QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA

Les millors 25 cançons creades aquests dies pels artistes des de casa seva

Els nous temes confinats d'Alejandro Sanz, Jorge Drexler, Vanesa Martín, Rozalén o Estopa

Grups de cantants també s'han ajuntat per interpretar temes per a Sant Jordi o paròdies

1585736606511

1585736606511

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Diuen que els problemes estimulen la creativitat; que, per exemple, rendeix més un creador que ha sigut abandonat o rebutjat per la persona que estima que qui manté una relació idíl·lica amb la seva parella. No sabem si aquesta teoria és científica o té alguna cosa de realitat, però el que és cert és que els músics semblen haver optat aquests dies per deixar enrere la mandra i llançar cants optimistes, romàntics, punyents, petites joies que val la pena escoltar. La present selecció de les millors 25 cançons ha sigut elaborada amb la col·laboració de Marisol González, responsable dels recitals solidaris anuals Amor x Amor,Amor x Amor que en el seu blog, Serendypia, aquests dies està mantenint diàriament converses per Instagram Live amb artistes, terapeutes i especialistes en diverses matèries que aquests dies ens ajuden a seguir endavant i que es poden recuperar al seu canal de Youtube.

Marisol González, autora del blog ‘Serendypia’ ha col·laborat en aquesta llista. / SONIA OCHOA

ELLS

ELLS1. Alejandro Sanz. ‘El mundo fuera’.

‘El mundo fuera’.El cantautor madrilenyogadità es deixa portar pel romanticisme per compondre aquesta «improvisació», com la defineix, un poema d’amor captivador en forma de videoclip.

 

 

2. Jorge Drexler. ‘Codo con codo’.

‘Codo con codo’.Des de casa seva amb la guitarra aposta perquè tornin les abraçades i per deixar de banda la paranoia i la por per ajudar-nos tots junts a sortir-nos-en.

 

 

3. Pablo Alborán. ‘Cuando estés aquí’. 

‘Cuando estés aquí’. El blanc i negre presideix aquest petit gran curtmetratge de dibuixos animats en benefici de l’Unicef. Si se’ns escapa una llagrimeta, no ens ha de fer vergonya.

 

 

4. Manuel Carrasco. ‘Prisión esperanza’.

‘Prisión esperanza’.És una història d’amor, però també un reconeixement al personal sanitari i un crit d’optimisme i n’ha cedit els drets a la Fundació Banc d’Aliments.

  

 

5. Kiko Veneno. ‘Hay gente’. 

‘Hay gente’. El músic també homenatja des del seu estudi els metges, les infermeres i tota aquesta gent que ens està cuidant aquests dies. En bona lògica és un muntatge amb imatges recents d’aquests herois anònims i els fons que se n’obtinguin aniran a parar a Metges Sense Fronteres.

  

 

6. Melendi. ‘Por ellos’. 

‘Por ellos’. És una cançó inèdita que se centra en les principals víctimes, els avis, que van treballar en condicions precàries durant la postguerra, van lluitar per la democràcia, savis del carrer i que, malgrat estar sols en un hospital, no perden el somriure. Emocionant.

  

 

ELLES

ELLES7. Vanesa Martín. ‘Un canto a la vida’. 

‘Un canto a la vida’. La poetessa malaguenya s’ha unit a la Creu Roja en aquest himne esperançador sobre la solidaritat, l’empatia i l’amor per damunt de tot. Els sanitaris són els protagonistes amb les seves paraules escrites en fulls de paper, però també els que fan mascaretes a casa o els que fan música des del seu balcó.

 

 

8. Rozalén. ‘Aves enjauladas’. 

‘Aves enjauladas’. Aquesta artista compromesa no podia faltar amb la seva aportació, que es planteja el que farem el dia que això s’acabi utilitzant una senzilla animació. Una petita meravella plena de positivitat amb missatges indiscutibles com «la qualitat de la Sanitat serà intocable». Els beneficis aniran a parar a l’oenagé @entreculturas, que organitza una xarxa de pisos per a dones i famílies en risc d’exclusió social.

 

 

9. Lucía Gil. ‘Volveremos a brindar’. 

‘Volveremos a brindar’. Té com a tema la unió malgrat la distància i ho amaneix amb un vídeo ple de persones anònimes i els mètodes que fan servir per passar l’estona i estampes habituals d’aquests dies com les cues als supermercats, els aplaudiments de les vuit i, és clar, el personal sanitari.

 

 

DUOS I GRUPS

DUOS I GRUPS10. Estopa. ‘Corazón sin salida’. 

‘Corazón sin salida’. Amb l’ajuda dels seus músics des de casa seva, en un mapa dibuixat i amb un somriure als llavis, interpreten un tema mogut i amb molt ritme, ideal per ballar i aixecar l’ànim. No esperàvem cap altra cosa d’ells que bon rotllo.

 

 

11. Funambulista. ‘A un par de metros de ti’. 

‘A un par de metros de ti’. El grup de David Cantero utilitza els dibuixos i la lletra impresa en el vídeo per a una bonica balada que també parla sobre les distàncies que ens veiem obligats a mantenir entre nosaltres amb el vol com a símbol de llibertat i la inevitable referència als «herois sense capa».

