Ella tenia 18 anys

Una actriu acusa Polanski d'haver-la violat amb «extrema violència» el 1975

Segons el testimoni de la francesa Valentine Monnier, el director li va clavar cops fins que ella va deixar de resistir-se

zentauroepp50813635 files  in this file photo taken on november 4  2019 french p191109130329

zentauroepp50813635 files in this file photo taken on november 4 2019 french p191109130329 / THOMAS SAMSON

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una dona francesa de 62 anys ha acusat el director de cine francopolonès Roman Polanski d’haver-la violat Roman Polanskia Suïssa el 1975, quan ella tenia 18 anys, en una tribuna firmada per ella mateixa que publica aquest dissabte el diari ‘Le Parisien’.

L’actriu i fotògrafa Valentine Monnier assegura haver decidit trencar el seu silenci després de tant temps en resposta al nou film de Polanski, «J’accuse» –basat en el famós al·legat d’Emile Zola en favor del capità Richard Dreyfus–, amb qui, diu la dona, el director mira de netejar la seva imatge presentant la víctima d’un error judicial.

Sobre Polanski pesa des de fa quatre dècades una ordre de crida i cerca per la violaciód’una menor als Estats Units el 1977, i ha sigut acusat per diverses dones d’abusos sexuals, tot i que mai fins ara per una francesa.

Cap vincle amb ell

«El 1975 vaig ser violada per Roman Polanski. No tenia cap vincle amb ell, ni personal ni professional, amb prou feines el coneixia. No va ser en l’excés d’una festa (ni alcohol ni drogues). Va ser d’una violència extrema, després d’un descens d’esquí, al seu xalet a Gstaad (Suïssa)», escriu Monnier en el seu text a «Le Parisien».

Segons el seu testimoni, el realitzador li va clavar cops fins que ella va deixar de resistir-se i posteriorment la va violar fent-li patir «totes les vicissituds».

L’advocat del director, Hervé Temine, va declarar a ‘Le Parisien’ que Polanski «rebutja fermament qualsevol acusació de violació» i recorda que els fets van passar fa 44 anys i no van ser posats mai en coneixement de la Justícia.

Monnier assegura que va guardar silenci perquè «considerant la impotència de la justícia», no hauria trobat «cap alleujament expressant-me en públic i exposant inútilment els meus pròxims».

Denúncies des del 2017

«‘J’accuse’ ha marcat el meu límit», declara la dona al final de la seva tribuna.

Malgrat tot, ja des del 2017 i esperonada pel cas del productor Harvey Weinstein –acusat d’haver agredit sexualment desenes de dones–, Monnier va escriure cartes explicant la seva història a la policia de Los Angeles, a la dona del president francès, Brigitte Macron, a la secretària d’Estat d’Igualtat, Marlène Schiappa.

Notícies relacionades

Aquesta última li va respondre: «Els fets estan avui prescrits i m’és impossible intervenir en processos judicials en un altre país. No obstant, desitjo mostrar el meu recolzament total a la seva valenta iniciativa».

En la passada Mostra de Venècia, la pel·lícula de Polanski es va emportar el guardó a millor director, malgrat que la presidenta del jurat, l’argentina Lucrecia Martel, no va assistir a la gala on es va projectar l’últim treball del cineasta.