Veredicte

Weinstein, culpable d'acte sexual criminal i violació

El jurat el considera responsable de dos dels cinc càrrecs als quals s'enfrontava, que li poden suposar fins a 29 anys de presó

La condemna, un triomf del #MeToo, apunta a canvis per escoltar i creure més les víctimes, fins i tot en «fets complicats»

harvey weinstein / periodico

6
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La Justícia ha parlat i el seu veredicte  és que Harvey Weinstein és un agressor sexual. Després de prop de 20 hores de  deliberacions, dos després d'arrencar les del cinquè dia, els  set homes i les cinc dones que han compost el jurat en el primer procés penal contra l'en altre temps productor de Hollywood han entregat aquest dilluns un veredicte de culpabilitat en dos dels cinc càrrecs que enfrontava a Nova York, acte sexual criminal en primer grau i violació en tercer grau, dues condemnes que unides poden comportar una sentència de fins a 29 anys de presó. I tot i que Weinstein, de 67 anys, ha sigut  absolt en els tres altres càrrecs, violació en primer grau i els dos més greus d'agressió sexual depredadora, que li podrien haver suposat passar la vida empresonat, ha sigut enviat a la presó  pel jutge James Burke i esperar a la presó de Rikers, entre reixes, el dictat de la sentència, que arribarà  l'11 de març.

No ha servit de res l'esforç de la principal advocada de la defensa, Donna Rotunno, d'intentar que es permetés al productor esperar aquesta sentència com fins ara, en llibertat sota fiança, o en arrest domiciliari, al·legant els seus problemes de salut. Weinstein  ja no és un home lliure.

La imatge de la seva sortida de la sala emmanillat amb les mans per davant del cos, escortat per diversos agents i sense poder recolzar-se en el caminador amb què ha entrat cada dia a la sala, a la planta 15 de l'edifici de tribunals del número 100 de Center Street, hi havia la imatge de l'enfonsament  d'un home que va ser un autèntic tità a Hollywood, i les agressions del qual van començar a sortir a la llum fa 28 mesos, quan 'The New York Times' primer i 'The New Yorker' poc després,  van destapar la caixa dels trons del que havia sigut un secret a crits a Hollywood, obrint les comportes a un torrent de denúncies al qual s'han afegit més de 100 dones.

Sobre les acusacions de tres i els testimonis de tres més s'ha construït aquest  primer cas penal en contra seu, al qual, des del  6 de gener, se n'hi va sumar un altre a Los Angeles,  que seguirà el seu curs.

I aquesta resolució té implicacions que van més enllà del mateix Weinstein. El judici també era el  primer de l'era #MeToo, un moviment que precisament va fer eclosió amb les revelacions sobre el productor. I en la condemna s'hi poden llegir senyals als quals la justícia pot haver arribat, com a bona part de la societat, una  nova consciència sobre les agressions sexuals.

Creure les víctimes

Amb el “ 'culpable'” en el càrrec d' acte sexual criminal el jurat ha demostrat creure  Mimi Haley, una assistent de producció que va explicar com el 2006 Weinstein la va sotmetre a un cunnilingus contra la seva voluntat. Amb el de violació en tercer grau també han cregut part del testimoni de  Jessica Mann,  una aspirant a actriu que va denunciar una  violació el 2013 dins de la relació sexual consentida  que va mantenir amb el productor.

Les dues dones van ser sotmeses a  interrogatoris duríssims per part de la defensa de Weinstein, que  va posar en dubte la seva credibilitat i les seves denúncies,   i les va retratar com unes vividores  que van mantenir  relacions sexuals  amb ell per fer  avançar les seves carreres. L'estratègia ha fallat. I el fiscal del districte de Nova York, Cyrus Vance, ha reconegut la transcendència que, malgrat aquest assalt i qüestionament brutals que ha denunciat, Haley i Mann han sigut escoltades i cregudes pel jurat.

“Amb  manipulació i  molts recursos, els seus advocats,  publicistes  i  espies Weinstein va fer tot el que va poder per silenciar-les, però no es van deixar, van parlar des del cor i se les va escoltar”, ha dit.“ Espero que les supervivents vegin que el sistema judicial les creurà, fins i tot quan els fets són complicats”.

El fiscal en cap, que ha delegat en dues dels seus ajudants, el procés contra Weinstein, va estar esquitxat per un escàndol per haver-se negat a presentar càrrecs contra el productor el 2015, quan va tenir a la seva taula una denúncia d'una model. Però aquest dilluns ha fet un acte de contrició. “«Tots  entenem millor després d'aquest judici el que han de passar les supervivents. Esperem que d'altres decideixin fer el pas (de denunciar) i la nostra oficina hi serà per escoltar-les”, ha dit també Vance, que ha definit Weinstein com un “depredador sexual despietat en sèrie,  que va utilitzar el seu poder per  amenaçar, violar, agredir, enganyar, humiliar i silenciar  les seves víctimes”.

Derrota parcial, victòria clara

La victòria de les dones no ha sigut total. Després  d'indicar divendres que estaven dividits sobre el testimoni d'Annabella Sciorra, que  va denunciar una violació per part de Weinstein a finals del 1993 o principis del 1994  sobre la qual es recolzaven, en combinació amb les acusacions de Haley i Mann, els dos càrrecs d'agressió sexual depredadora, els membres del jurat s'han inclinat per absoldre Weinstein d'aquests càrrecs. Tampoc l'han considerat culpable de l'acusació més greu de Mann, que incloïa la coacció violenta en la seva violació.

Notícies relacionades

Ha sigut, no obstant, una clara victòria, i com a tal l'han celebrat els advocats de dones com Gloria Allred o grups creats a partir de l'esclat de l'escàndol de Weinstein com Time’'s Up, que en un comunicat han identificat el veredicte com “un poderós missatge al món de quant s'ha avançat”. També el grup Silence Breakers, que agrupa víctimes de Weinstein, ha emès un comunicat dient que “, tot i que es decebedor que el resultat avui no dona la justícia total i completa que mereixen tantes dones, Harvey Weinstein serà conegut per sempre com un depredador sexual condemnat.  Però la nostra lluita no s'ha acabat ni molt menys”.

Aquesta mateixa frase l'ha utilitzat també a les portes del tribunal Rotunno, la defensora de Weinstein, que ha qualificat el dia “d'«agredolç»” i ha promès  apel·lar. Tant amb la seva actuació durant el judici com amb declaracions com que ella no ha sigut mai víctima d'una agressió sexual “«perquè mai em posaria en aquesta posició»”, Rotunno ha sigut qüestionada per moltes dones. A partir d'aquest dilluns no ho serà menys: ha assegurat que Weinstein s'ha pres la condemna “«com un home».”