QUÈ FER AVUI A BARCELONA

El Barri Gòtic celebra les Festes de Sant Roc amb quatre dies d'activitats

Hi haurà actes tradicionals com sardanes, cercaviles, diables, correfocs i jocs per als nens

Destaquen les actuacions de Mashup, Nautilus, les havaneres i la sessió revival del 'cocodril' Albert Malla

ball-gegants-2

ball-gegants-2

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Som ja a mitjans d’agost i els més perspicaços ja saben què significa... que comencen les grans festes majors de Barcelona, així que ens quedarem sense excuses per quedar-nos al sofà veient l’enèsim capítol de la sèrie de moda. ¡Que ningú es quedi a casa, que al carrer hi ha molta més vida! Demà s’inicien les de Gràcia i la setmana que ve, les de Sants, que ja comentarem en aquest espai, però avui obre el foc la més antiga de totes, la Festa de Sant Roc, a la plaça Nova del Barri Gòtic, que data de 1589, déu n’hi do. Si és que els seus veïns són uns festaires...

El capgròs Cu-cut és un clàssic d’aquesta celebració. / ELISENDA PONS

L’inici serà avui, com en tantes altres festes, amb una cercavila (18.15 h), però molt particular, ja que està liderat pel capgròs Cu-cut, que va muntat en un burro, i que encapçalarà la comitiva al costat delsgrallers  de La Pessigolla. A continuació, un altre acte tradicional, el ball de sardanes (19.30 h.) amb la cobla Ciutat de Granollers. I, a la nit, ball amb la Mashup Party Band (22 hores).

Fa més d’un segle que la cucanya és un atractiu de la festa. / ELISENDA PONS

Gegants, dansa i música

Demà se celebra la clàssica trobada de gegants (17.30 h), en què els nous, Roc i Laia, faran d’amfitrions amb els centenaris Roc i Laieta o els infantils Pippo i Gal·la i els més petits i continuarà la festa amb l’actuació dels Falcons de Barcelona (18.15), amb xocolatada inclosa, i les danses de l’Esbart Català (19.30 h). Tancaran la jornada les havaneres del grup Arjau (22 h) i l’imprescindible rom cremat.

El famós porró llarg tradicional d’aquesta festa. / ASSOCIACIÓ FESTES PLAÇA NOVA

Divendres no necessitarem despertador, ja que una gran traca despertarà tot el barri a les 9.30 i s’iniciarà la cercavila cap a la basílica del Pi amb el Diable de Sant Roc, ball de bastons, l’Àliga i el Lleó i els gegants que, cap a les 12.30 h, faran el seu ball i tindrem més sardanes amb la cobla Ciutat de Cornellà. També es beneiran els panellets i s’instal·larà el porró llarg, amb un broc de 55 centímetres. Només per a valents. I, a partir de les 18 hores, activitats infantils: farem volar el globus aerostàtic del Capità Munyon en què enviarem a l’espai a algú que s’ha portat malament aquest any, però també hi haurà titelles, màgia i jocs tradicionals com les carreres de sacs, l’ou i la cullera, trencar l’olla o el més celebrat d’aquestes festes, la cucanya a la plaça del Pi. I el millor final de festa possible, l’arribada del set del DJ Albert Malla, creador del popular programa radiofònic Cocodrilo Club, que ens aixecarà l’ànim amb la seva sessió revival plena d’aquells grans èxits que reconeixem amb només escoltar les quatre primeres notes. Impossible quedar-se quiet.

  

 

Gossos, diables i focs

Notícies relacionades

Dissabte acabaran els actes... ¡tan aviat! Però encara ens queda el passeig de l’Arpella (12 h), la Festa del Gos (17.30 h), una exhibició de les habilitats canines, un taller de diables infantils (19 h) i un dels actes centrals, el correfoc amb diversos grups de diables, la Víbria, figura festiva del bestiari català, i altres personatges. La música la posarà el grup de percussió Percúdium amb la seva Va Tucada i finalitzarà amb un espectacular castell de focs artificials (23.20 hores) i el ball amb el grup Nautilus.

El correfoc és un dels actes tradicionals. / ASSOCIACIÓ FESTES PLAçA NOVA

Paral·lelament, durant aquestes jornades, hi haurà dues exposicions a la Casa dels Entremesos (Beates, 2). La principal es titula 1938. El barri de la Catedral sota les bombes, un homenatge a les víctimes d’aquells dies terribles, i l’altra està dedicada als 425 anys d’aquesta festa popular. La plaça Nova també acollirà diàriament la fira d’artesania de 10 del matí a 9 de la nit i es podrà participar en un concurs fotogràfic per Instagram. Unes festes històriques que val la pena que continuïn donant-nos noves alegries cada any i que continuen tan vives com el primer dia... i això que ja han passat uns quants segles. 

Imatge de l’exposició sobre les bombes de 1938. / ASSOCIACIÓ FESTES PLAÇA NOVA

Festes de Sant Roc

Lloc:  plaça Nova i voltants.

Horaris:  des d’avui,  dimecres, i fins al dissabte 17.

Preu:  actes gratuïts

Més informació:  plnova.cat