CRÍTICA DE CINE

'A secret love': La tieta Terry i la tieta Pat

Un documental sobre la repressió LGTBI a través d'una parella lesbiana que va conviure durant més de 65 anys

a secret love / periodico

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Més de 65 anys de parella sense que ningú del seu entorn familiar ho sabés. Així podria resumir-se la vida de Terry Donahue i Pat Henschel, la tieta Terry i la tieta Pat per a una de les nebodes de la Terry. ‘A secret love’ dona llum a una història secreta, la de dues dones lesbianes que van compartir la seva existència durant tantes dècades, contra vent i marea, eludint el flagell homòfob dels anys 40, 50 i 60 del segle passat.

Chris Bolan les filma quan, cap al 2012, al fer els 65 anys i mig de convivència, decideixen explicar-ho a la família de la Terry. Alguns reaccionen bé, tot i que amb reticències. D’altres reaccionen menys bé, tot i que amb acceptació. La Terry i la Pat van ser pioneres i aquest documental en deixa constància. I no només en l’homosexualitat o, simplement, en la conquesta de la llibertat i la coherència de la identitat sexual. La Terry va ser, a més, una notable jugadora de la lliga professional femenina de beisbol. Aquesta part de la seva vida va servir per a una ficció una mica melindrosa, ‘Elles donen el cop’, en què es passa molt de puntetes per les qüestions sexuals.

Notícies relacionades

La Terry va morir el 2019. La Pat encara viu. Van estar unides des del 1947. Van enganyar el món però no es van enganyar a si mateixes. Van tenir una tapadora perfecta: viure als Estats Units era molt car, eren bones amigues i vivien juntes, el mateix que van fer dos astres de Hollywood, Cary Grant i Randolph Scott, als anys 30.

El documental és de concepció clàssica, amb la sobreabundància habitual de música, però les seves imatges dialoguen bé amb les del passat, amb les fotos i pel·lícules domèstiques que les dues protagonistes han conservat. I explica breument la repressió, batudes i deportacions que patien les lesbianes en aquelles dècades. «La diferència no estava ben vista», comenta la Terry sobre el beisbol femení, tot i que en realitat està parlant també de la seva sexualitat.

A secret love  ★★★★

Direcció:  Chris Bolan

País:  EUA

Durada:  83 minuts

Any:  2019

Gènere:  Documental

Estrena:  29 d’abril del 2020 (Netflix)