LA NIT DEL CINE ESPANYOL

Així serà la cerimònia dels Premis Goya

Buenafuente i Abril repeteixen com a presentadors d'una gala en la qual actuaran Jamie Cullum i Amaia, entre altres músics

La gran incògnita de la vetllada és si Pepa Flores acudirà a recollir el guardó a la seva carrera

20200120 470192 goyae 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez

Silvia Abril i Andreu Buenafuente repeteixen aquest any com a mestres de cerimònia de la 34a edició dels Premis Goya, que se celebraran a Màlaga dissabte que ve.

En la passada edició van aconseguir trencar amb aquesta maledicció que pesava sobre els conductors de la gala, sempre pendents de ser qüestionats o ridiculitzats a les xarxes socials. Són molts els que han sortit escaldats d’aquesta tasca, com Dani Rovira, que va protagonitzar un sonor rebot després de la seva última edició al capdavant de la gala, però Abril i Buenafuente van estar a l’altura de les circumstàncies i pràcticament no van rebre cap crítica. Potser per això, content amb el resultat, el president de l’Acadèmia, Mariano Barroso, no va esperar ni un segon per tornar a fitxar-los durant la festa posterior als premis.

Ja en aquell moment els va avisar: «S’ha de canviar el format». El repte estava llançat i Buenafuente es va proposar posar-lo en pràctica. «Aquest any volem fer un pas endavant, ens hem envalentit. Es tracta d’un dels esdeveniments més importants en el nostre país i ara toca fer-lo important», ha declarat el presentador aquest dilluns en una roda de premsa organitzada a l’Acadèmia de Cine.

¿I què significa fer-lo important? Aprofitar les possibilitats del Palau d’Esports José María Martín Carpena per orquestrar un espectacle visual en el qual hi haurà pantalles on es projectaran imatges i animacions i estructures construïdes específicament per a l’ocasió. «El recinte estarà presidit per un escenari de 580 metres quadrats envoltat d’una plataforma autoportant de 10 potes que suporta un sostre tècnic de 20 tones a 15 metres d’altura», ha especificat Mariano Barroso.

«L’espai ha suposat un repte creatiu, i això ens ha servit per jugar amb ell, per compondre una escenografia més complexa a nivell tecnològic i moderna. Tot i que el realment important és l’emoció que transmeten els guanyadors, això no es pot construir ni recrear. El factor humà és el que compta», ha dit Buenafuente.

Serà la segona vegada per a Silvia Abril i la quarta per a Andreu Buenafuente, que ja se’n va encarregar en dues ocasions més, el 2010 i el 2011. «Cada vegada em fa més il·lusió, deu ser perquè em faig més gran», va dir fent broma. De nou la producció i la direcció aniran a càrrec d’El Terrat, que ha treballat activament amb l’Acadèmia de Cine per al disseny de la cerimònia.

No han volgut revelar gaires detalls per mantenir el misteri, però com a novetat, perquè el públic malagueny se senti integrat a l’esdeveniment, s’han instal·lat una grada amb una capacitat de 500 persones i pantalles perquè la cerimònia pugui ser disfrutada des de l’exterior del recinte. Unes mesures que sorgeixen com a reacció a les crítiques dels espectadors sevillans que es van acostar l’any passat a veure l’ambient i no van poder ni acostar-se darrere d’una tanca. «Ens va quedar aquesta espineta clavada», diu Silvia Abril. «Així que aquest any hi haurà més facilitats perquè el públic pugui participar en aquesta gran festa del cine».

goya2020 jlroca epc / periodico

Tot i que encara queden moltes sorpreses per revelar, els responsables han volgut donar alguns noms dels protagonistes de les actuacions musicals. El més internacional serà el britànic Jamie Cullum. «Està a un pas de ser el nou James Rhodes i venir a viure a Espanya», deia Silvia Abril. Ana Mena i Rayden s’encarregaran de donar el tret de sortida, i el Goya d’Honor també tindrà accent musical amb Amaia homenatjant Pepa Flores, a més de la filla de l’artista, Celia Flores, que també participarà en aquesta entrega tan especial.

¿Anirà a recollir el premi Pepa Flores? És una de les grans incògnites de la nit. Fa dècades que està retirada de la vida pública, no dona entrevistes i es troba emparada amb l’anonimat. En qualsevol cas, Mariano Barroso ha deixat clar que el Goya d’Honor s’atorga a una persona per la seva trajectòria i pel que representa. «Més enllà que vingui o no, el premi és a ella».

A més, l’espectacle que ha posat en marxa Antonio Banderas en el seu recentment inaugurat Teatre del Soho de Màlaga, ‘A Chorus Line’, també tindrà cabuda a la gala. «Es tanca així un cercle màgic amb Banderas en un any molt important per a ell gràcies al seu reconeixement internacional per ‘Dolor y gloria’« segons Buenafuente.

S’entregaran un total de 29 guardons al llarg d’unes tres hores. «La durada forma part del xou. Jo crec que abaixar el micròfon o apujar la música als premiats és una cosa de mal gust que no funciona. Amb com és de bonica l’emoció», afegia Buenafuente.

Notícies relacionades

En el que sí que sembla que s’estalviarà temps serà en l’obertura dels sobres. Barroso ha ensenyat a la premsa el nou model que porta incorporada una llengüeta. «Jo crec que, almenys, 20 minuts guanyarem amb això».

A la cerimònia assistiran els nous ministres de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, i de Consum, Alberto Garzón, que ja hi havia assistit en anteriors ocasions. A més, representant Ciutadans, Inés Arrimadas i pel Partit Popular, diversos membres de les institucions andaluses com l’alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre o el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno. La formació VOX ha declinat la invitació de l’Acadèmia de Cine per assistir als seus premis.