ARTS ESCÈNIQUES

'Falaise' i 'Europa Bull' triomfen als Premis de la Crítica

Els premis s'han donat a conèixer en una cerimònia virtual a través de Youtube, però els guanyadors recolliran els seus guardons la pròxima tardor a La Villarroel

zentauroepp50069211 icult191224160252

zentauroepp50069211 icult191224160252

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El Premis de la Crítica han destacat el millor de la temporada teatral, que tot i que breu ha permès veure interessants i refrescants propostes escèniques. La companyia Baró d’Evel s’ha endut tres dels cinc premis a què optava per l’aclamat ‘Falaise’: espectacle, espai escènic, de Lluc Castells, i espai sonor, de Fred Bühl.

Per la seva banda, ‘Europa Bull’, amb direcció i dramatúrgia de Jordi Oriol, ha sigut destacat en les dues categories juntament amb dues més: actriu de repartiment (per a Olga Onrubia) i música original o adaptada (Carles Pedragosa, Sasha Agranov i Karl Stets).

En les categories reina de millor actor i actriu, la crítica va premiar l’impressionant treball de Pere Arquillué a ‘Jerusalem’ i el de Montse Esteve a ‘Stabat Mater’.

‘Ocaña’, millor musical

En l’apartat de musical, el premi va ser per a ‘Ocaña, reina de las Ramblas’, amb dramatúrgia de Marc Rosich i música de Marc Sambola, que va triomfar en la categoria de musical i actor de musical pel treball del seu protagonista, Joan Vázquez encarnant la icona de l’‘underground’ barceloní. Les Sey Sisters es van repartir el d’actriu de musical pel seu treball a ‘La tienda de los horrores’.  

En dansa, Albert Quesada ha guanyat amb ‘Flamingos’ el premi en la categoria d’espectacle nacional. I en l’apartat internacional el jurat ha destacat el muntatge xilè ‘Paisajes para no colorear’, que també ha rebut el premi Novaveu. 

La companyia teatral La Calòrica tampoc se’n va anar amb les mans buides. Ha sigut reconeguda per ‘Els ocells’, muntatge premiat en l’apartat de vestuari, realitzat per Albert Pascual, i d’actor de repartiment, per a Xavi Francés. I ‘El chico de la última fila’ també s’ha emportat dos guardons. El d’actor revelació per a Guillem Barbosa i el d’il·luminació per a Marc Salicrú.

La celebració dels premis s’ha fet aquest any de forma atípica, a través de Youtube amb una cerimònia adaptada als temps post-Covid-19 i presentada per Toni Puntí i Anna Pèrez Pagés amb algunes connexions entre membres del jurat i els premiats. A la tardor s’espera poder celebrar la gala en el format habitual a La Villarroel en una data encara per determinar i amb totes les mesures sanitàries recomanades. 

Bonnín, premi honorífic

El 8 de juny ja es van comunicar els premis especials. Hermann Bonnín, veterà director teatral i impulsor de l’Espai Brossa, va rebre el premi honorífic Gonzalo Pérez d’Oleguer. El premi a la sala va ser per a l’Antic Teatre «per la seva aposta per l’experimentació» des del 2003 i per «ser trampolí de creadors emergents». El jurat de dansa va rendir homenatge aquest any al Festival Deltebre Dansa pel seu 15è aniversari el 2019. 

Notícies relacionades

El nou guardó d’aquest any, el Premi Maria José Ragué, creat en honor a la difunta investigadora, crítica

cultural i pionera en la lluita pels drets de les dones, ha distingit el Projecte Vaca, potent associació de creadores escèniques constituïda el 1998.

Temes:

Teatre