TANCAMENT TEMPORADA

Flamenc de luxe al Liceu

El BNE es va acomiadar al Gran Teatre del seu director, Antonio Najarro

zentauroepp49270076 icult zaguan foto fernando marcos190801203017

zentauroepp49270076 icult zaguan foto fernando marcos190801203017 / FERNANDO MARCOS

1
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

El comiat del curs liceista va córrer per compte del Ballet Nacional d’Espanya amb un programa doble estrenat a Madrid el 2015 per qui ha dirigit la companyia durant vuit anys, Antonio Najarro, que ara abandona el BNE al finalitzar el seu mandat, precisament quan també s’acomiadava del Liceu la seva directora artística, Christina Scheppelmann.

Notícies relacionades

Najarro firmava ‘Alento’, sobre música de Fernando Egozcue, interpretada per la Simfònica del Vallès, dirigida per Manuel Coves. Una partitura fàcil, de molt de cinematogràfica i tocs flamencs. La coreografia del director sortint és espectacle pur, amb moments màgics –‘Luz’, ‘Alento’– i altres més de ‘musical’, però que van encantar el públic per aquesta fusió perfecta de ball espanyol i de dansa contemporània, amb els ballarins vestits per Teresa Helbig. I si el contrast amb el que es va oferir a la primera part va ser gairebé absolut, a les dues peces es van apreciar tres elements comuns: elegància, la genial il·luminació de Nicolás Fischel i una interpretació de gran sincronia.

Abans es va oferir ‘Zaguán’, amb música de Jesús Torres, una mostra del compromís amb el flamenc més pur de la companyia espanyola. D’una estètica delicada i elegant –bonics els vestuaris de Yaiza Pinillos i l’escenografia d’Emilio Valenzuela–, aquesta ‘suite’ no estalvia en passió ni en energia, un treball que, embastat per l’equilibrada dramatúrgia de David Picazo, compta amb coreografies de Blanca del Rey, Mercedes Ruiz, Marco Flores i La Lupi, que proposen diverses escenes per a parelles –emocionants Sara Arévalo i Eduardo Martínez– i cos de ball, incloent algun sol, com aquesta hipnòtica ‘Soleá del mantón’ de Blanca del Rey interpretada per Esther Jurado. En conjunt es tracta d’un gran fris flamenc que posa color a diversos pals a càrrec de l’excel·lent conjunt vocal i instrumental integrat pels guitarristes Enrique i Jonathan Bermúdez i Diego Losada, els cantaors Saray Muñoz, Gabriel de la Tomasa i Sebastián Cruz, al costat del percussionista Roberto Vozmediano.