ART MARGINAL
Daniel Johnston: el dibuixant que intentava somriure a l'horror
L'obra gràfica del malaguanyat artista resulta més dolorosa que les seves cançons malgrat utilitzar codis igualment pop

zentauroepp49825176 icult 12 09 2019 combo sobre dibujos de daniel johnston190912115902
Artista amb un cor pop més gran que Sibèria (els Beatles, l’amor i el Capità Amèrica eren les seves obsessions; ¿es pot ser més pop?), la vida i l’obra de Daniel Johnston van ser per desgràcia bombardejades pels llamps negatius de la malaltia mental. De la bategant il·lusió per ser feliç i el sabotatge de les forces fosques del cervell va sorgir una obra que expressa aquesta lluita sense filtres. Una obra no sempre descoratjadora, ni de bon tros, i aquí cal donar les gràcies a Johnston per haver estat sempre, en la mesura de les seves possibilitats, del bàndol de la llum.
La seva obra gràfica es pot emmarcar en el que Jean Dubuffet va denominar ‘art brut’, categoria en l’actualitat subsumida en la d’art marginal. Mentre que la primera feia referència a les creacions de persones trastornades, la segona abraça totes les creacions fetes al marge de la mateixa idea d’art, això és, fetes per persones sense formació artística i sense una altra voluntat que la pura expressió personal.
Notícies relacionadesSortir a la pura expressió personal dels dibuixos de Johnston fereix més que abocar-se a la pura expressió personal de les seves cançons, que sempre s’agafen, o almenys ho intenten, al sol de la melodia. Per molt que sovint utilitzés una iconografia pop (l’esmentat Capità Amèrica, alienígenes i dimonis de sèrie B, colors vistosos i plans), transmet una infelicitat profunda. Com passa amb freqüència en l’art marginal en general i en l’‘art brut’ en particular, la frustració sexual i el pes de la religió tenen una forta presència.

Portada del disc ‘Fear yourself’, obra de Daniel Johnston
L’exposició ‘Visions simbòliques. Una mirada a l’univers de Daniel Johnston’, comissariat per Estela Aparisi i Iñigo Pastor, va permetre el 2012 fer-se una idea de com s’ho passava Johnston. La portada del disc ‘Fear yourself’ (‘Tem-te a tu mateix’, el 2003) és un resum: somrient a l’horror.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)