ELS PREMIS DEL CINE ESPANYOL

Goya 2020: Almodóvar i Amenábar... i 'La trinchera infinita'

Les pel·lícules dels dos titans del cine espanyol parteixen com a favorites per emportar-se el gran guardó, però el film d'Arregi, Garaño i Goenaga pren posicions després del seu triomf als Forqué

carrera por los goya / periodico

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez y Julián García

El cine espanyol ho té tot llest per viure avui la seva gran festa anual, la de l’entrega dels premis Goya, en una gala presentada –de nou– per Andreu Buenafuente i Sílvia Abril, i que tindrà lloc per primera vegada a la ciutat de Màlaga. L’Acadèmia del Cine entregarà un total de 29 guardons: el primer, el de millor actriu revelació; l’últim, el de millor pel·lícula, el més apassionant, pel qual competiran ‘Mientras dure la guerra’, d’Alejandro Amenábar, basada en els dubtes ideològics de Miguel de Unamuno (17 nominacions); ‘Dolor y gloria’, el drama amb rerefons autobiogràfic de Pedro Almodóvar (16); ’La trinchera infinita’, la història d’un talp des de l’inici de la guerra civil fins al final de la dictadura, dirigida per Jon Garaño, Aitor Arregi i Jose Mari Goenaga (15); ‘Intemperie’, adaptació de la novel·la homònima de Jesús Carrasco que ha dut a terme Benito Zambrano a tall de ‘western’ crepuscular (cinc); i ‘O que arde’, la hipnòtica pel·lícula sobre el foc i el món rural del gallec Oliver Laxe (quatre). 

Al principi es podria pensar que la batalla s’ha de lliurar entre dos dels titans del cine espanyol amb més projecció internacional, Almodóvar i Amenábar, però la pel·lícula del director de ‘Tesis’ s’ha anat desinflant una mica, i al seu lloc ha guanyat terreny en les últimes setmanes ‘La trinchera infinita’, sobretot després de guanyar el Forqué, que atorga l’Associació de Productors Cinematogràfics i que sempre sol coincidir amb el Goya a la millor pel·lícula (ho ha fet en 13 ocasions). 

dolor y gloria / periodico

mientras-dure-la-guerra / periodico

Resulta complicat vaticinar els guanyadors. ¿Millor pel·lícula ‘La trinchera infinita’ i millor director Almodóvar? Podria ser un resultat equànime i fins i tot respectuós. Recordem la llarga llista de desacords entre el manxec i l’Acadèmia del Cine. Ha sigut nominat en 19 ocasions i l’ha guanyat tres vegades: pel millor guió de ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’ i per la direcció de ‘Volver’ i ‘Todo sobre mi madre’, les dues guanyadores també al Goya a la millor pel·lícula.  Quant al trio basc, van acumular 10 guardons per ‘Handia’, però no van aconseguir la màxima distinció, que va recaure en ‘La librería’, d’Isabel Coixet.

Si l’any passat la quota de cine d’autor va estar representada per Isaki Lacuesta i ‘Entre dos aguas’, en aquesta ocasió ocupa aquest lloc ‘O que arde’, d’Oliver Laxe, un bellíssim homenatge a la ruralitat gallega la presència de la qual és ja tot un èxit dins de l’hermètic engranatge que regeix uns guardons poc proclius a reivindicar el cine dels marges, com ho demostra l’absència, en qualsevol categoria, d’audaces pel·lícules com ‘Els dies que vindran’, de Carlos Marques-Marcet, una de les grans triomfadores als últims premis Gaudí.

la trinchera / periodico

Potser el premi més cantat de la nit és el d’Antonio Banderas per encarnar l’alter ego d’Almodóvar a ‘Dolor y gloria’ després d’assolir la Palma d’Or i les nominacions al Globus d’Or i a l’Oscar. A més, l’actor malagueny juga a casa, ja que es troba representant l’espectacle ‘A chorus line’, que tindrà un lloc a la gala.

Notícies relacionades

Marta Nieto (‘Madre’), Belén Cuesta (‘La trinchera infinita’), Greta Fernández (‘La hija de un ladrón’) i Penélope Cruz (‘Dolor y gloria’) lluitaran pel Goya més disputat de la nit, el de millor actriu. Un quartet en què es troba a faltar María Rodríguez Soto per ‘Els dies que vindran’, per la seva interpretació d’una dona embarassada durant el seu procés real de gestació. 

El grup de pel·lícules més arriscades i diferents d’aquesta 34a edició dels Goya es concentra en direcció novella amb propostes tan marcianes com ‘Ventajas de viajar en tren’, la cinta de ciència-ficció ‘El hoyo (The platform)’, l’animació adulta de ‘Buñuel en el laberinto de las tortugas’ i el realisme social de ‘La hija de un ladrón’, de Belén Funes, l’única directora nominada aquest any.  

De nou Sílvia Abril i Buenafuente a la gala

 La gala tindrà lloc al Pavelló Martín Carpena de Màlaga, que, amb els seus 22.000 metres quadrats de superfície, promet aprofitar-se al màxim per oferir un espectacle visual sense precedents. És el que van anunciar dilluns Sílvia Abril i Andreu Buenafuente, que repeteixen en el seu paper d’amfitrions després de sortir-ne indemnes de l’anterior edició.
S’han revelat alguns detalls de la gala, entre els quals les actuacions de Jamie Cullum, Pablo Alborán, Ana Mena i Rayden a l’‘opening’ i Amaia i Celia Flores, que seran les encarregades d’homenatjar Pepa Flores, a qui es concedirà el Goya d’Honor amb o sense la seva presència física.
Com a novetat, les cinc pel·lícules que opten al Goya seran presentades per persones alienes al món del cine, entre elles la nedadora de sincronitzada Ona Carbonell, l’exfutbolista Carles Puyol, el pianista James Rhodes i les periodistes María Casado i Rosa María Calaf.