QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

El Cinema Maldà torna a oferir maratons ininterrompudes de pel·lícules

Permet veure tota la programació del dia pagant el preu d'una sola entrada

Aquesta setmana projecten cintes europees i llatinoamericanes, moltes, de temàtica femenina

malda1

malda1

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

L’activitat cinematogràfica va reprenent-se a poc a poc i, com passa al sector teatral, els primers que estan reobrint les portes són els més petits, els valents que s’atreveixen a fer un pas endavant, mentre que les grans cadenes encara estan posant en funcionament, tímidament, alguns dels seus locals. En aquest sentit cal reivindicar l’esforç d’aquestes sales independents, que, tot i que no els surti a compte econòmicament, estan sembrant la llavor perquè la recuperació sigui possible. I una d’aquestes és l’històric cine Maldà, l’únic de Barcelona que permet, pel preu d’una entrada (entre 5 a 9 euros, segons el dia) veure totes les pel·lícules que projecten en una jornada, sempre en VOSE. Podem posar una altra excusa, però no serà l’econòmica... Això sí, entre una i una altra sessió es desallotja la sala per desinfectar les butaques i que la gent pugui tornar entrar.

 

 

Una interessant programació per avui

En la seva programació per a aquesta setmana figuren una desena de pel·lícules independents de gran interès que es van alternant al llarg dels set dies. Avui, per exemple, podem començar amb Mi gran pequeña granja (15 h), un curiós documental sobre l’experiència del seu director, John Chester, i la seva dona, que van prendre la decisió d’abandonar les seves respectives feines per dedicar-se a muntar un projecte ecològic en una granja. Més tard, a les 17 h, podem descobrir un film sorprenent, Dios es mujer y se llama Petrunya, que denuncia el masclisme i fins a quin punt poden arribar els prejudicis a partir d’una anècdota tan simple com la que explica. Transcorre en un petit poble de Macedònia on se celebra una festa tradicional en què un sacerdot cristià ortodox llança al riu una creu sagrada. L’home que l’aconsegueixi tindrà un any de bona sort. La Petrunya, una historiadora a l’atur amb una mica de sobrepès, s’avança a tots, però és una dona, cosa que provoca un escàndol. Tot i que té aparença de drama, en molts moments es converteix en una comèdia, a causa de la posició absurda i ridícula de les forces vives del poble, representades per la policia, l’Església i alguns veïns. Una pel·lícula que cal descobrir.

 

 

Ja a la tarda, a les 19 h, viatgem al poblet brasiler de Bacurau de la mà d’una jove que torna a la seva localitat natal, a la Sierra Verde, per assistir a l’enterrament de la seva àvia. Allà es retroba amb el seu pare, el mestre local, i amb els seus veïns, entre els quals hi ha una excèntrica doctora. Estan mal proveïts i enfrontats amb l’alcalde de la regió, que els menysprea. Els seus problemes s’agreugen quan arriben fins allà uns mercenaris nord-americans amb violentes intencions. Un títol molt original que oscil·la entre la comèdia, el drama social, el ‘western’ i fins i tot el cine fantàstic, i mai intueixes per on seguirà el relat. Arrenca com una comèdia de José Luis Cuerda o Berlanga sobre els pintorescos habitants del poble per convertir-se en un film gairebé d’acció molt violent en la línia de Sam Peckinpah o Quentin Tarantino. Completa la jornada d’avui Ema (21.30 h), del xilè Pablo Larraín, una cinta arriscada sobre una jove ballarina que, després de separar-se de la seva parella i donar el seu fill en adopció, vaga sense rumb pels carrers de Valparaíso. Un drama a ritme de hip-hop, electrònica i reggaeton amb escenes sexuals molt audaces. Tan original com polèmic.

