ARTS ESCÈNIQUES

El Lliure es concentra en una programació digital mentre duri la pandèmia

El programa d'ajuts a la creació repartirà 50.000 euros en col·laboració amb la Fira de Tàrrega i Temporada Alta

zentauroepp50324001 barcelona 09 10 2019 juan carlos martel  director teatre lli200430172339

zentauroepp50324001 barcelona 09 10 2019 juan carlos martel director teatre lli200430172339 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Teatre Lliure de Barcelona oferirà durant els mesos de maig i juny una programació exclusivament digital a causa de la crisi sanitària per la pandèmia de coronavirus. Fins al moment i a fi de no perdre el contacte amb l’espectactor el teatre havia facilitat el visionament a través de la seva web d’espectacles d’arxiu, però el que es proposa durant aquest període és promoure «la creació pensada especialment per a aquest nou escenari», com ha anunciat el director del Lliure, Juan Carlos Martel, a través de roda de premsa telemàtica.  

El Lliure ha presentat avui aquesta programació i la convocatòria dels nous Ajuts a la Creació Carlota Soldevila, un programa de subvencions, per valor de 50.000 euros, posat en marxa la temporada passada, que ara agafa un nou significat per afrontar el descens de l’activitat a causa del tancament dels teatres en l’actual situació de confinament. «El Covid-19 potencia una precarietat del sector cultural que ja existia abans», ha assegurat Martel, i ha recalcat que «la situació no és dramàtica, sinó que és tràgica, per la qual cosa el Lliure ha de buscar nous camins d’acció».

Al llarg del maig i el juny 

La nova programació digital, que començarà al maig i s’allargarà fins al mes de juny, s’inclou en la iniciativa #TheShowMustGoOn i agafarà el relleu de #LliureAlSofà i #TeatreAlFil, que des de finals de març i durant el mes d’abril han omplert les xarxes de contingut escènic.

En aquest sentit, Martel ha assenyalat que «fins ara les iniciatives impulsades durant el confinament aprofitaven l’arxiu del Lliure», però que ara volien «promoure la creació pensada per a aquest nou escenari». Segons el director, «aquesta programació extraordinària contempla oferir feina a 30 artistes i 8 conferenciants, aproximadament».

La programació s’iniciarà amb el projecte ‘Lectures dramatitzades’ que diferents dramaturgs faran en format radiofònic o audiovisual de dos espectacles de nova creació: ‘El gegant del Pi’, de Pau Vinyals, i ‘El segon principi’, de Mercè Sarrias i Miguel Casamayor.

La proposta del Lliure també compta amb un espectacle digital accessible les 24 hores del dia, el ‘Màkina SHK’, un ‘chatbot’ creat a partir de frases de Shakespeare amb el qual els usuaris podran mantenir una conversa virtual en anglès.

El teatre també presentarà les adaptacions audiovisuals per a nens de quatre clàssics teatrals: ‘La casa de Bernarda Alba’, de Federico García Lorca; ‘Terra baixa’, d’Àngel Guimerà; ‘Antígona’, de Sòfocles, i ‘El rei Lear’, de Shakespeare.

Europa en crisi

A més, el Teatre Lliure s’uneix a la iniciativa ‘Històries d’una Europa en crisi i reflexió’, creada durant el confinament per la xarxa europea de teatres públics mitos21, que consisteix en la creació de monòlegs a partir d’entrevistes a persones que treballen per al manteniment dels serveis essencials, com personal sanitari, de neteja o transportistes.

Durant el maig i el juny torna també l’‘Escola de pensament’, un cicle de converses sobre el teatre i la filosofia amb convidats del sector de la cultura i dinamitzat per la pensadora Marina Garcés i l’escriptor Albert Lladó que ara s’adapta al format digital.

En l’àmbit educatiu, s’han programat els projectes ‘Magda Puig en residència’, que convida alumnes a descobrir i experimentar accions artístiques contemporànies, i ‘Escena Pilot’, realització d’un vídeo documental i artístic sobre la bellesa amb la col·laboració dels instituts Barri Besòs, Domènech i Montaner i Vila de Gràcia.

Cures pal·liatives econòmiques 

D’altra banda, la nova línia en el programa Ajuts a la Creació Carlota Soldevila que ha llançat el Teatre Lliure està formada per un total de 20 ajuts dividits en quatre modalitats: ajuts per al disseny de projectes escènics, ajuts per a textos dramàtics, ajuts per a dramatúrgies en arts al carrer, en col·laboració amb Fira Tàrrega, i ajuts per a l’escena distant, amb la col·laboració de Temporada Alta.

Notícies relacionades

L’objectiu d’aquests ajuts és «intentar fer front al descens de l’activitat a causa del tancament de teatres i continuar incentivant la creació teatral en situació de confinament». Martel ha recalcat que la temporada 2019-2020 ja ha sigut cancel·lada i des del teatre no preveuen que es pugui reprendre.

«Estem treballant en la possibilitat que les produccions cancel·lades es puguin veure durant la pròxima temporada i en la creació de protocols per garantir la seguretat tant del personal intern com dels artistes i del públic quan tornem a obrir», ha conclòs.