QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Un cap de setmana per descobrir el discret encant de les miniatures

L'hotel Catalonia Plaça Catalunya acull aquesta fira plena d'originals expositors

Els nens podran participar diumenge en un taller per crear el seu propi Baby Yoda

53055597 2321326184547316 2752759215633203200 o

53055597 2321326184547316 2752759215633203200 o

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Des de petits ens sentim atrets per les miniatures. El primer a què ens aferràvem era als peluixos que acabaven derivant en ninots com la Nancy, el Madelman i els seus successors. Quan vam créixer ens vam aficionar a les construccions de Tente o Exin Castillos i ara les noves generacions juguen amb les peces de LEGO o els Playmobil. Però també alguns adults mantenen aquesta fascinació intacta per les miniatures tot i que avui ens centrarem en unes de molt especials, no les industrials sinó aquelles, que realitzen artesanalment a mà, un grup d’artistes virtuosos que es reuniran aquest cap de setmana, en la setena edició de la Fira Barcelona Miniatures, per contemplar-les, vendre-les, comprar-les o realitzar-les, majoritàriament a escala 1:12.

Petites tasques de costura d’Aitira.

L’art de la miniatura va sorgir com una manera de crear mostraris «portàtils» per part dels grans artesans del moble, i també com una manera d’educar les nenes perquè fossin «bones mestresses de casa». Eren altres temps... Però aviat va derivar en una forma de col·leccionisme que perdura fins als nostres dies per a un públic adult tot i que també té molts atractius per als nens que es queden embadalits mirant-les.

Un exemple dels petits llibres de Dateman Books.

La solidaritat i la llar

La Fira, que se celebra a l’Hotel Catalonia Plaça Catalunya (Bergara, 11) té també el seu racó solidari, al coincidir aquest any en part amb el Dia de la Dona. Així, els llibres en miniatura de Dateman Books es podran adquirir, i tot l’import recaptat anirà íntegrament a l’Associació Tamaia, que treballa amb víctimes de violència de gènere.

Fil i agulla s’especialitza en tècniques de costura.

Fem un repàs dels singulars objectes diminuts que podrem trobar en aquesta mostra. Aitira ofereix complements de merceria i labors, punt en miniatura i materials per teixir-les com agulles i fils especials. Fil i Agulla es dedica als elements de costura, com patchwork i brodats, com Petit Món que també té jocs de llit amb els personatges favorits de nens i grans. Les flors en miniatura les aporten Isa Mini, una artesana francesa que també s’atreveix amb el petit point, i Jinjutha Phongpat, una tailandesa que realitza boniques orquídies i altres flors exòtiques a mà.

Isa Mini es dedica als motius florals.

Aliments i mobles

Per als més manetes, els amants del DIY (Do It Yourself, ‘Faci-ho vostè mateix’), a M x M by Minimontse poden trobar tot el que necessiten, des de ferreteria a fustes, papers pintats i kits. Chriserminiaturas es dedica als baguls, llibres i maletes i Kitchen Miniature, com el seu nom indica, a la cuina i els aliments, tot i que aquest any s’ha atrevit amb microescenes a escala 1:144. Així mateix, podrem veure els aliments de Montse Riqué. També en el camp dels aliments destaca Tiny Ter, que presentarà per primera vegada un ou atrotinat suspès en l’aire, peça d’extraordinària dificultat i realisme.

Els aliments de Tiny Ter són molt realistes.

La Pescallunes destaca per les seves cistelles, basades en models tradicionals catalans. Els mobles són altres dels grans protagonistes als quals es dediquen Mon&Mon, especialistes en moble modernista, i Montse Company, delicadament pintats a mà. També destaquen per la seva qualitat els de Yi Yan i Nuria Torrente ofereix una original mini galeria d’art, que presenta quadros a l’oli o aquarel·les.

Nuria Torrente es dedica a les grans obres d’art en mida mini.

Nostàlgia i romanticisme

Tornen de nou Minis Modernas, amb aquelles peces minimalistes o de disseny suec que tenim a casa, però en petit; i també Rosa CM, amb els seus records dels anys 70 i 80, com estufes de butà, televisors amb flamenca inclosa, i mobles de fòrmica, sense oblidar les llaminadures de la nostra infància com els Sugus, els Chupa-Chups o els Palotes. Completa aquesta oferta nostàlgica U12, que s’especialitza en les joguines de fusta.

Els detalls de Rosa CM ens transporten al passat.

Entre les novetats tindrem la presència de MiniEden, una artesana reconeguda mundialment pel seu particular estil romàntic, i Sondegaard Minis, unes daneses que fan una mica de tot: alimentació, complements o joguines i uns delicats mobles. Si volem varietat per omplir qualsevol racó de la caseta de nines, tenim tres opcions per escollir: Nivi Miniatures, Artesanía Bonet i Miniaturalia.

Es podran veure exposats els ‘Micromundos’ d’Álex Martínez.

Exposicions i una activitat infantil

Notícies relacionades

A la zona d’exposició, destaquen els Micromundos de la barcelonina Álex Martínez, artista plàstica que ha arribat al món de la miniatura a través de les Belles Arts. Cada any es proposa un concurs en el qual el públic vota la seva escena favorita i que, en aquesta edició, porta per títol «¿Què tens a les golfes?». Serà molt curiós comprovar com han interpretat els diferents participants aquesta pregunta. I, com ja és habitual, també participa en aquesta fira la revista especialitzada Miniaturas.

Els petits podran crear un petit Baby Yoda que brilla.

Els nens podran participar al taller infantil de diumenge, a les 11.30 hores, i realitzar una figureta del personatge galàctic de moda, Baby Yoda que, a més, brilla en la foscor. És imprescindible la reserva prèvia. L’entrada costa 3 euros i 5 si s’assisteix els dos dies, mentre que els menors de 12 anys tenen entrada lliure. Un cap de setmana per passar-ho en gran disfrutant de, com deia Serrat, aquelles petites coses...

Fira Barcelona Miniatures 2020

Lloc:  Hotel Catalonia Plaça Catalunya (Bergara, 11).

Horaris:  dissabte (d’11 a 20 h) i diumenge (de 10.30 a 14.30 hores).

Preu:  de 3 (un dia) a 5 euros (dos dies). Menors, gratis.

Més informació:  barcelonaminiaturas.jimdofree.com