EL CLÀSSIC DE L'ESTIU

Festival Grec 2019: els espectacles que no et pots perdre

Els nostres especialistes et recomanen les propostes de teatre, música i dansa que has de veure

zentauroepp48823290 onbarcelona190627204024

zentauroepp48823290 onbarcelona190627204024

8
Es llegeix en minuts
On Barcelona

El Grec té en l’amfiteatre de Montjuïc el seu gran escenari, però s’ha anat expandint per tot Barcelona. Aquesta és la selecció dels espectacles del festival d’estiu de Barcelona que han fet els nostres especialistes

TEATRE

TEATREElGrecno és un festival només de teatre, però ningú qüestiona que té un pes capital en la programació, malgrat que l’amfiteatre de Montjuïc és un espai encara més complicat per a directors i intèrprets que la Sala Gran del TNC. De fet, aquest any només dos espectacles teatrals (‘Jerusalem’ i ‘La tienda de los horrores’) s’oferiran en aquest marc tan especial. Et proposem una selecció de vuit muntatges que apunten alt. 

L’elecció del nostre especialista José Carlos Sorribes:

1. Jerusalem

Julio Manrique

Una dècada després de la seva estrena al Royal Court de Londres arriba a Catalunya aquesta peça del dramaturg i cineasta Jez Butterworth que ha col·leccionat premis al West End i a Broadway. Julio Manrique dirigeix Pere Arquillué, protagonista d’un ampli repartiment, com l’antiheroi d’un text que parteix de les essències de la vella Anglaterra per abordar el final de les utopies. 

Teatre Grec. Del 1 al 3 de juliol.

Pere Arquillué, a ‘Jerusalem’ / DAVID RUANO


2. Tan poca vida

Ivo van Hove

L’enorme director flamenc torna alGrec, on va deixar una empremta eterna amb les seves ‘Tragèdies romanes’. Ho fa amb una altra peça monumental. No és poc adaptar una novel·la supervendes de Hanya Yanagihara sobre la relació entre quatre amics al llarg de 30 anys. Una superhistòria d’amor i dolor, molt, convertida en una peça sobre el bé i el mal. I cuinada amb pausa: més de quatre hores de gran teatre. 

Teatre Lliure Montjuïc. 3 i 4 de juliol.

Escena de 'Tan poca vida', d’Ivo van Hove. JAN VERSWEYVELD


3. A 24 Decade History of Popular Music

Taylor Mac

La versió original de l’obra dura 24 hores i conté més de 246 cançons. La que arriba al festival és una versió comprimida de dues hores, però que conté la mateixa celebració de la vida i la diferència a càrrec d’un sol artista que explica la història dels Estats Units des de 1976 fins a l’actualitat amb música i cançons. Promet, i molt. 

Teatre Lliure Montjuïc. 10 i 11 de juliol.

Taylor Mac, un fenomen a Nova York. NEIL GRABOWSKY


4. Casa de nines. 20 anys després

Sílvia Munt

Nora, el gran personatge d’Ibsen, decideix tornar a la casa que va abandonar 20 anys enrere i haurà de defensar la seva actitud per tots els mitjans. Firma aquest ‘spin-off’ del clàssic de l’autor noruec el dramaturg nord-americà Lucas Hnath. En ell s’ha fixat Sílvia Munt per a la seva nova direcció, acompanyada d’un equip molt contrastat: Emma Vilarasau, Ramon Madaula, Isabel Rocatti i Júlia Truyol.

Teatre Romea. Fins al 28 de juliol.

Emma Vilarasau, a ‘Casa de nines’. David Ruano


5. Les feres de Shakespeare

Els Pirates Teatre

És la tercera adaptació d’una comèdia del bard a càrrec de la companyia barcelonina. Vist el resultat de ‘Somni d’una nit d’estiu’ i ‘Nit de reis (o el que vulgueu)’ es pot esperar una nova joiosa i festiva versió de ‘La feréstega domada’. Laura Aubert, Lloll Bertran i Mariona Castillo encapçalen un nombrós repartiment i donen vida a unes dones que planten cara a les convencions socials.

