ACTOR COMPROMÈS

Daveed Diggs es pregunta «¿Què significa per a la meva gent el 4 de juliol?»

L'actor nord-americà de l'aclamat musical 'Hamilton' protagonitza un vídeo impulsat pel moviment Black Lives amb motiu del Dia de la Independència

marta / periodico

1
Es llegeix en minuts

L’actor nord-americà Daveed Diggs que intrepreta Thomas Jefferson en el musical ‘Hamilton’ s’ha convertit en notícia després de penjar un vídeo en què es pregunta «¿Què significa per a la meva gent el Dia de la Independència?». Les seves paraules s’inspiren en un discurs que Frederick Douglass va fer el 5 de juliol de 1852 després de preguntar davant uns 500 abolicionistes: «¿Què significa per a tu el 4 de juliol?». Imatges en blanc i negre d’altres èpoques es combinen amb d’altres de molt actuals sobre la lluita per la igualtat i contra el racisme als EUA. El text ha sigut escrit per un grup d’artistes negres com el raper Pharaohe Monch i la poeta Safia Elhilo.  «¿On és el país segur per a la meva gent?» és una de les preguntes que es fan en el vídeo impulsat pel moviment Black Lives (M4BL). Per ells, la llibertat que celebren els americans el 4 de juliol, dia en què es va firmar la Declaració d’Independència que va marcar la separació dels EUA de l’Imperi Britànic el 1776, poc té a veure amb un col·lectiu que sent no poder disfrutar-ne com els blancs. 

Discriminació 

Més d’un segle i mig després de la paraules de Frederick Douglass, el seu discurs antiracista encara ressona sobretot després de la mort de George Floyd en mans de la policia a Minneapolis que va desencadenar una onada de protestes i disturbis. El tracte diferent que reben els negres és una cosa que el mateix Diggs ha experimentat. «Quan tenia entre 22 i 24 anys la policia em va parar unes 40 vegades, mai em va multar», ha explicat en una entrevista a ‘This morning’, un programa de la CBS. I ha recordat que abans de deixar Los Angeles per representar ‘Hamilton’ a Nova York «la policia em va agafar i em va llançar contra una tanca perquè la meva descripció coincidia amb la d’un sospitós». Tot això per explicar què l’ha portat a commemorar el Dia de la Independència amb aquest vídeo en què es pregunta què significa realment per a la seva gent l’esmentada celebració en un país on el problema no és només la policia, sinó «un sistema que tracta els negres de manera diferent».

Temes:

Musicals