 

 

12. Sofía Ellar i Álvaro Soler. ‘Barrer a casa’. 

‘Barrer a casa’. Amb la guitarra i el piano en un ambient casolà quotidià, la parella defensa el valor d’una cançó, la importància de quedar-se a casa i cuidar-nos els uns als altres.

 

 

13. Efecto Pasillo. ‘Imagina’.

‘Imagina’.Els canaris, amb l’alegria com a bandera, ens conviden a un viatge pel país de les meravelles amb l’Alícia i juguen amb un rotllo de paper higiènic. Un xut de positivitat ara més necessari que mai. Que no ens faltin aquests esclats d’energia.

  

 

14. Doctor Prats. ‘Al final tot anirà bé’. 

‘Al final tot anirà bé’. El grup del Vallès ens obsequia amb aquesta deliciosa i dolça cançó i també incorporen el seu petit homenatge a la gent normal i els nens i joves, els altres herois no reconeguts d’aquesta etapa estranya de les nostres vides.

  

 

REUNIONS D’ARTISTES

REUNIONS D’ARTISTES15. ‘Resistiré’. 

‘Resistiré’. La versió 2020 de l’himne oficial d’aquests dies és una iniciativa de l’emissora de ràdio Cadena 100. La popular cançó del Dúo Dinámico que sona cada tarda a les vuit és una adaptació en benefici de Càritas, amb una trentena de grans artistes amb una frase, si fa no fa, per a cadascun.

  

 

16. ‘Escriurem’. Miki Núñez i amics.

‘Escriurem’.Un bonic tema per al qual l’eurovisiu cantant de Terrasa ha ajuntat algunes de les millors veus de la seva edició d’Operación Triunfo (Natalia Lacunza i Alba Reche cantant en català) i algunes de les millors formacions d’aquí (Els Amics de les Arts, Judith Neddermann, Sey Sisters, Blaumut o Suu).

  

 

17. ‘Quédate en tu casa’. 

‘Quédate en tu casa’. Adrià Salas (La Pegatina) va reunir una quinzena de cantants en bata, amb les seves mascotes, les seves parelles, els seus fills, les seves mascotes, al sofà, a la cuina o a la dutxa amb un ritme tipus ska per enviar-nos el missatge que li dona títol. Impossible escoltar-la sense moure’s.

  

 

18. ‘No surtis més’. Cor Vivace.

‘No surtis més’. En aquest mateix sentit, la coral del Cercle de Gràcia, dirigida per Tomàs Rosado, ha versionat el Don’t stop me now de Queen per transmetre una idea similar. Una vintena d’intèrprets cantant simultàniament des de casa seva.

  

 

LA GENT DELS MUSICALS

LA GENT DELS MUSICALS19.  Videoconfinats: ‘Quédate en casa, el musical’. 

‘Quédate en casa, el musical’. Grans cantants de musicals s’han ajuntat per repassar cançons de les millors obres d’aquesta temporada (La tienda de los horrores, Billy Elliot, Anastasia, Ghost o West Side Story). El resultat és brillant, no, encara més.

  

 

20. ‘You will be found’. Broadway ‘a cappella’.

‘You will be found’.L’equip d’aquest fantàstic espectacle estrenat a l’Onyric- Teatre Condal ens dedica aquest tema del musical Dear Evan Hansen i no necessiten altres instruments que les seves veus per emocionar-nos.

  

 

21. ‘Sweeney Todd’. 

‘Sweeney Todd’. L’equip original d’aquest musical, probablement la millor adaptació estrenada al nostre país, es va tornar a reunir 25 anys després per regalar-nos aquesta impressionant revisió del pròleg de l’obra de Stephen Sondheim. Un vídeo històric.

  

 

SANT JORDI

SANT JORDI22. ‘Un Sant Jordi diferent’. 

‘Un Sant Jordi diferent’. Salva Racero i Xasqui Ten, amb un munt d’artistes catalans de primera línia, van intentar animar-nos a viure el 23 d’abril amb alegria i amor malgrat els inconvenients.

  

 

23. ‘23 d’abril’.

‘23 d’abril’.Víctor Arbelo canta aquest tema creat amb Dani Anglès, ple de missatges per a la gent que ells (i nosaltres) hem trobat a faltar aquests dies i, amb més motius que mai, a la diada de Sant Jordi. Impossible no identificar-s’hi.

  

 

HUMOR

24. ‘Per fi sortirem!’ 

‘Per fi sortirem!’ La jove companyia SUS 4 ens arrenca un somriure amb aquesta divertida versió del I know is today del musical Shrek, amb molta ironia i optimisme, que explica l’evolució de com ens hem sentit des de fa un mes i mig.

  

 

25. ¿Frozen 2 ? ¿Segur?

Frozen 2 Diana Roig (La tienda de los horrores) interpreta el tema principal d’aquesta seqüela animada, In the unknown, que tradueixen, sarcàsticament, com Vull sortir demà amb una esbojarrada lletra de Xavier Morató mentre seguim l’Elsa en el seu camí. Diu la llegenda que els nens la cantaven dissabte...

Notícies relacionades