 

 

Un passeig per Dinamarca, França i Itàlia

Dimarts s’iniciarà amb la danesa Reina de corazones (16.30 h) sobre una parella benestant danesa que viu amb dues filles bessones i veu la seva vida alterada quan s’instal·la a casa seva el fill del primer matrimoni del marit, un jove problemàtic que no té cap ganes d’adaptar-se a la nova família. La madrastra intentarà ajudar el noi que s’integri, però tot es complicarà massa. Resulta bastant complexa moralment i pot entusiasmar o indignar, tot i que cal reconèixer el valent i arriscat treball del seu protagonista, que ha guanyat diversos premis per aquesta interpretació. Continuarà la sessió amb Mi vida con Amanda (19 h), drama francès sobre un jove d’uns vint anys que manté una bona relació amb la seva germana gran, professora d’anglès i mare soltera d’una nena de 6 anys. Un succés inesperat provoca que hagi de fer-se càrrec de la petita, madurar de sobte i fer-se més responsable. Una pel·lícula honesta i sincera, amb bones interpretacions, però que potser li falta una mica més d’humor i li sobra dramatisme.

 

 

Per tancar el dia projecten una intel·ligent sàtira implacable de la indústria del cine, Noches mágicas (21 h), de l’italià Paolo Virzì (El capital humà, Locas de alegría). S’ambienta l’any 1990 i s’ocupa de tres joves guionistes que han sigut els finalistes d’un important premi i es converteixen en els principals sospitosos de la mort d’un llegendari productor. Són interrogats per la policia i expliquen les experiències que han viscut en els últims mesos. Ofereix una visió decadent i desencisada del negoci cinematogràfic, on els guionistes són avis que utilitzen els joves com a negres i els productors s’arruïnen amb les pel·lícules premiades i recapten milions amb films porqueria. També hi ha múltiples referències a personalitats del cine italià de l’època, tot i que gairebé sempre se’ls esmenta només pel nom, no el cognom, i el fil conductor del film és el Mundial de futbol que se celebrava aquell any a Itàlia.

 

 

Un dimecres islandès i un dijous femení

Dimecres s’obrirà amb l’austríaca Little Joe (17 h), que té elements fantàstics i se centra en una mare soltera que acaba de crear una planta amb un gran valor terapèutic que ajuda la gent a sentir-se més feliç, però descobrirà que no és tan inofensiva com sembla. Una faula moral sobre la insatisfacció al món actual. Més tard ens desplaçarem a Islàndia amb Oro blanco (19.15 h), on viurem els problemes d’una dona de mitjana edat que regenta una granja de vaques i queda en una difícil situació, a punt de la fallida, després d’enviduar. Descobreix el comportament mafiós de la cooperativa que controla el poble, obligant-los a vendre els productes al preu que els marquen i a comprar-los el que necessiten, per això decideix rebel·lar-se. És la típica història de l’individu humil que s’enfronta al poder, molt habitual en el cine nord-americà, i que aquí té una aroma diferent i molt exòtica. Seguim en aquest fred país a Un blanco, blanco día (21.15 h), on qui es queda vidu ara és un home, un cap de policia retirat que, després que la seva dona mori en un accident d’automòbil, sospita que li era infidel i està disposat a tot per conèixer la veritat. Dos films amb molta profunditat per conèixer els impressionants paisatges islandesos i la seva gent. 

 

Notícies relacionades

 

Dijous podran tornar a veure’s Ema (15 h) i Dios es mujer y se llama Petrunya (17 h). La jornada continua amb Las golondrinas de Kabul (19.15 h), un interessant film animat francès destinat als adults ambientat a la capital de l’Afganistan l’any 1998. La ciutat ha sigut ocupada pels talibans i està en ruïnes. En aquest context hostil, dues parelles de diferents generacions viuen situacions difícils. Els més grans han perdut la fe, mentre que els joves, un professor i una dibuixant molt enamorats, encara somien a canviar les coses. Una denúncia de la submissió femenina pintada amb aquarel·les. I, per acabar, una estrena de la setmana passada, Ayka (21 h), que ve del Kazakhstan i narra la dura situació d’una dona il·legal que viu com pot a Moscou i acaba de donar a llum un fill. Decideix abandonar-lo a l’hospital, però, temps després, intentarà recuperar-lo. Un munt de bones opcions per veure un tipus de cine en què els únics efectes especials són els sentiments i recuperar el plaer de veure pel·lícules a la gran pantalla.

Maratons de Cine en VOSE

Lloc:  Cinema Maldà (Pi, 5).

Horaris:  vegeu cartellera.

Preu:  dilluns, dimarts, dijous i nits (6 euros), dimecres (5 euros), divendres (7 euros), dissabtes i dies festius (8,9 euros).

Més informació:  www.cinemamalda.com