QUÈ PODEM FER AVUI A BARCELONA

El Centre Cultural Albareda continua apostant per la música

El local ofereix concerts d'artistes consagrats, com Seward o Marc Parrot, i nous talents

També hi destaquen un cicle femení i un taller per conèixer la història de la Barcelona 'underground'

oye sebas

oye sebas

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El barri del Poble-sec té una llarga tradició de grans músics. Hi van sorgir Los Salvajes, Los Mustang, Jaume Sisa, Mayte Martín i, clar, La Salseta del Poble Sec i el seu cantautor més il·lustre, Joan Manuel Serrat. Potser per això al centre cultural del barri, el d’Albareda, sempre tenen una cuidada programació musical gratuïta (excepte quan s’especifica el contrari) que, en els pròxims dies, oferirà concerts d’artistes populars com Marc Parrot, un cicle femení, un altre dedicat als nous talents i fins i tot un interessant itinerari pels escenaris musicals de la ciutat. ¡Música, mestre!

  

 

Un aniversari i una orquestra infantil

Aquesta tarda (20 hores) podrem recordar el grup Seward, un quintet que compleix 10 anys de vida i ho celebra estrenant el seu cinquè disc, We prefer to, amb el qual pretén donar veu als moviments socials. Fa diversos dies que la banda ofereix una sèrie de concerts per reivindicar comunitats i projectes que formen part de la seva història. Al recital d’aquesta tarda (10 euros) comptaran amb les col·laboracions especials de diversos representants del segell discogràfic independent Gandula Records, com Za, Sara Fontán o Alfons Serra (Mishima).

  

 

La següent cita serà demà, divendres (19 hores), amb l’Orquestra Do D’Acords.  És una part del projecte Integrasons, en el qual nens i nenes del barri treballen amb instruments de percussió i una metodologia centrada en la improvisació. Però no estaran sols, ja que els acompanyaran diversos músics professionals. El seu repertori d’aquesta tarda estarà format per creacions dels mateixos alumnes així com cançons populars de diverses cultures del món.

  

 

Les joves bandes emergents

A finals d’aquest mes (el dia 31) s’inicia el cicle La Carbonera, sempre a les 20 hores, en el qual participen els nous talents que assagen cada setmana al centre. Obriran el foc els joveníssims Iglú, finalistes del concurs musical de Badalona i del Festival Brot. Acaben de treure el seu primer EP, Per sobre els núvols, en el qual bolquen tota la seva energia somniadora en uns temes que aborden històries quotidianes des del seu particular prisma molt personal i eclèctic. En aquesta actuació, comptaran amb la presència d’un convidat especial, Massaviu.

  

 

El divendres 14 de febrer hi ha sessió doble, ja que hi actuaran els Plastilina, un duo de pícnic punk (especialitzats en vermuts musicals) compost per guitarra, bateria i veu, i els Phyramus, que presentaran la seva nova proposta que combina pop, rock i folk però amb estil propi. Tancarà aquest apartat el Dani Molina Project (el divendres 21 de febrer), un quartet electrònic d’improvisació que experimenta amb el timbre dels instruments i que presenta el seu segon disc, Àfrica, amb molts al·licients, com ara una original versió del Losing my religion, dels REM. Un concert sorpresa en el qual no hi ha esquemes predeterminats i es creen ambients sonors efímers.

  

 

Del blues al Marc Parrot més íntim

També podrem delectar-nos amb el blues de The Red’N’The Rotten (el dijous 20 de febrer), guanyadors del concurs de la Societat de Blues de Barcelona. Són una banda que es mou amb facilitat pel jazz, el rock’n’roll i el rhythm & blues dels anys 30 als 50 amb un directe molt enèrgic. També en l’apartat jazzístic destaca l’habitual Jam Session de jazz, blues i funk coordinada per Sergi Blanch, que, en aquesta ocasió, se celebrarà el dijous 26 de març. Obriran el recital els alumnes del taller de l’Albareda, però després s’hi podran unir els voluntaris que ho desitgin.

  

 

Una de les grans cites d’aquest trimestre arribarà el divendres 28 de febrer, amb l’actuació de Marc Parrot. Aquest cantautor presentarà la seva nova proposta escènica, Refugi, composta per cançons esperançadores en què podem refugiar-nos, parlar-nos, escoltar-nos i compartir. Aquesta gira consisteix en una sèrie de concerts íntims que pretenen aconseguir la complicitat del públic per mitjà de la proximitat amb temes com Refugi de res, Química o Misteriosament feliç.

  

 

Les amazones de la música

Al març tindrà lloc un altre cicle, Amazones, centrat en projectes liderats per dones. Amazones, La primera a actuar serà Joina (el divendres 13 de març), que presentarà el seu disc de debut, Companyes. Està integrat per vuit cançons en català bàsicament raperes, però amb influències del funk, el jazz i la clàssica. Els seus temes reivindiquen temes socials i feministes i combinen la lluita i la determinació amb la dolçor i la llum.

  

 

Marina Herlop (20 de març) és una pianista de formació clàssica però amant de l’experimentació i l’avantguarda; l’etiqueta de clàssica li queda curta, ja que sempre intenta anar molt més enllà. En el seu concert presentarà el seu tercer treball, Pripyat, acompanyada per una banda. Aquest disc suposa un gir en la seva carrera, ja que reforça encara més els sons electrònics i les eines tecnològiques i ofereix una proposta que no deixa indiferent.

 

 

Rombo (el divendres 27 de març) posarà el tancament a aquest cicle femení. Són tres amigues que canten i es reparteixen els instruments: Clara Molins (guitarra), Montse Martín (baix) i Núria Curran (teclats). Presentaran el seu segon disc, amb un títol més que definitori: Clara Montse Núria. Està compost per vuit cançons d’indie pop amb boniques harmonies, lluminoses i nostàlgiques, centrades en l’amor i en com deixar d’estimar. El seu missatge és que la millor manera de combatre les tristeses i les absències és mitjançant l’amistat, com la que mantenen entre elles.

Ambient al cabaret La Criolla. ¡Atenció al peu de foto! / C. C. ALBAREDA

Un taller original i BarnaSants

Per completar aquesta programació ofereixen el taller La Barcelona Underground: Escenaris i música en viu (dies 6 i 20 de febrer i 6 i 19 de març). En aquesta activitat, el professor Xavier Riambau ens transportarà a la Barcelona cabaretera de principis del segle XX en llocs com La Criolla, als primers concerts de jazz, el flamenc, l’experimentació electrònica, el punk o la música de ball passant per locals mítics com Zeleste o Garatge. Aquest curs inclou quatre visites a llegendaris escenaris musicals. És un dels pocs actes de pagament (28 euros), però val la pena.

 

 

L’Alabareda també és un dels centres que participen al BarnaSants, del qual oferirà cinc concerts: Guille Jové i el seu disc La memoria del barro (8 de febrer), Anaïs Vila presentant Contradiccions (22 de febrer), la peruana Miryam Quiñones i el seu Eternamente (29 de febrer), el lituà Andrius Mamontovas (14 de març) i la troba cubana de Yaima Orozco (2 d’abril). Tres mesos per disfrutar de la música d’artistes consagrats o emergents en un barri amb molt ritme.

Notícies relacionades

 

 

Música al Centre Cultural Albareda

Lloc:  Centre Cultural Albareda (Albareda, 2-4).

Dates:  fins al 2 d’abril.

Preu  entrada lliure, excepte el concert de Seward

Més informació: