CRÍTICA DE SÈRIE

'Years and years': El populisme en l'era distòpica

Una sèrie inquietant protagonitzada per Emma Thompson i Rory Kinnear, amb moments divertits

zentauroepp48716873 icult years190622214548

zentauroepp48716873 icult years190622214548 / Guy Farrow

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

‘YEARS AND YEARS’

Russell T. Davies

DRAMA DISTÒPIC

Intèrprets: Emma Thompson, Rory Kinnear, Russell Tovey, T’Nia Miller •Títol original: ‘Years and years’ Plataforma: HBO Durada: 6 episodis

‘Years and years’ arrenca amb una escena impactant, com ha de ser perquè una sèrie enganxi des de l’inici. Durant un col·loqui televisat, Vivienne Rook (Emma Thompson), fundadora d’un laboratori d’idees a Manchester, diu que li importen una merda Palestina, Israel, Qatar i el Iemen. Els contertulians i la presentadora s’escandalitzen, així com gran part de l’audiència, però Vivienne ha aconseguit el seu propòsit: una repercussió brutal.

Fins al tercer episodi dels sis que dura la sèrie,Vivienne és un personatge essencial, però alhora secundari. La història se centra en la nombrosa família Lyons. Viuen en cases intel·ligents d’un futur que està a la cantonada. Veiem els seus problemes quotidians, desastres sentimentals, enamoraments i complicades relacions generacionals. L’àvia dels quatre germans exerceix encara de patriarca des de la seva casa als afores, el lloc on d’una manera o una altra tornen tots per sentir-se protegits.

El temps s’accelera en el primer episodi. El món empitjora al mateix temps que creix el petit Lincoln, el fill d’una de les germanes: mor Angela Merkel, Donald Trump arriba al seu segon mandat i hi ha una allau de refugiats ucraïnesos al Regne Unit. També notes còmiques: s’acaba d’estrenar ‘Guardians de la galàxia 4’.

Notícies relacionades

La tragicomèdia funciona en el context d’una distopia quotidiana. L’adolescent Bethany diu als seus pares que és trans. Però no transsexual, sinó transhumana. No desitja ser carn i vol convertir-se en digital, viure com a informació amb el cervell descarregat en un núvol. I tot això és possible, com integrar el telèfon al seu propi cos. Sembla un episodi de ‘Black mirror’, relació que es reforça amb la presència com a pare de la noia de Rory Kinnear, el primer ministre que era obligat a copular amb un porc en l’episodi inaugural de ‘Black mirror’.

Creada per Russel T. Davies, responsable de ‘Queer as folk’ i de diverses temporades de ‘Doctor Who’, ‘Years and years’ dibuixal’ascens del populismeen aquest context de caos i inseguretat. Tot i que hi ha moments divertits, com la ingesta d’alcohol sintètic dissenyat per no deixar ressaca, però que acaba amb tota la família en un penós estat etílic, és una sèrie inquietant: les compareixences del personatge de Vivienne, la seva forma de guanyar adeptes o la seqüència del col·lapse bancari són tan reals avui com en aquell futur catòdic i distòpic.