QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA

Els Centres Cívics de Barcelona ens segueixen acostant la cultura, fins i tot aquests dies

Ens ajuden a disfrutar amb diverses activitats com ara música, fotografia, tallers i exposicions virtuals

L'Albareda recupera concerts i organitza un Trivial, i el Golferichs, prepara iniciatives amb col·lectius

34342344 59

34342344 59 / JOSEP GARCIA

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Els Centres Cívics són com les venes de la cultura a Barcelona que van repartint-se per tota la ciutat. Gràcies a les múltiples activitats que programen acosten als barris tota mena d’espectacles, tallers, exposicions i qualsevol cosa que se’ls acudeixi. Segur que n’hi ha més d’un que troba a faltar les cues que s’hi formaven per entrar en un acte i ara se sent una mica abandonat. Per tot això, la gent que treballa en aquests centres s’ha posat les piles ràpidament i no ens pensen deixar sols aquests dies. Aquí hi ha la prova.

Cartell anunciador dels actes del Centre Cultural Albareda.

Música i un Trivial del Poble-sec

Comencem pel Centre Cultural Albareda, on estan preparant diverses iniciatives. Musicalment parlant ‘online’ consisteix en una sèrie d’àudios del cicle de conferències i sessions musicals que van organitzar per reflexionar sobre la música i, és clar, escoltar-la. També han elaborat unes llistes col·laboratives per Spotify de cançons que ens ajuden a estar a casa i d’altres que ens ajuden a traslladar-nos amb la imaginació a altres llocs (carrers, parcs, places, pobles, ciutats, etcètera), així com seleccions musicals relacionades amb els actes organitzats. Finalment han obert una pàgina (Els bucs confinats) per compartir vídeos dels grups que assagen al local actuant des de casa i una altra amb vídeos dels concerts que han programat (Anita Zengeza, Raquel Lúa & Amaia Miranda, Iglú, Dani Molina Project i el Festival Bis, entre d’altres).

  

 

Una de les activitats més originals que han programat és el Trivial del Poble-sec, junt amb el CC El Sortidor i el Centre de Recursos Històrics. S’hi estan fent preguntes sobre el barri mentre recomanen reportatges o vídeos entorn del districte. En tan sols dos dies ja hi han participat més de 130 persones, i va en augment. Igualment innovadora és la seva iniciativa que consisteix a endevinar carrers del barri per mitjà d’emoticones.

La Casa Golferichs, un monument històric de la ciutat. / CLAUDIO ROJAS VARGAS

Un espai col·laboratiu a Golferichs

Un altre dels més actius és l’històric Golferichs, que ha decidit buscar l’ajuda de diversos col·lectius com ara productores de documentals, científics i divulgadors, editorials, escoles de literatura i el portal de periodisme d’investigació Maldito bulo per preparar una sèrie d’iniciatives que s’aniran cristal·litzant els pròxims dies. Si volem descobrir els misteris d’Einstein, Planeta Da Vinci organitza un curs sobre la relativitat; per saber els detalls de la crisi del Covid-19 podem trobar una sèrie d’articles escrits per experts sobre medicina, ciència i sociologia i també podem convertir-nos en fotògrafs gràcies a uns complets tutorials. I això és només el principi.

A Golferichs ens ajuden a descobrir els misteris d’Einstein. / AP

Concerts i fotografia

La música és un dels grans eixos d’aquestes programacions alternatives i, així, altres centres ofereixen els concerts en directe que van tenir lloc al CC Tomasa Cuevas (cada divendres, a les 17 hores, a Facebook i Twitter) i el CC Navas utilitza el seu canal de YouTube per repassar fragments dels recitals que han fet al centre La Chunga, The Lazy Lies i Lidia Mora & Ruselito.

