OBITUARI

Mor Ric Ocasek, ment mestra de The Cars

El músic i productor mor als 75 anys després d'haver deixat empremta en els 80 amb un grapat d'esplendorosos 'hits' new wave

20190916 452674 ricocasek2e 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ric Ocasek, el que va ser cantant, guitarrista rítmic i compositor principal dels influents The Cars, va morir ahir als 75 anys. Les causes encara no s’han revelat. Deixa enrere un important llegat pop, una bateria d’esplendorosos hits (no només) new wave que van arrasar en llistes i van assetjar la freqüència modulada durant bona part dels 80.

Richard Theodore Otcasek(aquest era el seu nom complet, sense sincopar, un tret del qual tirava molt com a compositor) va néixer i va créixer a Baltimore, ciutat que va canviar d’adolescent per Cleveland, on va conèixer el futur baixista de The Cars, el granBenjamin Orr. Van cofundar un munt de grups, però el primer amb certa carrera va ser el folk-pop Milkwood, que va arribar a gravar un disc per a Paramount Records el 1973.

Després arribarien Richard And The Rabbits i Cap’n Jazz, els que es convertirien, després d’algun canvi d’alineació, en The Cars. El febrer del 1978 van llançar una opera prima que semblava qualsevol cosa tret d’això, una òpera prima: una col·lecció de nou hitsrodons entre la new wave i el rock per a tots els públics, entre la simplicitat i l’enginy recargolat, amb lletres que no semblaven dir una única cosa.

Heroi de l’MTV

Entre finals dels 70 i mitjans dels 80 es van consagrar com a estrelles de la ràdio i l’emergent MTV amb temes com ‘Just what I needed’, ‘Shake it up’, ‘You might think’ o la balada ‘Drive’, en la qual Orr, no Ocasek, tenia grans aptituds de ‘crooner’. Durant el rodatge del seu videoclip, una de les escasses aventures com a director de l’actor Timothy Hutton, Ocasek va conèixer la que seria la seva tercera dona, la supermodelPaulina Porizkova, amb la qual es va casar el 1989 i de la qual s’havia separat fa només un parell d’anys. 

The Cars van dir el seu primer adeu el 1988, després de sis discos; el setè, ‘Move like this’, acabarien llançant-lo el 2011, en una reunió sense Orr, que havia mort l’any 2000 per un càncer de pàncrees. En la seva cançó del 2005 ‘Silver’, Ocasek li dedicava versos com aquests: «Tu eres la meva festa / Tu eres el meu te / Tu eres qui tenia fe en mi». 

Productor superdotat

Notícies relacionades

A més de com a compositor, Ocasek va ser també conegut com a brillant productor de Bad BrainsGuided By VoicesHoleNada SurfSuicideThe Wannadies o Weezer, als quals va assistir, per exemple, en el seu brillant debut blau del 1994. Els de Rivers Cuomo han dit d’Ocasek a les xarxes: «Ens va ensenyar que un pot estar en una posició de gran poder i, alhora, ser absolutament humil i tenir el cor més gran i dolç de la indústria».

La influència de The Cars en Weezer és òbvia i innegable, igual que en The Killers (Brandon Flowers ha qualificat Ocasek «del meu primer rei»), The New Pornographers (el líder del qual, Carl Newman, ha reconegut imitar sense parar el debut del grup) i tants i tants altres grups amants d’una concisió pop no renyida amb una complexitat subtil.

Temes:

Música