04 d’ag 2020

Anar al contingut

CULTURA DE QUARANTENA

Com convertir el teu fill en un cinèfil durant el confinament

Recomanem clàssics disponibles en plataformes per compartir amb nens i adolescents durant aquests dies de quarantena pel coronavirus

Juan Manuel Freire

Com convertir el teu fill en un cinèfil durant el confinament

S’han de convertir les contrarietats en oportunitats. ¿I si del període de confinament, teletreball i convivència extrema amb la família pogués sorgir una cosa bona, una experiència d’estrenyiment de llaços? És una oportunitat, per exemple, per tornar a veure coses junts. També per aprofitar les plataformes per a alguna cosa més que revisar últimes estrenes, en molts casos oblidades al mes següent.

Des d’aquí proposem una opció arriscada, però, qui sap, potser fructuosa: convidar la descendència a un petit recorregut per la història del cine. Amb els més petits, és una manera d’acostumar-los, amb sort, a altres ritmes narratius i inocular-los des d’aviat la passió per la imatge en moviment. Amb els adolescents (almenys els que no controlen ja tant o més que els seus pares), una manera d’ensenyar-los d’on venen moltes coses actuals, o demostrar-los que blanc i negre no equival a badall.

Aquí trobaran dos llistats, un per compartir amb nens i un altre amb adolescents, de pel·lícules essencials disponibles en plataformes. Totes són part de la història del cine, formen part de l’obra de directors significatius i haurien de resultar atractives per al públic jove, ja sigui per qüestions argumentals o pels seus poders estètics innegables. Per descomptat, no són totes les que hi ha, però creiem que hi ha totes les que hi són. Això és només una petita introducció. ¿El començament d’una gran amistat... amb el cine?  

PER A NENS:

1. ‘El chico’ (1921)

Per obrir els ulls infantils a Chaplin, l’elecció més clara sembla el seu primer llarg, essencialment perquè el coprotagonista és un nen, i també per aquesta irresistible escena de lluita entre, primer, dos xavals i, després, els seus pares. La pel·lícula pot il·lustrar sobre la necessitat de combatre la pobresa. ‘Streaming’ a Prime Video i Filmin


2. ‘King Kong’ (1933)

Recordin, no el Kong altíssim del 2017, ni el de Peter Jackson del 2005, ni el produït per Dino De Laurentiis als 70. Només el Kong original de 1933, el que va prendre vida gràcies a l’animació ‘stop motion’ de Willis O’Brien. Encara avui, amb tots els avenços tecnològics, aquesta seminal pel·lícula de monstres encara crea esglai i commoció. ‘Streaming’ a Prime Video.


3. ‘El màgic d’Oz’ (1939)

Poques portes d’entrada millors al musical se’ns ocorren que l’adaptació de Victor Fleming del clàssic de L. Frank Baum. Els colors encara semblen impossibles i els escenaris continuen deixant-nos muts. Perill encantador: la mainada igual acaba cantant ‘Over the rainbow’ per casa amb tanta assiduïtat com ‘Into the unknown’. Disponible a Rakuten TViTunes i Microsoft Store.


4. ‘Pather Panchali (La canción del camino)’ (1955)

La primera pel·lícula del tòtem indi Satyajit Ray, obertura de la seva ‘trilogia d’Apu’, va guanyar el premi al millor document humà a Cannes el 1956. El director recollia els goigs i les ombres de la vida rural a través de la mirada del nen de 8 anys Apu, encarnat amb naturalitat per Subir Banerjee. Disponible a Filmin.


5. 'Los 400 golpes' (1959)

Es podria dir que el clàssic de Truffaut és sobre nens, però no per a nens. Però ¿i si al dir això, estiguéssim caient en la condescendència cap als nens que critica la pel·lícula? L’autor més sentimental de la nouvelle vague feia aquí una crònica d’infància més aviat poc sentimental, però amb moments de llum. Ideal per veure a partir dels 12 anys. Disponible a Filmin


6. ‘Oliver’ (1968)

Al pobre Oliver Twist també li passen tota mena de calamitats, i les supera amb una cançó als llavis. Basada en un musical escènic d’èxit, al seu torn basat en el clàssic de Dickens, la pel·lícula de Carol Reed va obtenir sis Oscars al seu dia, incloent el de millor pel·lícula. ¡A robar carteres! Disponible a Rakuten TViTunes i Microsoft Store


7. ‘E.T. l’extraterrestre’ (1982)

Cinc anys després de sorprendre a les platees amb la invasió positiva d’Encontres a la tercera fase, Spielberg s’entossudia a veure el visitant com a amic. Alhora que aprèn sobre narrativa cinematogràfica i absorbeix imatges icòniques per a la cultura pop, el jove espectador pot començar a reflexionar sense voler sobre l’experiència del migrant. Disponible a Prime VideoMovistar+ i Sky


8. ‘El meu veí Totoro’ (1988)

En algun moment s’ha d’assenyalar el camí cap als tresors de Miyazaki i el seu Studio Ghibli, gairebé en la seva integritat a Netflix des de fa ben poc. ‘El meu veí Totoro’ és el lloc feliç de diverses generacions d’amants de l’anime: una faula familiar en què no passa res greu, només coses encantadores. Disponible a Netflix.


