CRÒNICA

Emotiva funció del Circ Històric Raluy

s'Un viatge en el temps' va retre homenatge al difunt Carlos Raluy, ànima d'aquesta aclamada 'troupe' instal·lada en el Moll de la Fusta fins al gener

videoraluy / periodico

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El Circ Històric Raluy va oferir divendres la seva funció més difícil, la primera sense Carlos Raluy, impulsor i codirector d’aquest circ inspirat en el passat que va morir fa tot just una setmana d’un atac al cor. Fent seu el lema ‘The show must go on’ la companyia va inaugurar divendres la seva nova temporada al Moll de la Fusta amb ‘Un viatge en el temps’, a la cartellera fins al gener. La funció inaugural va comptar entre d’altres amb l’alcaldessa Ada Colau i el president del Parlament, Roger Torrent, que van disfrutar del xou amb membres de la seva família. 

El xou va ser un homenatge al seu fundador com havia explicat hores abans un emocionat Francis Raluy, germà del mort, vestit de pallasso Billin, al costat d’una simbòlica cadira amb una foto del mort i la casaca vermella que utilitzava com a presentador de l’espectacle. «Els últims desitjos del meu germà va ser que jo portés les regnes. Intentaré mantenir el seu esperit, aquest amor per l’evocació del circ d’una altra època», va dir. Només ell i el seu nebot Sandro, que va protagonitzar un aplaudit número de dansa acrobàtica amb la flexible Vania, són els Raluy que actuen en l’espectacle. La Rosa, la filla del Carlos, els va deixar per emprendre una nova aventura amb el seu propi circ però la família va tornar a reunir-se per retre homenatge al fundador d’aquest premiat circ. 

Humor i força

Va ser estrany fer l’espectacle sense Carlos Raluy, però tots els artistes i tècnics van fer el cor fort. ‘Un viatge en el temps’ busseja en el circ de principis del segle XX. Es recupera la figura del forçut capaç de doblegar barres de ferro. També hi ha acròbates i malabaristes, sense oblidar l’humor, amb un inspirat Sandro que va fer cantar, ballar o fins i tot actuar el públic. Entre el més bonic, el número aeri amb teles protagonitzat per Loreta i la magnífica compenetració d’ella amb Hugo Togni volant per sobre del públic amb exigents exercicis. També van impressionar les habilitats de Willy Colombaioni, campió de les maces i els cèrcols, descendent d’una famosa saga circense, i la flexibilitat del contorsionista transformat en Pinotxo. 

Notícies relacionades

Tots es van entregar al màxim en honor de Carlos Raluy. Alguns assenyalaven al cel al final, quan van rebre els aplaudiments, abans que el Francis s’acomiadés amb un número poètic i emotiu. La seva idea és tirar endavant sense allunyar-se d’aquest model de circ tradicional i d’aquestes caravanes històriques aparcades al costat de l’envelat on els aficionats poden prendre un cafè i fins i tot dormir i compartir una jornada com si fossin part de la ‘troupe’. «La gent sempre necessita riure i oblidar-se dels seus problemes», afirmava el Francis. Continuar actuant és un homenatge al seu germà i potser el millor antídot per superar la seva pèrdua.

 

Temes:

Circ Raluy