37a EDICIÓ DE LA CITACIÓ LITERÀRIA

Joan Carles Girbés, nou president de la Setmana del Llibre en Català

La cita del 2019 tanca amb millor assistència i facturació malgrat un 20% menys de «temps d'operativitat» pel mal temps

zentauroepp49871125 el no president de la setmana  joan carles girb s  amb el pr190915141646

zentauroepp49871125 el no president de la setmana joan carles girb s amb el pr190915141646 / Pau Cortina

2
Es llegeix en minuts

Joan Carles Girbés serà el president de la Setmana del Llibre a Català els pròxims tres anys, segons va anunciar l’actual responsable de la citació literària, Joan Sala, en el seu comiat aquest diumenge. Girbés, director editorial d’Ara Llibres i Amsterdam, afronta el repte de «mantenir el model d’èxit» de la Setmana i fer-la créixer en «creativitat», ja que difícilment pot fer-ho en espai a l’avinguda de la Catedral. De fet, Sala ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona que no obligui a retirar part de les casetes del tram de muralla entre la plaça Nova i les escales d’accés a la Catedral, com hauria requerit. Un Sala que s’acomiada satisfet després de quatre anys i amb una 37a edició que –a falta de xifres– superarà la facturació de 500.000 euros i el nombre d’assistents de l’any passat.

Notícies relacionades

Joan Sala, director de l’editorial Comanegra i fins avui president de la Setmana, s’ha acomiadat del càrrec fent un balanç positiu dels seus quatre anys de gestió. «Tenim la Setmana normal, d’un país normal, i que ha de continuar creixent amb aquest model ajustat», ha diagnosticat aquest diumenge, última jornada de la seva 37a edició. L’edició tanca a la tarda després de deu dies d’activitat, amb 260 novetats editorials, 219 expositors i prop 270 activitats organitzades. Malgrat les adversitats climatològiques, que segons Sala han suposat fins a un 20% menys de «temps operatiu» d’activitat de la citació literària, la previsió és tornar a superar la facturació de l’any passat (500.000 euros) i per tant continuar creixent però, això sí, sense arribar als 550.000 euros a què al principi s’esperava arribar. Les xifres definitives d’assistència i facturació es coneixeran dimecres que ve.

El creixement físic de la Setmana toca sostre

De fet, als organitzadors els preocupa més aviat poder mantenir l’ocupació d’aquest espai, en vista de l’amenaça que l’Ajuntament faci retallar part de les instal·lacions (entre un 20% i un 25% del total, va concretar) per l’excessiva proximitat a la muralla de la Catedral. Sala no ha pogut parlar amb el regidor del Districte sobre la qüestió però sí que ha dit que té el compromís de l’alcaldessa, Ada Colau, «d’intentar solucionar el tema» perquè «la Setmana es pugui continuar celebrant». Aquest és, de fet, un primer repte que afronta el nou president de la cita. En les seves primeres manifestacions públiques des que ha sigut nomenat nou responsable, Girbés ha convingut que la Setmana és un esdeveniment «consolidat» i un «model d’èxit», i va apuntar que la seva ambició és fer-la «créixer, però no necessàriament en metres quadrats. Mantenir el que tenim, continuar, i complementar-ho amb la creativitat del sector a què apel·lo per veure com podem créixer».