CANÇONS INSPIRADES

Cinc himnes de Jarabe de Palo

'La flaca', 'Depende', 'Grita', 'Agua' i 'Bonito' van marcar la carrera de la banda de Pau Donés i formen part de la banda sonora de finals del segle XX i principis del XXI

zentauroepp53548073 dones200602133836

zentauroepp53548073 dones200602133836 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Pau Donés es va convertir en abanderat del rock llatí amb cançons honestes, molt de pell. Acompanyat sempre per bons músics, el seu missatge va connectar amb una àmplia audiència als dos costats de l’Atlàntic. Tot i que va fer els seus primers passos professionals a Barcelona, Llatinoamèrica es convertiria en un terreny abonat per a aquesta banda amb segell propi. Aquí teniu una selecció de les seves cinc cançons més populars i del seu últim ‘hit’.

1- ‘La flaca’ 

«‘Por un beso de La Flaca yo daría lo que fuera’» canta en aquest tema de ritmes caribenys inspirat en Cuba que va fer famós quan començava en la música, aparcant la seva carrera en una agència de publicitat. Contagiosa, evocadora i fresca. Un tema que mai podia aparcar en els seus concerts. Un clàssic de Pau Donés.

2- ‘Depende’

Cant a la relativitat de les coses, a la diversitat d’opinions i de pensaments. La vida en tota la seva complexitat es resumeix en aquesta paraula que Donés enalteix en una aconseguida melodia. En el vídeo barreja imatges en blanc i negre amb altres en color en què la lletra de la cançó adquireix un altre significat: un cant a les múltiples formes de veure la vida i l’amor. Mig temps animat i juganer. 

3- ‘Grita’

Una altra cançó del seu segon àlbum, ‘Somos’. Porta la marca de la casa: lletra directa que cadascú pot adaptar depenent del seu tràngol vital. Hi convida a ser honest, a reconèixer allò que a un el preocupa per descomprimir l’ànima.  «‘Llora ahora y ríe luego’», canta al costat de la seva guitarra. Convida a assumir el bo i el dolent, a deixar anar llast i a apartar pors amagades sota capes de silenci.   

4- ‘Agua’ 

Com una carícia, suau i tendra, així arriba aquest tema. Pau Donés parla d’amor, d’aquest difícil d’encreuament entre amor i amistat. «‘¿Como puedes ser mi amiga? Si por ti daría la vida’». Amb aquesta declaració arrenca aquesta peça 100% Jarabe de Palo sobre aquest conflicte que de vegades sorgeix quan un anhela passar de l’amistat a alguna cosa més.

5- ‘Bonito’

Notícies relacionades

Optimisme al màxim, ritme alegre i bon rotllo. Missatge positiu que dona ganes de viure i ballar. Ideal per pujar l’ànim a qualsevol, fins i tot en els pitjors moments. Aires de rumba, tocs de samba i moltes ganes de veure-ho tot bonic. 

‘Bonus track’: Eso que tú me das

El primer single del seu últim àlbum amb Jarabe de Palo s’ha col·locat en poc temps al cor de molts. Un tema honest del seu ‘Tragas o escupes’, on recupera les essències del rock llatí dels seus inicis. Acompanyat per la seva banda i fins i tot amb un mariachi, agraeix tot el que ha rebut en aquests últims anys. És molt més alegre que ‘Humo’, l’únic tema inèdit del seu anterior disc recopilatori publicat amb el seu llibre de memòries ‘50 palos’