Teatre Condal. Del 29 de juny al 28 de juliol.


6. Cançó per tornar a casa

T DE TEATRE

Tres exactrius que van viure la cara de l’èxit i la creu del fracàs es retroben en un poble remot. Hi coincidiran amb un dramaturg de la seva època i amb un hipnotitzador que fuig de la justícia amb el seu ajudant. Mamen Duch, Marta Pérez, Carme Pla i Àgata Roca uneixen els seus passos a un soci habitual (Jordi Rico) i a una directora i dramaturga (Denise Despeyroux) en la seva primera col·laboració.

Sala Beckett. Del 2 al 28 de juliol.


7. La tienda de los horrores

Manu Guix / Àngel Llàcer

Un gran clàssic del teatre musical en mans de dos especialistes que van encertar amb la seva versió de ‘La jaula de las locas’ al Tívoli. La història d’amor de dos treballadors d’una floristeria fa un tomb amb l’aparició d’una misteriosa planta que converteix els desitjos en realitat. Ferran Rañé, Xavi Duch, Diana Roig i el mateix Manu Guix són alguns integrants del repartiment.

Teatre Grec. 18 i 19 de juliol.


8. Mary said what she said

Robert Wilson / Isabelle Huppert

Un nom capital de l’escena i les arts plàstiques dirigeix el monòleg de la insigne actriu francesa. Un luxe. Es retroben després del seu ja llunyà ‘Orlando’, de Virginia Woolf, estrenat el 1993. Ara Maria Estuard els uneix en aquesta història d’una reina precoç, hereva del tron d’Escòcia, que va perdre la corona per seguir el dictat de les seves passions. 

Teatre Lliure Montjuïc. 21 i 22 de juliol.


MÚSICA

MÚSICALa parcel·la musical de la mostra proposa col·laboracions inèdites i estrenes amb signe experimental i vistes al flamenc i al Brasil. 

L’elecció del nostre especialista Jordi Bianciotto:

1. Niño de Elche

Després del flamenc heterodox, Francisco Contreras porta la seva redefinició de l’‘arte jondo’ al Carib a ‘Colombiana’, trobada de pals d’aquí i d’allà, de la seguidilla i la cúmbia, per crear un imaginari místic amb traços irònics i crítica social: escolteu ‘Los esclavos’.

Teatre Grec, 8 de juliol, 22.00 hores

Niño de Elche / ÁLVARO PERDICES


2. The Matthew Herbert Brexit Big Band

El referèndum del ‘brexit’ va inspirar Herbert en un projecte al voltant de la identitat britànica i l’europea, amb metalls, electrònica i sons mundans, plasmat ara en el disc ‘The state between us’. Comptarà amb el Cor Pilot, de l’ESMUC, en un concert que posarà al seu torn el colofó al Sónar.

Teatre Grec, 21 de juliol, 22.00 hores

The Matthew Herbert Brexit Big Band


3. Toquinho, Sílvia Pérez Cruz i Javier Colina

Suggeridor triangle de nova fornada: el guitarrista brasiler, que va ser còmplice de Vinicius de Moraes, la cantant empordanesa i el contrabaixista navarrès, reforçant complicitats entre les dues bandes de l’Atlàntic. Una aliança que va néixer el novembre a São Paulo i que no passarà per alt les fites de la bossa nova.

Teatre Grec, 24 de juliol, 22.00 hores


4. ‘El pop d’una nit d’estiu’

L’estiu inspira aquest concert assentat en tretze veus: Maria Arnal (amb Marcel Bagés), David Carabén (Mishima), Quimi Portet, El Petit de Cal Eril, Clara Peya, Ferran Palau, Joan Colomo, Núria Graham, Judit Neddermann, Alba Carmona, Joan Dausà, Ramon Mirabet i PAVVLA. Acompanyant-les, la GIOrquestra, dirigida per Marc Timón.

Teatre Grec, 25 de juliol, 22.00 hores


5. Chick Corea

El pianista de Massachusetts ens recordarà per què és un nom clau en el jazz de fusió. Recuperarà el seu clàssic àlbum ‘My Spanish heart’ (1976), diàleg amb essències llatines, acompanyat per una formació inèdita, The Spanish Heart Band, que inclou Jorge Pardo i el Niño Josele.