9. ‘Babe, el porquet valent’ (1995)

Parafrasejant l’eslògan de ‘Superman’, amb ‘Babe, el porquet valent’, obra mestra (entre d’altres) de George Miller, els seus fills creuran que un porc pot parlar. Preparin-se per a canvis: el més probable és que durant un temps vulguin fer-se vegans. Streaming a Movistar+.


10. 'Fantástico Sr. Fox' (2009)

«¿Sabeu, fills?», dirà el pare baby boomer o de la generació X. «Hi ha una classe d’animació que es pot fer sense estar tot el dia assegut davant una pantalla, amb ninots que pots tocar i moure, sempre acuradament, amb afecte». La progènie el mirarà rar, però accedirà a veure aquesta adaptació de Roald Dahl per Wes Anderson. Junts seran feliços. Streaming a Prime Video i Movistar+.


PER A ADOLESCENTS:

1. 'El moderno Sherlock Holmes' (1924)

Per desmentir la percepció del cinema mut com una cosa avorrida, antiga i que només pot interessar ancians, pocs aliats millors que el geni còmic Buster Keaton. Aquesta joia de 45 minuts ho té tot: una broma darrere d’una altra, un argument pròxim a ‘Origen’ i ‘set pieces’ que riguin-se de Marvel. Lloguer a Rakuten TV.


2. ‘La finestra indiscreta’ (1954)

Encara està per descobrir-se un espècimen de qualsevol forma de vida i generació que comenci a veure aquest Hitchcock immortal i pensi que potser és millor fer una altra cosa. A més, tristament, ara és fàcil identificar-se amb un personatge que només pot veure el món des de la seva finestra. Disponible a Movistar+ i Filmin.


3. ‘Dotze homes sense pietat’ (1957)

Aquest drama judicial va suposar el debut de Sidney Lumet, un director que val la pena conèixer i amb l’obra del qual es pot superar qualsevol quarantena: va rodar 44 pel·lícules en 50 anys. Henry Fonda és el membre número 8 del jurat del títol; únic convençut de la innocència d’un jove acusat de parricidi. La pel·lícula és una lliçó de cine i d’oratòria. Disponible a Movistar+Filmin i Rakuten TV.


4. ‘L’apartament’ (1960)

Pot ser que sigui en blanc i negre (una cosa que tothom aprèn a estimar), o que el seu ritme no sigui fragmentat, sinó fluid i harmònic, però aquesta comèdia melancòlica de Billy Wilder resulta absolutament moderna. El món del treball no ha canviat tant. Els temes d’abús laboral, solitud i suïcidi continuen tristament vigents. Disponible a Filmin i Rakuten TV.


5. ‘West Side Story’ (1961)

Alguns adolescents es neguen a veure aquest suposat fòssil cursi. D’altres es deixen arrossegar per les seves increïbles cançons i coreografies, com aquesta baralla ballarina entre els Jets i els Sharks. Els segons són savis, perquè quan s’estreni la versió de Spielberg podran dir als seus amics: «Jo vaig veure l’original i...». Disponible a Filmin i Rakuten TV.


6. ‘L’última projecció’ (1971)

Basat en una novel·la de Larry McMurtry, aquest drama iniciàtic de Peter Bogdanovich immortalitza aquell moment que un deixa de ser jove i innocent per convertir-se en adult. Hi ha trobades i desacords, amors i desamors, però la trama tampoc importa en excés: ‘L’última projecció’ és, abans que res, un clima hipnòtic. Disponible a Rakuten TV.


7. ‘A la recerca de l’arca perduda’ (1981)

«¿Sabeu, fills?», dirà el pare baby boomer o de la generació X. «Hi va haver un temps que les pel·lícules d’acció i aventura es basaven en efectes pràctics, s’entenien fins i tot quan eren més agitades i el deixaven a un encantat a base no de soroll, sinó d’estil». La progènie el mirarà rar, però accedirà a veure (o tornar a veure) aquest clàssic de Spielberg. Junts seran feliços. Disponible a Netflix i Prime Video.


8. ‘Rebeldes’ (1983)

El 1983, Francis Ford Coppola va estrenar no una, sinó dues grans adaptacions de l’obra de S.E. Hinton: la somiadora ‘La ley de la calle’ i la dolçament melodramàtica ‘Rebeldes’, història de bergants rivals a Oklahoma i els efectes de la violència en qui els envolten. Disponible a Filmin.


9. 'El club de los cinco' (1986)

Posats a triar una pel·lícula de John Hughes, el Gran Mestre del cine ‘teen’ dels 80, aquesta comèdia dramàtica és l’elecció més clara: desmunta la jerarquia social de l’institut, mostra empatia cap a tota classe de personatges i és francament divertida. ¡Sandvitx de cereals i canyeta de pica-pica! Disponible a Google Play i iTunes.


10. ‘Girlhood’ (2014)

Abans de ‘Retrato de una mujer en llamas’, Céline Sciamma, un dels noms amb més projecció del cine europeu, havia dirigit una gran trilogia sobre els problemes de ser petita i jove: ’Naissance des pieuvres’, ‘Tomboy’ i la millor de les tres, ‘Girlhood’, sobre una adolescent negra dels suburbis de París que troba refugi en una colla de noies. Disponible a Filmin.