QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA

La Sala Cabanyes de Mataró ofereix teatre i grans musicals 'online'

Aquesta entitat artística, formada per més de 400 aficionats, comparteix el seu arxiu d'obres representades

Mostren les seves versions de 'La ratera', 'Els Miserables', 'Billy Elliot', 'Mamma mia' o 'El mètode Gronholm'

43003378 2478743272166112 5553357336082382848 n

43003378 2478743272166112 5553357336082382848 n

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Dins del panorama teatral català hi ha una sèrie de grups als quals fem molt menys cas del que hauríem de fer. Estem parlant de la gent del teatre amateur, a qui hauríem de mimar més ja que són una formidable escola per a les noves generacions i ofereixen a preus més que assequibles adaptacions que s’han treballat des del minut zero elaborant en família decorats, attrezzo I si no reben atenció per part dels mitjans, encara resulta més difícil si no es troben a les grans capitals.

’Els miserables’, un dels musicals que han recreat. / SALA CABANYES

Una vegada més aquest tipus de centres estan donant-nos una lliçó i comparteixen durant aquests dies els seus treballs. Una d’aquestes boniques iniciatives parteix de la Sala Cabanyes de Mataró que està penjant en el seu canal de YouTube algunes de les treballades obres que han muntat altruistament un munt d’aficionats (i algun professional camuflat) amb un gran entusiasme. Sí, són amateurs, però s’atreveixen amb tot i els resultats són més que positius.

Cartell anunciador de ‘La ratera’, d’Agatha Christie. / SALA CABANYES

Grans musicals en català

Van començar amb la seva versió de La ratera, la peça més famosa d’Agatha Christie que fa més de 50 anys que es representa a Londres i cada dos dies afegeixin un nou muntatge. Predominen els musicals, probablement el gènere més complex i el més car, però per a ells res és impossible i així podem veure les seves adaptacions en català de ni més ni menys que Els Miserables, Mamma Mia, Billy Elliot, Josep i el seu abric multicolor, El Mikado Oh, happy day!, la seva versió de Sister act.

’Mamma Mia’, el musical d’ABBA a Mataró. / SALA CABANYES

L’apartat infantil aborda igualment aquest gènere en títols com El cercle de la vida (adaptació lliure d’El rey león), Annie, dos contes clàssics popularitzats per les pel·lícules de Disney, La bella adormida La Ventafocs, o Els pirates del Maresme.

Ofereixen espectacles infantils com ‘La bella adormida’. / SALA CABANYES

Tota mena de gèneres

També la llista de muntatges que ja estan disponibles inclouen 8 dones, que combina elements de musical però acaba sent una obra d’intriga, comèdies com El sopar dels idiotes, la irònica reflexió sobre les aparences de La forma de les coses o l’embolic de No et vesteixis per sopar; el gran èxit de Jordi Galcerán, El mètode Gronholm, i fins i tot s’atreveixen amb un clàssic intocable de la literatura catalana com Terra Baixa d’Àngel Guimerà. Les pròximes estrenes en línia que tenen previstes són El curiós incident del gos a mitjanit (dimecres) i L’audiència, de Peter Morgan (divendres).

La comèdia és present amb ‘El sopar dels idiotes’. / SALA CABANYES

Una institució centenària

Notícies relacionades

Val la pena destacar que aquest teatre de Mataró fa més d’un segle que està en funcionament. Va néixer el 1916 i, en l’actualitat, hi col·laboren desinteressadament més de 400 persones. Justament coincidint amb el seu centenari van rebre la Creu de Sant Jordi pel seu paper integrador i la seva defensa de la llengua catalana. Ara han decidit compartir amb tothom els seus treballs per mantenir l’afició per aquest art i un vincle amb el públic. Les seves obres, rodades per un dels seus socis, Jordi Ribas, també estan sent emeses per la ràdio i la televisió de la comarca.

En aquest tipus d’entitats, l’equip col·labora en tots els apartats. / SALA CABANYES

Cal descobrir-los per adonar-se de l’amor que posen a cada una de les seves peces, l’entusiasme, la valentia que demostren i agrair-los que vulguin compartir amb tots nosaltres el seu treball i contribuir a fer-nos aquestes setmanes més suportables. ¡Que per molt temps puguin continuar cantant, com a Els Miserables...One day more!

S’han atrevit fins i tot a representar ‘Billy Elliot’. / SALA CABANYES