MARXA ENRERE

Les crítiques fulminen el concert 'Barcelona, ens en sortirem'

L'ajuntament suspèn l'esdeveniment televisat després que deu dels 22 artistes, entre els quals Manolo García, Sopa de Cabra i Txarango, es donessin de baixa al considerar exagerats els diners públics invertits, uns 200.000 euros

zentauroepp53300590 icult txarango peya manolo garcia silvia perez cruz200502175547

zentauroepp53300590 icult txarango peya manolo garcia silvia perez cruz200502175547

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Una tempesta de reaccions crítiques, amb la seva expressió més desencadenada i visible a les xarxes socials, s’ha carregat el concert als balcons i terrats, ‘Barcelona, ens en sortirem’, que dissabte 9 de maig havia d’enviar un missatge d’agraïment a la ciutadania i fer un homenatge a la cultura després d’un mes i mig de confinament. L’anunci que els 200.000 euros del pressupost contemplat no anirien finalment a càrrec de l’ajuntament, sinó de la productora, El Terrat, no va ser suficient per salvar un esdeveniment del qual es van arribar a donar de baixa deu dels 22 artistes programats.

L’alcaldessa Ada Colau va anunciar aquest dissabte la suspensió lamentant «el malestar que ha generat la proposta a una part del sector cultural», un ànim crític que va anar guanyant forma al llarg de la jornada de divendres, amb Twitter com l’escenari més aguerrit, i que va esclatar quan Txarango va anunciar la seva baixa al·legant que s’havia compromès sense saber la xifra de diners públics proposada. El grup va considerar que el cost era «molt elevat» i que aquesta suma «es podria destinar a acompanyar iniciatives més regeneratives i sostenibles». Uns minuts després, Sopa de Cabra es va sumar a la plantada titllant el pressupost de «molt desproporcionat».

Degoteig de baixes

Durant les següents hores van anar caient del cartell, un rere l’altre, Els Catarres, Suu, Lildami, Clara Peya i Stay Homas, i aquest dissabte al matí, Manolo García, Sílvia Pérez Cruz i Koers, mentre es mantenien al seu lloc Serrat, Maria del Mar Bonet, Marina Rossell, Antonio Orozco, Sidonie, Dorian, Coque Malla, Leiva, Amaia, El Niño de la Hipoteca, Joan Dausà i Roba Estesa. Alguns dels artistes que van baixar del tren van reclamar un coneixement desglossat del pressupost.

Una de les partides corresponia a pagar als artistes uns caixets reduïts (1.000 o 1.500 euros en funció de si eren solistes o grups; cada participant havia de cantar només una cançó), si bé Lluís Gavaldà va assenyalar a Facebook que l’organització va proposar a Els Pets actuar sense cap remuneració. Aquest diari va demanar aquest dissabte una explicació al respecte a El Terrat, però la productora no es va voler expressar més enllà del comunicat de suspensió fet públic.

Un equip de 52 professionals

Notícies relacionades

Tant l’alcaldessa com El Terrat van voler remarcar que ‘Barcelona, ens en sortirem’, no era només un concert gravat als balcons i les terrasses, com tantes altres iniciatives espontànies d’aquestes setmanes, sinó «un producte audiovisual elaborat». Un programa de televisió (que s’havia d’emetre per TV3 i Betevé) concebut «sense grans luxes», destaca la productora, però amb «tot el just i necessari: bon so i bona qualitat d’imatge». Això comportava el desplegament d’un equip de 52 professionals, entre els quals les unitats que aquests dies s’havien començat a desplaçar per gravar les actuacions, així com del sector sanitari i de seguretat. El muntatge havia de constar de 30 peces audiovisuals i el desplegament incloïa l’ús de drons per als plans aeris.

Alguns artistes havien arribat a gravar la seva actuació, com Manolo García, que aquest divendres es va desplaçar, amb dos músics, a una esplanada pròxima al parc d’atraccions del Tibidabo, on es van traslladar dues càmeres i altres operaris. El cantant indica que desconeixia que l’ajuntament hagués de destinar aquest «alt import» en «aquests moments d’emergència, no només sanitària sinó també econòmica».