunicar amb les seves cançons?

-Intento fer cançons que distreguin la gent de la seva vida rutinària, i penso molt en la seva translació en el concert, que per mi és com un forat en el temps. Vull que la gent a l’acabar es pregunti: «¿Què ha passat? He rigut, he plorat, he ballat...».

-És una barreja de cantautor i banda de revetlla.

-Hi ha gent que em diu que en el fons soc un cantautor, i crec que tenen raó. Escric les meves cançons i parlo de les meves experiències. I com a banda, som vuit persones, amb vents, baix, bateria, percussió, acordió, piano... No sé quin estil faig, perquè cada cançó té el seu: pop-funk, o més tropical, o pop espanyol... Potser un dia faig un tema flamenc.

-‘Soldadito de hierro’ és el seu èxit més gran. ¿A què ho atribueix?

-Tant de bo ho sabés. Va sortir fa dos anys com a cara B d’un senzill, ‘El despertar’, i amb els mesos va anar agafant volada a les xarxes i a la ràdio. De vegades es pensa que una cançó perquè sigui viral ha de ser molt potent, superballable... I en aquesta hi ha només una guitarra i una veu. La vaig regalar, amb un vídeo, a una parella que vaig tenir, i allà es va quedar penjada a Youtube. És una declaració d’amor molt intensa, inspirada en la figura del soldat que és petit però que és allà, al peu del canó.

-Ha compost per a d’altra gent: ‘Que nos sigan las luces’, per a l’Alfred. ¿L’atrau posar-se en la posició d’un altre artista?

-És molt emocionant, i enganxa molt. He escrit també amb Cepeda, ‘Si tú existieras’, i temes amb Miki Núñez: ‘Celébrate’, ‘Eterno verano’ ... Posar-te a la pell d’un altre artista, que t’expliqui de què vol parlar, i mirar de fer-ho tu per boca seva, està molt bé, i et quedes amb ganes de repetir-ho. És un treball en què projectes un altre tipus de carinyo.

-¿Aquesta professió és una cursa de fons i sense vocació més val deixar-ho estar?

-Del tot. De vegades es té una imatge del món de la música que no es correspon amb la realitat. Quan vaig aparèixer a ‘OT’, feia de monitor de menjador a l’escola Tau, per a nens de primer i segon d’ESO. Els nens em veien per la tele, i després treballant al menjador. Un dia, una nena, la Martina, em va dir: «Molta tele, però aquí estàs treballant, així que tranquil·let, ¿eh?». Això em va fer posar els peus a terra.

Notícies relacionades

-I ara, ¿fa plans?

-Més enllà de Porta Ferrada, dels directes me n’he oblidat, i això que són el motiu pel qual faig música. Però al març vaig fer un canvi de xip i no em vull atabalar. Ara intento aprofitar per viure i per inspirar-me i poder fer cançons. Tinc la llibreta plena de notes.