PANDÈMIA

«La cultura està en una situació d'emergència pel coronavirus»

Teatres, promotors i sales musicals i cines reclamen a les administracions un pla que minimitzi les pèrdues econòmiques pel tancament o les restriccions

zentauroepp10448610 icult200312122516

zentauroepp10448610 icult200312122516

1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera

En plena temporada, la majoria dels teatres estan tancats . La situació d’alerta obliga a sobreviure amb la restricció que només un terç de l’aforament pot anar a la sala, «una situació ruïnosa» que ja ha provocat el tancament de la majoria de teatres de Catalunya, grans i petits. Adetca, amb 52 socis privats entre sales i productores, després de reunir-se ahir dimecres d’urgència, va constatar la suspensió a tot Catalunya de gires i funcions, especialment les destinades a escolars. La mesura afecten milers de treballadors de la cultura: artistes, tècnics, companyies, productors, distribuïdors, personal de sala, creadors... «Els teatres a Catalunya estan tancats o tancaran ben aviat perquè no podran fer front a les despeses», opina Isabel Vidal, presidenta d’Adetca. Les reclamacions del 2% del pressupost de la Generalitat per a Cultura han passat a un segon pla. Ara la prioritat és una altra. «Estem en una situació d’emergència. Perilla la viabilitat de les empreses i hem de parar el cop de tresoreria».

Ajuts al sector

Adetca, que s’està coordinant amb el gremi de cines i els promotors musicals, s’ha reunit avui amb la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, per planificar amb el Ministeri de Cultura la posada en marxa d’un pla de xoc que minimitzi l’impacte econòmic. Entre les mesures proposades per Adetca figura establir crèdits per poder fer front a 15 dies sense ingressos i a la devolució del preu de les entrades. «Hem de tractar el públic de forma exquisida», assenyala Vidal. I sol·liciten que tot el sector es pugui acollir «sense cap tipus de trava» a les causes de força major en benefici dels treballadors i del manteniment de les empreses. Perilla la supervivència del ja delicat ecosistema cultural.