AL CONGRÉS

Cultura inclou la tauromàquia en els ajuts oficials

Rodríguez Uribes elimina traves burocràtiques i terminis per facilitar el cobrament

undefined53570441 madrid  29 05 2020   el ministro de cultura y deporte  jos  200529131139

undefined53570441 madrid 29 05 2020 el ministro de cultura y deporte jos 200529131139 / Emilio Naranjo

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els toreros i altres participants en els espectacles taurins podran acollir-se als ajuts del Govern CREA per «als professionals de les Belles Arts» i altres ajuts per cessament d’activitat a causa de la pandèmia del coronavirus. Així ho ha anunciat el ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, en la comissió de Cultura del Congrés dels Diputats aquest divendres, després que dimecres passat obviés el col·lectiu i tant el PP com Vox van sortir en bloc en defensa dels toros.

Els ajuts del fons CREA són una línia de crèdit de 40 milions d’euros, que han de cobrir professionals de la cultura com els artistes plàstics (pintors, escultors i d’altres), que també s’han queixat de la poca quantia que els suposa individualment. Els fons CREA formen part d’una sèrie d’ajuts estatals de 8.600 milions d’euros destinats a cultura i esports per intentar pal·liar la crisi per la Covid-19.

Rodríguez Uribes va anar desgranant els ajuts, molts dels quals ja s’havien explicat en altres decrets i que es desglossen en diversos apartats i fons, segons si els afectats pertanyen a empreses o són autònoms, i si cotitzen a la Seguretat Social o no. Allà ha recordat que molts poden acollir-se a ertos i a ajuts a la hipoteca i al lloguer, com la resta de ciutadans.

El ministre s’ha mostrat comprensiu amb el «trencament econòmic» que ha suposat per als taurins no poder començar la temporada al març obviant cites com les Falles de València, la Fira de Sevilla o San Isidro a Madrid, però també ha recordat el perjudici dels festivals de música, els llibreters davant de la falta del Dia del Llibre o la suspensió de concerts i representacions teatrals, o dels cines.

Allargaments i menys requisits

El Govern també preveu nous percentatges de repartiment entre les entitats de gestió de drets d’autor, allargament dels terminis d’ajuts i contractacions públiques (com festivals de teatre) i la suspensió de requisits per rebre’ls (cas de la producció de cine, que exigeix estrenes que ara no poden produir-se), ajuts a les llibreries i editorials, o mesures de foment com la reducció de l’IVA per al llibre electrònic que es va aprovar a l’abril.

Rodríguez Uribes ha ressaltat l’augment de continguts digitals però també l’auge de la pirateria que s’ha produït durant el confinament, «malgrat la generositat dels artistes i centres de posar en accés lliure molts dels seus continguts», va dir, i ha demanat que els ciutadans acudeixin a llibreries, els museus, els cines, les biblioteques i els espectacles, perquè a través del consum es posin «de nou» en marxa els sectors.

El ministre ha demanat la col·laboració de les comunitats autònomes i els ajuntaments per pal·liar la situació del sector cultural, perquè ha recordat que el 80% de les competències del ministeri estan transferides. I ha promès ajuts a centres, museus i activitats com l’Any Xacobeo o el Cinquè Centenari de la Volta al Món d’Elcano i Magallanes.

Queixes de l’oposició

El ministre va presentar com un «senyal de reactivació» la tornada de la Lliga de futbol i les competicions esportives i el manteniment de la seu de l’Eurocopa a Bilbao, amb la qual va expressar el seu compromís.

Notícies relacionades

L’oposició li va retreure més ajuts, sobretot, al videojoc, als toros i als esportistes professionals, sobretot als esportistes d’elit a qui s’han vetat els entrenaments, i a les jugadores de futbol femení a qui es nega la professionalització de la seva lliga. I també van demanar explicacions sobre la fundació per a l’esport que promou el Govern.

Ciutadans va arribar a demanar un New Deal cultural, com el que va fer els EUA després de la Gran Depressió del 1929 i que va suposar la contractació pública d’artistes per crear obres. Altres grups van criticar els ajuts a la tauromàquia com a «cultura» i Junts per Catalunya va reclamar que el pagament d’ajuts sigui ja, perquè potser quan es paguin a les empreses que els han de rebre aquestes ja no hi seran.