  

 

La fotografia és un altre dels aspectes en què ens ajudaran a millorar. Al CC Sant Andreu, ens plantegen reptes i la professora Claudia Frontino explica cada dia les bases d’aquesta disciplina i escull un tema a desenvolupar. Al CC Can Deu, Rodrigo Stocco pretén que utilitzem la imaginació per utilitzar els objectes quotidians com a temes per a les nostres instantànies. El CC Joan Oliver ens convida a omplir el seu Instagram amb flors i plantes, així com proposa que definim amb fotos la nostra jornada a Un dia de confinament en cinc imatges. Al CC Besòs i el CC Trinitat Vella comparteixen imatges del barri fetes pels veïns amb les vistes des de casa seva. En aquest mateix sentit s’ha creat Calidoscopi Cultural, que comparteix aquests treballs als centres de Baró de Viver, el Bon Pastor, Navas, la Sagrera i Sant Andreu. Per la seva banda, la Casa Elizalde proposa recuperar fotografies antigues de l’Eixample a Finestres de la memòria.

La Casa Elizalde proposa compartir les ‘Finestres de la memòria’. / CASA ELIZALDE

Activitats variades

La Cultura Confitada és una iniciativa del Districte d’Horta-Guinardó junt amb els centres del Carmel, la Teixonera, Casa Groga i el Guinardó. Consisteix en un programa d’activitats que combina entreteniment, esport i cultura en un canal de YouTube creat per a l’ocasió que emet diàriament d’11 a 13 i de 18 a 20 hores. A l’Ateneu Fort Pienc, les jornades són temàtiques i cada migdia el dediquen a recuperar les seves activitats en un aspecte concret: arts plàstiques (dilluns), conferències (dimarts), concerts de jazz (dimecres), cicles temàtics de cine (dijous) i música clàssica (divendres). També al CC Urgell ofereixen una programació diària amb conferències d’humanitats (dilluns), sobre la salut i la ciència (dimarts), tallers creatius (dimecres), música antiga, clàssica i contemporània (dijous), el jazz i les arts escèniques (divendres) mentre que els caps de setmana munten el seu petit casal infantil.

  

 

Tallers, exposicions i nens

Notícies relacionades

L’oferta de tallers és molt rica i aborda un gran nombre d’aspectes. Podem iniciar-nos en la guitarra espanyola (CC Sant Andreu), aprendre tota mena de balls (sevillanes, rumba o merengue) al CC Besòs, cuina (El Sortidor) i poesia (CC Josep Maria Trias). I n’hi ha que s’atreveixen amb tot: vídeos sobre dansa, benestar i salut, informàtica, medi ambient i estalvi energètic i teatre infantil (Can Verdaguer); divulgació científica, DIY (Do It Yourself, manualitats casolanes), anglès, gastronomia i mantenir-se en forma (CC Vil·la Urània) o una mica de tot com ara tallers, conferències, documentals i entrevistes (CC Guinardó).

Una imatge de l’exposició sobre la nevada de 1962. / CC TRINITAT VELLA

Hi ha exposicions com ara La nevada del 62: l’altre confinament  (CC Trinitat Vella), el vídeo Monotips: experiència gràfica sobre el taller de gravat que van fer al CC Baró de Viver, Potes enlaire sobre les vivències als menjadors socials (CC Convent de Sant Agustí), Modernisme català (Can Deu) i Ningú sap que els gèrmens acaben d’arribar (CC Can Felipa). Els nens també tenen el seu espai amb diverses activitats com ara superar els Marker Reptes per ser creatius o música relaxant per a nadons (tots dos, en el CC Convent de Sant Agustí), treballs manuals al Raconet VF (CC Vil·la Florida), contes (Contes sota l’escala de casa, al CC Casa Orlandai) o un casal, el Casal a Casa, amb jocs de tot tipus (CC Cotxeres Borrell). Els petits, i també els adults, poden participar en Dibuixos Confinats, una iniciativa de CC Urgell per compartir il·lustracions, vinyetes, etcètera. I aquesta és només una selecció de les moltes propostes que ens fan. Per conèixer-les més a fons n’hi ha prou amb acostar-se a les seves pàgines web per descobrir que la cultura aquests dies encara és possible. 

Al Cotxeres Borrell proposen convertir la nostra casa en un casal. / C. BORRELL