QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Festival Esperanzah!: tres dies d'humor, música, feminisme i solidaritat

Destaca l'actuació de les bandes Futura (femenina) i Esperanzah (amb convidats) i la tornada de Manu Chao

També se celebra el FestiClown, hi haurà activitats infantils i humoristes com Leo Bassi i Pepe Viyuela

201810 esperanzah-5--agiselajane

201810 esperanzah-5--agiselajane

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

En aquest món incomprensible, insolidari i implacable que ens ha tocat viure necessitem gestos que ens donin forces per seguir endavant i enfocar els nostres esforços més positivament. I una paraula ho resumeix tot a la perfecció: Esperanzah! Sí, amb hac (la H prové del nom de l’esdeveniment original belga), perquè aquest és el títol d’un festival musical i teatral que és molt més que això, perquè també és un compromís amb la sostenibilitat, la solidaritat, el comerç just, el feminisme o la lluita contra el canvi climàtic. Tres dies de cançons, humor, activitats infantils i festa al parc Nou del Prat del Llobregat.

Els nens també poden sentir-se protagonistes al FestiClown. / VIOLETA PALAZO

Un grup femení per començar

La jornada d’avui té com a plat fort l’actuació de la Banda Futura (22 h.), un grup format exclusivament per dones que reuneix set de les millors instrumentistes del país i que comptarà amb artistes convidades com Amparanoia (Amparo Sánchez), Marinah, la cantautora cubana Markia Sierra,i La Shica amb la seva arriscada combinació de copla i rap. Itaca Band (1.00 h.) és un dels grans noms de l’escena mestissa amb cançons i himnes contundents que connecten amb el seu auditori des del principi i presenten el seu nou treball, La lengua de los pájaros.

  

 

Rebelmadiaq Sound System (2.00 h.) és la veu del reggae català amb crítiques al capitalisme i la guerra, compromís ètic i social, però també molta marxa ja que interactuen molt amb el públic i segur que ens faran ballar. Lildami (21 h.) és Damià Rodriguez, especialista en rap i trap en català però que s’allunya de l’estereotip amb què identifiquem aquests artistes i ofereix lletres intel·ligents, iròniques i punxants acompanyat pels millors beats a l’escenari Delta.

  

 

Suu, la Dharma i Oques Grasses

Passem a dissabte, atapeït de noms importants, que arrencarà amb Ayom (16 h.), guanyadora del Concurs de Bandes de Badalona 2018) i la seva suggeridora combinació de música brasilera, mediterrània i afrollatina i seguirà amb la rapera valenciana JazzWoman (18 h.) que combat les injustícies i el masclisme amb el hip-hop, i l’ascendent Suu (19 h) que presenta el seu disc Natural i utilitza la seva veu molt particular per alternar pop, reggae, ska, calypso i rumba.

  

 

La Companyia Elèctrica Dharma (21 h.), gairebé no necessita presentació. Porten més de 40 anys en actiu però s’enfronten com si fossin jovenets a un nou repte, Flamarada, un treball ambiciós, agosarat i radical que suposa un punt i a part en la seva carrera. Gatibu (23 h.) és un grup de rock basc que presenta Azken indioak, un exercici d’autoconsciència sobre la teoria que som els últims indis. I, per acabar, Oques Grasses (0.15 h.), el grup català de moda que portarà les seves noves cançons de Fans del sol amb molta vitalitat i el seu habitual component festiu.

  

 

Festival de pallassos

Però això és només el que passarà a l’escenari central, ja que el Delta acollirà el FestiClown amb Mujerario (14 h.), un espectacle cooperatiu amb una il·lustradora i un pallasso i dansa poètica ambientat en un arbre ple de reflexos on les dones floreixen sense costures. També hi serà l’iconoclasta Leo Bassi (17 h.), amb el seu humor irreverent i provocador, el grup de versions Montón Fiestao (20 h.), Queenky Potras (22 h.) format per les veus de Marinah, Suzanna i Amparanoia i el seu electro cúmbia reggaeton ecofeminista i Yonse (22.30 h.), el cantautor raper que presentarà el seu primer àlbum, Tormenta herida.

  

 

La tornada d’un Manu Chao clandestí 

Diumenge s’obrirà a les 12 amb El Pot Petit, el grup favorit dels nens, que fa 10 anys i ho celebrarà amb tots nosaltres, grans i petits, i els seus pirates, és clar. I, a la tarda, la Banda Esperanzah (18 h.), la gran novetat, un autèntic dream team d’artistes liderats per Natxo Tarrés i la seva banda The Wireless amb convidats com Txarango, Alfred García, Gemma Humet, Rita Farré i Gerard Quintana ¡déu-n'hi-do! Però és que encara n’hi ha més, ja que després, arribarà El Chapulín Solo (19.30 h.) que potser no ens sona, però és que es tracta ni més ni menys que del Manu Chao en persona en format acústic que, més tard, es convertirà en Lapakita (21.30 h.) per oferir en sessió after party una nit de gresca i reggae rumber. Entre les dues actuacions trepitjarà l’escenari la cantant de Huelva Mara Barros (20.45 h.) amb les activistes del Prat, Les Dones Sàvies.

  

 

Paral·lelament, el Delta es vestirà de festa per rebre la Sant Andreu Jazz Band (15 hores), la sensacional orquestra juvenil creada per Joan Chamorro que és el planter dels músics del futur i, a les 16.30 hores, descobrirem a Grammo Suspect, un músic kenyà que s’ha especialitzat a tractar en els seus temes l’homosexualitat fins a convertir-se en un capdavanter del moviment LGTBQI.

  

 

El FestiClown rebrà les visites de Somsó Batucada (11 h.), Los Carbonell (12 h.) amb els poemes i cançons de Letra y música, una gala femenina (15.45 h.) amb diferents artistes i tancarà les seves portes amb el gran Pepe Viyuela (17 h.) que presenta el seu espectacle Encerrona, una reflexió de la vida diària des de la perspectiva d’un pallasso. Els nens també poden disfrutar dissabte i diumenge en un espai dedicat a ells on hi ha tallers de maquillatge, ioga o creacions amb capses de cartró, entre altres al·licients.

  

Notícies relacionades

 

Compromesos amb la solidaritat

Tres dies per divertir-se però també per sentir-se solidari, ja que es tracta d’un festival cooperatiu que destina els seus beneficis a projectes socials d’economia i a col·laborar amb oenagés i organitzacions com Open Arms o Pallasos en Rebeldía. Per això no adquirim una entrada sinó que està considerada un donatiu per ajudar aquests col·lectius que tant ho necessiten i que intenten fer d’aquest món un lloc millor. ¡A la fi algú ens ofereix alguna cosa d’Esperanzah!

Open Arms és una de les organitzacions a la qual ajuden. / JORDI FLORES

‘Esperanzah!’

Lloc:  parc Nou del Prat del Llobregat.

Horaris:  divendres (de 18 a 3.30 h.), dissabte (de 10 a 4 h.) i diumenge (de 10 a 0 hores).

Preu:  De 15 a 20 euros.

Més informació:  www.esperanzah.es