Anar al contingut

OBITUARI

Mor Ric Ocasek, ment mestra de The Cars

El músic i productor mor als 75 anys després d'haver deixat empremta en els 80 amb un grapat d'esplendorosos 'hits' new wave

Juan Manuel Freire

Ric Ocasek, el que va ser cantant, guitarrista rítmic i compositor principal dels influents The Cars, va morir ahir als 75 anys. Les causes encara no s’han revelat. Deixa enrere un important llegat pop, una bateria d’esplendorosos hits (no només) new wave que van arrasar en llistes i van assetjar la freqüència modulada durant bona part dels 80.

Richard Theodore Otcasek (aquest era el seu nom complet, sense sincopar, un tret del qual tirava molt com a compositor) va néixer i va créixer a Baltimore, ciutat que va canviar d’adolescent per Cleveland, on va conèixer el futur baixista de The Cars, el gran Benjamin Orr. Van cofundar un munt de grups, però el primer amb certa carrera va ser el folk-pop Milkwood, que va arribar a gravar un disc per a Paramount Records el 1973.

Després arribarien Richard And The Rabbits i Cap’n Jazz, els que es convertirien, després d’algun canvi d’alineació, en The Cars. El febrer del 1978 van llançar una opera prima que semblava qualsevol cosa tret d’això, una òpera prima: una col·lecció de nou hits rodons entre la new wave i el rock per a tots els públics, entre la simplicitat i l’enginy recargolat, amb lletres que no semblaven dir una única cosa.

Heroi de l’MTV

Entre finals dels 70 i mitjans dels 80 es van consagrar com a estrelles de la ràdio i l’emergent MTV amb temes com ‘Just what I needed’, ‘Shake it up’, ‘You might think’ o la balada ‘Drive’, en la qual Orr, no Ocasek, tenia grans aptituds de ‘crooner’. Durant el rodatge del seu videoclip, una de les escasses aventures com a director de l’actor Timothy Hutton, Ocasek va conèixer la que seria la seva tercera dona, la supermodel Paulina Porizkova, amb la qual es va casar el 1989 i de la qual s’havia separat fa només un parell d’anys. 

The Cars van dir el seu primer adeu el 1988, després de sis discos; el setè, ‘Move like this’, acabarien llançant-lo el 2011, en una reunió sense Orr, que havia mort l’any 2000 per un càncer de pàncrees. En la seva cançó del 2005 ‘Silver’, Ocasek li dedicava versos com aquests: «Tu eres la meva festa / Tu eres el meu te / Tu eres qui tenia fe en mi». 

Productor superdotat

A més de com a compositor, Ocasek va ser també conegut com a brillant productor de Bad BrainsGuided By VoicesHoleNada SurfSuicideThe Wannadies o Weezer, als quals va assistir, per exemple, en el seu brillant debut blau del 1994. Els de Rivers Cuomo han dit d’Ocasek a les xarxes: «Ens va ensenyar que un pot estar en una posició de gran poder i, alhora, ser absolutament humil i tenir el cor més gran i dolç de la indústria».

The whole weezer family is devastated by the loss of our friend and mentor Ric Ocasek, who passed away Sunday. Ric meant so much to us. He produced 3 key weezer albums, Blue, Green and 2014's "Everything...", and taught all of us so much about music, recording and songcraft. But more importantly he taught us that one can be in a respected position of great power and yet be absolutely humble and have the biggest sweetest heart in the industry. Ric was so kind to us, and never faltered or changed a thing either professionally or personally in the 3 different decades we worked with him. When you were his friend, it was for life, and he was always as generous as could be with his time and care. He is the only producer to have worked with all 7 current and past weezer members, and all 7 love and loved working with him and hanging out with him. There is a massive hole in weezer's heart now. We will miss him forever, and will forever cherish the precious times we got to work and hang out with him. Rest in Peace and rock on Ric, we love you. #RIPRicOcasek #weezerfam #karlscorner

Una publicació compartida de  weezer (@weezer) el 

La influència de The Cars en Weezer és òbvia i innegable, igual que en The Killers (Brandon Flowers ha qualificat Ocasek «del meu primer rei»), The New Pornographers (el líder del qual, Carl Newman, ha reconegut imitar sense parar el debut del grup) i tants i tants altres grups amants d’una concisió pop no renyida amb una complexitat subtil.

Temes: Música