TERCERA EDICIÓ

La Quinzena Metropolitana fa un salt amb primers espases de la dansa i més espais

Espectacles de Sidi Larbi Cherkaoui, Sharon Eyal i Gay Behar, Silvia Gribaudi, Lia Rodrigues, Sol Picó i Manuel Liñán destaquen en la programació

Una proposta aèria del col·lectiu Sacude obrirà la mostra, que connecta vuit municipis a través del hip-hop, la contemporània i el flamenc, entre d'altres

zentauroepp52334343 icult espect culo de sidi larbi  nomad    foto filip van roe200217165933

zentauroepp52334343 icult espect culo de sidi larbi nomad foto filip van roe200217165933

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La Quinzena Metropolitana es consolida en la seva tercera edició com a motor de la dansa en una àrea de 2,5 milions d’habitants formada per Badalona, Barcelona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma i Viladecans. El que va començar sent un experiment per connectar l’àrea metropolitana a través de l’art del moviment reunirà del 13 al 29 de març un potent cartell amb 63 creadors, entre ells primers espases de la dansa contemporània, el flamenc i la dansa urbana. Sidi Larbi Cherkaoui presentarà Nomad al Teatre-Auditori de Sant Cugat, una suggeridora peça inspirada en el desert i els seus desafiaments. L’aplaudit tàndem israelià Sharon Eyal i Gay Behar estrenarà al Mercat de les Flors OCD Love, una bonica reflexió sobre l’amor. I la compromesa artista brasilera Lia Rodrigues mostrarà ‘Para que o céu não caia’, un peça molt orgànica creada com a reacció a la destrucció de la selva amazònica, també en el Mercat

Per primera vegada, el Lliure s’afegeix a aquest potent festival de dansa amb dues propostes: ‘RRR’, interessant encreuament entre pintura, música i dansa protagonitzat per Frederic Amat, Cabosanroque i La Veronal, i ‘El nacimiento de la bailarina vieja’, on Elena Córdoba reflexiona sobre el pas del temps. «Aquest festival fa una cosa absolutament necessària: descentralitzar la cultura», va indicar Juan Carlos Martel, director del Lliure. 

La Quinzena compta aquest any amb vuit coproduccions, set de companyies catalanes, entre les quals destaquen ‘Euforia’, una obra de dansa vertical gratuïta que girarà per tots els municipis implicats en la mostra; ‘WhiCH’, peça d’Adotcrinades situada en un WC que estrena l’Antic Teatre, i ‘Malditas plumas’, que descobrirà el cabaret futurista de Sol Picó al Teatre Nacional (TNC). Entre les coproduccions figuren dos per al públic familiar: ‘Marúnica’, peça inspirada en el món simbolista i surrealista de la pintora Maruja Mallo de la Cia. Roberto G. Alonso que es veurà a Viladecans i l’Hospitalet, i ‘Around the world’, l’últim de Brodas Bros que combina hip-hop amb llums, làser i ‘mappings’. 

Utopies, Bruce Lee i sexe

La programació, amb propostes per a tota mena de públic, reuneix des de referents de la dansa nous creadors. La set i la revolució concentra la saviesa i l’experiència dels veterans Piero Steiner, Andrés Corchero, Pep Ramis i Enric Ases en un espectacle tragicòmic sobre la utopia i l’amistat que es veurà al Teatre Sagarra de Santa Coloma. Allà també recalarà Junyi Sun amb Am I Bruce Lee, el seu primer treball en solitari, que connecta la dansa amb les arts marcials. I  La Intrusa, companyia creada per Virginia García i Damián Muñoz el 1996, estrenaran al Mercat ‘It’s a wrap (Kubrick is dead)’ inspirada en sis personatges icònics del director de ‘La taronja mecánica’.

Moment de ‘Graces’, espectacle de la creadora italiana Silvia Gribaudi / FABIO SAU

Entre els debuts cal destacar el del Colectiu Iniciativa Sexual Femenina amb ‘Catalina’, una peça sobre la repressió sexual femenina que promet pujar la temperatura a La Caldera. I qui no conegui encara Silvia Gribaudi, una de les artistes a seguir, podrà descobrir-la amb Graces a la Sala Hiroshima, obra escultòrica on desafia els cànons de la bellesa. La identitat femenina també inspira el premiat Mulïer de la companyia valenciana Maduixa, una aclamada proposta protagonitzada per cinc dones sobre xanques que aterrarà al SAT! de Sant Andreu.

Flamenc d’autor

En l’apartat flamenc destaca ‘Baile de autor’, de Manuel Liñán, Premio Nacional de Danza 2017, que deixarà volar la seva creativitat al costat de dos sòlids músics al Teatre Joventut de l’Hospitalet. A El Dorado, Andrés Marín dialogarà amb Aina Núñez a ‘Frankenstein també té ànima’, i Jesús Carmona intentarà desxifrar què és la masculinitat a ‘El salt’, ambiciós espectacle protagonitzat per vuit ballarins i tres músics que es preestrena a l’Atrium Viladecans.

Notícies relacionades

Més enllà de la sales el festival ha organitzat unes 200 activitats paral·leles, més de la meitat gratuïtes, per encomanar la curiositat per la dansa a tota mena de públic. El festival arribarà a centres cívics, places, museus, línies de metro, cines –hi ha un cicle de pel·lícules sobre dansa– i fins i tot a passejos tan icònics i transitats com la Rambla. Allà es desenvoluparà ‘Tothom balla’, activitat participativa oberta que aquest any es basa en el vals del ‘Llac dels Cignes’ en record d’Alicia Alonso, directora del Ballet de Cuba morta l’any passat. «El recorregut informe del Liceu, una manera de posar un peu al festival», va dir fent broma Cesc Casadesús, director del Grec i coordinador de la Quinzena. 

Aquesta gran cita de la dansa que s’ha anat consolidant i guanyant espectadors compta amb un pressupost d’1,2 milions d’euros, dels quals 800.00 provenen a de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació i l’Àrea Metropolitana. 

Temes:

Sol Picó