acció solidària

Els actors es bolquen en el primer repartiment de menjar a professionals de l'espectacle

La campanya Actua Ajuda Alimenta vol contribuir a pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19 en el sector

zentauroepp51819026 icult 19 01 2020  gala xii premis gaudi gala xii premios gau200626160431

zentauroepp51819026 icult 19 01 2020 gala xii premis gaudi gala xii premios gau200626160431

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

La crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha afectat molts sectors professionals. Un dels més perjudicats i amb una tornada a la normalitat que s’aventura molt més complicada és el món de l’espectacle. Per pal·liar els efectes econòmics que afecten aquest col·lectiu, la campanya Actua Ajuda Alimenta ha fet aquest divendres, 26 de juliol, la seva primera entrega solidària. Les caixes amb menjar per a una trentena de famílies s’han preparat al teatre Lliure de Montjuïc amb la col·laboració d’actors com Clara SeguraCristina GenebatJordi RicoMaría Rodríguez i Nora Navas, aquesta última coimpulsora de la campanya amb Sergi Cochs.

Entre els sol·licitants, també rostres coneguts com el cantant Sicus Carbonell i l’actriu valenciana Inés Díaz, en una situació que «mai hauria imaginat», però reivindicant la dignitat d’aquesta ajuda i animant a demanar-la a tots aquells que la necessitin.

Les caixes (on hi ha llegums, conserves, oli i llet, entre altres productes de primera necessitat) s’han omplert amb menjar del Banc d’Aliments, i el teatre Lliure, col·laborador de la campanya, ha actuat de magatzem on es muntava l’operatiu. La majoria de les 80 persones que es beneficiaran d’aquesta primera entrega no han recollit el menjar in situ, i una xarxa de col·laboradors l’han repartit amb vehicles privats.

«Està molt estigmatitzat posar-se a una cua per portar menjar», assumeix Nora Navas.  «La iniciativa vol donar confiança a un sector no acostumat fins ara a recórrer a l’assistència social perquè aixequi el dit i demani ajuda, si la necessita», afegeix l’actriu catalana. La campanya de distribució d’aliments té prevista una segona entrega ja confirmada per al 27 de juliol.

Futurs projectes

Navas i Cochs es plantegen que la iniciativa es pugui complementar en un futur amb «projectes» més dirigits a oferir treballs als professionals, dins del seu sector, i «que repercuteixin en aspectes socials». De moment, el nombre de sol·licitants no ha sorprès els organitzadors, que han constatat l’oportunitat de la iniciativa. «La corba de l’economia comença a disparar-se, i amb això les necessitats més bàsiques. I tenim la sensació que la cultura i l’espectacle són a la cua de l’activitat post-Covid», lamenta l’artista.

Notícies relacionades

Els impulsors confien, d’altra banda, que tot això passi «ràpid», i interpel·len les institucions perquè remin a favor de la cultura. «Que ajudin, a obrir teatres, a tornar a posar en marxa l’activitat, però la gana és avui, no dins d’un mes», reclama.

Cal esmentar que la Fundació AISGE (Artistes Intèrprets Societat de Gestió Espanyola), l’Acadèmia del Cine Català, l’Acadèmia del Cine espanyol i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) també s’han adherit a la campanya.