Teatre Grec, 28 de juliol, 22.00 hores

Chick Corea

DANSA

DANSAArtistes locals comparteixen protagonisme amb companyies internacionals de dansa contemporània, com el BC de Vancouver (Canadà), A.I.M –totes dues debuten a Barcelona– i la Sidney Dance Company (Austràlia), que dirigeix el català Rafael Bonachela.  

L’elecció de la nostra especialista Marta Cervera.

1. Ab [intra]

Sydney Dance Company

Cada ésser humà té al seu interior una cosa que el mou, que l’impulsa a superar-se i arriscar-se. D’aquest impuls sorgeix aquesta coreografia, plena d’estranyes trobades. És la primera en set anys de Bonachela, coreògraf de la Garriga que en els seus dos lustres al capdavant de la companyia australiana ha deixat empremta. Els atlètics ballarins s’entreguen al màxim en aquesta aclamada peça basada en idees i sentiments que ells mateixos van voler explorar. Una creació sorgida del més profund de la seva ànima acompanyada amb la suggeridora música electrònica de Nick Wales, col·laborador habitual de Bonachela. Pura energia. 

Mercat de les Flors. Del 2 al 4 de juliol. 

Sydney Dance Company / PEDRO GREIG


2. Programa mixt 

Ballet BC 

Més enllà del circ, el Canadà també destaca en dansa, com demostra aquesta interessant companyia de Vancouver dirigida des de fa 10 anys per Emily Molnar, que va ser deixeble de Forsythe al Ballet de Frankfurt. D’aquesta companyia veurem ‘To this day’, obra del 2018 amb música de Jimmi Hendrix. Completen el programa ‘Bedroom folk’, versió per a ‘ensemble’ d’una obra que Sharon Eyal va crear per al Nederlands, i ‘Solo echo’, de Crystal Pite. Tres peces firmades per dones.   

Teatre Grec. 6 i 7 de juliol.

MICHAEL SLOBODIAN


Programa mixt

3. A.I.M. / Kyle Abraham 

Kyle Abraham (Pittsburgh, 1977) és un dels valors en alça del panorama nord-americà. El seu estil es nodreix del ballet, el jazz, el hip-hop i les danses urbanes. Amb formació en dansa, música i arts visuals, Abraham parla sovint a les seves obres d’història i identitat, preocupat per la situació dels afroamericans com ell als EUA. En el seu debut a Barcelona presenta un programa variat. L’obra més antiga és ‘The quiet dance’, del 2011, amb cinc ballarins i música de Bernstein interpretada per Bill Evans. Entre les més recents, el solo ‘Show pony’, que brinda la premiada Tamisha Guy.  

Mercat de les Flors. 9 i 10 de juliol.

Marcella Lewis, a ‘Drive’, d’A. I. M. Ian Douglas


4. Falaise

Baró d’Evel

La segona entrega després de ‘Là’ ofereix una cosa molt diferent. Més que una continuació és un revers que mostra els personatges des d’una altra òptica. Poden ser l’última o la primera societat de la història. L’aclamada ‘Baró d’Evel’ es precipita al penya-segat o ‘Falaise’ disposats a enfrontar-se al buit, al dubte que tots portem dins, en un circ d’emocions combinant diferents disciplines, amb el seu fidel corb ensinistrat i el seu cavall. Un espai ple de poesia i sorpreses. 

Teatre Lliure. Montjuïc. Del 28 al 30 de juliol.

'Falaise' / FRANCOIS PASSERINI


5. Gravity & Other Myths

Backbone

Notícies relacionades

‘Backbone’ significa columna vertebral. Aquest element clau al cos humà és l’essència del magnífic treball d’aquesta premiada companyia australiana de circ contemporani. La connexió, la força, la interacció i la precisió són peces clau en aquest espectacle, que desafia la llei de la gravetat amb una posada en escena tan captivadora com la música de percussió que l’acompanya. 

Teatre Grec. 12 i 13 de juliol.

Temes:

Grec