CULTURA DES DE CASA

Entrar en una tomba faraònica des del sofà

El Govern egipci ofereix visites virtuals a monuments, piràmides i enclavaments arqueològics de l'Antic Egipte davant de la impossibilitat de viatjar al país pel coronavirus

zentauroepp53281486 icult   visita virtual a la tumba egipcia de menna200430190157

zentauroepp53281486 icult visita virtual a la tumba egipcia de menna200430190157

3
Es llegeix en minuts

Fer un volt per la piràmide esglaonada del faraó Zoser, baixar a una tomba mil·lenària a la Vall dels Reis o entrar a les catacumbes de Kom el-Shoqafa a Alexandria són algunes opcions del passeig virtual que els amants de l’egiptologia  poden fer des de casa sense viatjar a Egipte.

Sense necessitat de pagar entrada ni esperar llargues files, des del sofà es poden recórrer monuments, museus, tombes i piràmides, com el complex funerari del Rei Unis (2375 - 2345 aC), últim faraó de la cinquena dinastia d’Egipte, o la tomba del funcionari Mehou durant el regnat de Teti (2345 - 2323 aC) a Saqara.

El Ministeri d’Antiguitats i Turisme egipci va llançar el 3 d’abril (fins que acabi la situació creada pel coronavirus) el projecte Experimenta Egipte des de casa i ha estrenat visites virtuals en 3D en els últims dies a través de la seva pàgina web i des de la web de l’American Research Center in Egypt amb l’objectiu «que el món sencer pugui explorar l’antiga civilització egípcia».

El llançament es va produir dies després que el 21 de març el Govern egipci suspengués les visites a museus i llocs arqueològics com a part de les mesures per evitar la propagació del coronavirus i encara és incert el moment en què es podrà tornar a visitar físicament.

Obertura de la piràmide esglaonada

El 5 de març les autoritats egípcies havien decidit obrir al públic l’interior de la piràmide esglaonada del faraó Zoser (2687-2668 aC), ubicada en el complex arqueològic de Saqara, després de més de 10 anys de treballs de restauració. Pocs turistes han pogut disfrutar de la reobertura d’una de les piràmides més antigues d’Egipte, ja que el tancament obligatori dictat pel Govern va arribar dies després. No obstant, com a part d’‘Experimenta Egipte des de casa’, el visitant pot recórrer virtualment l’exterior de la piràmide, la cambra funerària, la sala de la ceràmica blava i el laberint de galeries de la mastaba.

Una altra proposta és la Tomba dels germans Niankhkhnum i Khnumhotep que, a més de ser sacerdots en el regnat del faraó Niuserre en la cinquena dinastia de l’Imperi Antic (2445-2421 aC), van ser perruquers del rei i supervisors dels que feien la manicura a la cort. Aquesta tomba ha suscitat dubtes i debats en el món de l’arqueologia, ja que en una de les parets es mostra els dos homes amb els nassos junts, abraçant-se, una escena poc comuna en l’Antic Egipte. Els egiptòlegs estan dividits: uns creuen que són germans bessons mentre que d’altres consideren que es tracta d’una parella homosexual.

La neta de Keops

El menú per satisfer la curiositat i l’ànsia de coneixement és extens. Es pot accedir a la cambra funerària de Meresankh III, neta de Keops i esposa de Kefren durant la quarta dinastia de l’Imperi Antic, a través d’unes escales de fusta que descendeixen a 5 metres sota el terra. En el passeig es pot aprendre, a través de les notes que es van desplegant, curiositats com que la sepultura en forma de mastaba, ubicada a la necròpolis est de Gizeh, inclou els noms de dos dels artistes que van pintar els jeroglífics a les parets sud i est.

També es pot veure una recreació virtual elaborada pel Projecte Gizeh de la Universitat de Harvard i guiada per la mateixa reina consort, que explica el significat de cada representació humana a la pedra de la tomba.

Visita en 3D la tomba de Menna

En el penya-segat de la necròpolis d’al-Qurna de l’antiga Tebes (Luxor), a la vora occidental del riu Nil, es troba la tomba de Menna, coneguda per les acolorides pintures que adornen les seves parets, realitzades durant el regnat de Tutmosis IV o Amenhotep III en la divuitena dinastia a l’inici de l’Imperi Nou. Es pot entrar virtualment en aquesta tomba a través d’una al·lucinant visita en 3D des d’aquest enllaç. Un dels al·licients per recórrer la tomba són les escenes rituals i de pesca representades en els murs i la incògnita de per què la cara de Menna està esborrada en totes les figures de la tomba.

Notícies relacionades

La tomba de Ramsès VI és un altre dels possibles llocs per passejar. Al creuar la porta d’entrada es pot caminar virtualment per un passadís estret que passa per diverses cambres amb pintures deteriorades pel pas del temps fins arribar a l’última sala, on es troba el fèretre del faraó.

La tomba KV9, iniciada pel faraó Ramsès V i ampliada pel seu oncle Ramsès VI en la vintena dinastia de l’Imperi Nou (1143-1136 aC), és una de les més ben conservades de la Vall dels Reis, considerat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.