FESTIVAL DE JAZZ DE BARCELONA

Andrea Motis: «Dona molta trempera fer cinc concerts diferents»

La dotada multiinstrumentista inaugura amb 'Guitar storm' el seu 'Retrat d'artista' al costat de Federico Dannemann, Josep Traver i Michael Valeanu al Teatre-Auditori de Sant Gugat

zentauroepp46210445 icult  andrea motis191018164537

zentauroepp46210445 icult andrea motis191018164537 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La multiinstrumentista catalana Andrea Motis és l’única estrella del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelonaque protagonitzarà cinc actuacions. A través d’elles el públic es podrà fer una millor idea de les seves múltiples facetes. El primer dels concerts d’aquest Retrat d’Artista serà ‘Guitar storm’, un concert on les guitarres seran protagonistes. «He aprofitat l’oportunitat que em brindava el festival per comptar amb guitarristes amb qui havia actuat sobretot fora. A més dels tres previstos, hi haurà una sorpresa», revela poc abans de l’últim assaig a casa de Joan Chamorro, on Motis va fer els seus primers passos com a membre de la Sant Andreu Jazz Band.

La cantant, trompetista i saxofonista va debutar en aquest mateix festival el 2010 amb un concert al Palau. Tenir la possibilitat d’oferir tants concerts i tan diferents és un somni.  «Em fa molta il·lusió i molta trempera poder fer aquests concerts amb característiques tan diferents. Molts d’ells eren projectes que tenia a la llista d’espera. ¡Tinc moltes ganes de presentar-los!», exclama la intèrpret de 24 anys. Aprofitarà per gravar-los. «Els tres més grossos són candidats a convertir-se en el meu pròxim disc. Ja ho veurem. Depèn de com soni el resultat final». 

Vibracions i sorpreses

A Sant Cugat tocarà dissabte amb l’argentí establert a Chile Federico Dannemann, el català Josep Traver i Michael Valeanu, guitarrista francès establert a Nova York.  Pasquale Grasso no ha pogut venir. «Són músics que m’han fet vibrar», reconeix aquesta dotada instrumentista. Les entrades d’aquest primer concert al Teatre-Auditori de Sant Cugat estan venudes fa setmanes. «Tinc la sort de ser profeta a la meva terra. Altres artistes han de sortir a l’estranger i instal·lar-se fora. Valoro molt ser aquí perquè m’agrada viure i treballar on tinc la família. Soc molt feliç a Barcelona».

«Mai he cregut que soc més o menys que d’altres. Intento tocar de la millor manera possible i disfrutar», afirma Motis

Fa mesos que prepara aquestes actuacions. Dijous va assajar 12 hores. Quan entra a la sala d’assaig perd la noció del temps. Després de Sant Cugat actuarà en un format íntim a Monvínic dimarts –també tot esgotat– i el 6 de novembre estrenarà algunes peces pròpies en un concert a Luz de Gas amb el seu quintet: el pianista Ignasi Terraza, el contrabaixista i saxofonista Joan Chamorro, el guitarrista Josep Traver i el bateria Esteve Pi. «Faré un tema funky i una balada». Cadascun dels seus companys promet aportar alguna cosa nova.

Notícies relacionades

Un concert amb una ‘big band’ dirigida pel contrabaixista canari Martín Leiton, amb Motis al capdavant de la secció de trompetes (Luz de Gas, 13 de novembre) i la posada de llarg del seu últim disc, ‘Do outro costat do azul’  (Palau de la Música, 20 de novembre), completen el seu retrat d’artista.  «Mai he cregut que soc més o menys que d’altres. Intento fer el que sé de la millor manera possible i disfrutar». Diu que sent nervis quan és ella la convidada d’un altre músic. «Quan la que convida soc jo és diferent perquè puc canviar les coses sobre la marxa».   

Entre els seus pròxims projectes figura un de dedicat a música tradicional catalana versionada en clau de jazz.