ALS 59 ANYS

Mor Xavi Turull, fundador d'Ojos de brujo

El percussionista col·laborava amb altres músics i havia fundat diverses bandes de flamenc mestís

undefined18528966 barcelona  05 03 2012    el grupo  lenacay     bromea  tras 200121145724

undefined18528966 barcelona 05 03 2012 el grupo lenacay bromea tras 200121145724

1
Es llegeix en minuts
Efe

El músic percussionista Xavi Turull Piera, un dels fundadors de les bandes de flamenc mestís Ojos de brujo Kejaleo, ha mort a Barcelona als 59 anys a conseqüència d’un càncer, segons han informat aquest dimarts fonts pròximes a la família.

En els inicis del grup Kejaleo, Turull va coincidir amb l’ara estrella internacional Rosalía, que al cap de poc que es formés la banda va decidir emprendre la seva carrera en solitari.

Nascut a Barcelona en el si d’una família de músics de formació clàssica, de petit es va traslladar amb els seus seus pares a Anglaterra, on va viure a Liverpool, Glasgow i Bristol. Va aprendre piano, solfeig i violoncel, i de tornada a Barcelona va estudiar harmonia i arranjaments, a més de percussió amb el cubà Pedrito Díaz, un àmbit instrumental que el va captivar des del primer moment i en el qual finalment es va especialitzar.

El 1984 va viatjar a l’Índia per perfeccionar el maneig de la taula i va recórrer durant tres anys diversos països asiàtics, cosa que el va influir en la seva tornada per formar Mediterráneo, el germen d’Amalgama, una banda que fusionava flamenc, ritmes llatins i música hindú.

Acompanyant de Ketama i Estopa

Malgrat tenir banda pròpia, Xavi Turull va acompanyar en les gires un gran nombre de músics i cantants destacats, entre ells Ketama, Manolo Sanlúcar, Rosario, Antonio i Lolita Flores o Estopa, entre d’altres.

Després de viure un temps a Cuba, el 1996 va tornar a Barcelona i va fundar amb set músics més el grup Ojos de brujo, formació amb la qual va aconseguir prestigi i reconeixement internacional, com un premi de la BBC com a millor banda en directe el 2004 o un Grammy Llatí al millor àlbum flamenc fusió el 2007.

Notícies relacionades

A finals del 2011 va crear el grup de flamenc jazz fusió Kejaleo amb els guitarristes Diego Cortés i Cristo Fontecilla, una formació en la qual va col·laborar Rosalía en els seus inicis .

Actualment continuava mantenint relació amb els seus companys d’Ojos de brujo, especialment amb Panko i Ramon, que, juntament amb la seva filla, Sandra Turull, formaven part de La Nave Bruja, que feia versions de la formació original. La cerimònia de comiat de Xavi Turull tindrà lloc el dijous que ve al Tanatori de les Corts de Barcelona

Temes:

Música