el gran festival barceloní

Primavera Sound 2019: Yung Beef, el comissari del trap

El capo de l'escena urbana espanyola presenta tots els artistes que actuaran a El Punto, l'escenari del festival barceloní que ha programat

zentauroepp48382686 icult  yung beef190529195621

zentauroepp48382686 icult yung beef190529195621

6
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És de sobres conegut que alguns delsfans acadèmics del Primavera Sound ronden pels voltants del Fòrum amb les celles frunzides des que es va conèixer el cartell. En el 'line-up', tòtems del reggaeton, el rap i altres músiques urbanes. I més enllà de noms populars, apareixen al cartell una tirallonga d’artistes amuntegats en un escenari, El Punto, denominació transgressora (és, en argot, el lloc on es comprarà droga) per a aquest espai comissariat pel capo del trap a Espanya, Yung Beef (Fernando Gálvez). Abans de començar la conversa, adverteix als malcarats: "La meva música, igual com la de la gent que ve a l’escenari, es pot dir que és l’indie d’ara". "Jo em considero 'indie' dins del meu moviment, perquè soc independent, faig la meva música d’aquesta manera", reitera. 

Pel seu escenari passaran 17 artistes, representants de sons que van des del trap més dur al reggaeton més 'perreable'. "Poder programar el que m’agrada crec que és un miracle. És la meva visió,el que seria un dia de música perfecte", explica. "El concepte és introduir el públic d’aquest tipus de festival en aquesta música, amb actuacions que mostrin d’on ve tot això", explica. Entre la varietat, Yung Beef assenyala un concepte que uneix a tots els que pujaran a El Punto: "El carrer, en tots els sentits. És música de carrer. El que ens uneix és el ‘vacileo’, el carrer, l’espurna aquesta".

En el fons, aquesta feina no li ha sigut estranya, ja que des de sempre, "quan no hi havia diners en la indústria", ha muntat les seves festes. "Aquest moviment ha tingut una trajectòria i a mi, a la meva manera, millor o pitjor, he sigut allà, des que ha començat hi soc present", justifica l’exmembre de PXXR GVNG, la banda amb la qual va fer la seva primera aparició al festival el 2016. A Yung Beef, al qual alguns veuen com un heroi roig, un Robin Hood, per ser la mosca collonera de l’'establishment’ de la indústria musical, se li atribueix fer negocis amb un transatlàntic com el Primavera Sound. "A mi demà em ve Sony i m’ofereix coses com el Primavera, i em relaciono amb Sony. Jo no tinc una guerra boja, la meva guerra contra les 'majors' és perquè estafen els artistes". 

¿I com s’arriba a El Punto? "No és cap misteri: vindrà gent amb diners que tinguin la capacitat de pagar l’entrada. Després, l’altra cara és que jo soc aquí, doncs, ho creguis o no, la gent del carrer té mig peu dins. Jo a tothom qui pugui ficar, fent trampes o com sigui, el fico. Entenc que és una oportunitat perquè tots els que estem en aquesta posició anem ficant el peu a poc a poc".

A continuació, Yung Beef, el comissari del trap, presenta (per ordre d’aparició) els artistes que actuaran a El Punto. 

Dijous 30 de setembre:

Goa (Espanya)

"Per a mi és una cosa que transcendirà el que és la nostra música. Té un parell de cançons que seran himnes, no d’Espanya, però sí de la música espanyola. Jo ja els he escoltat i per a mi ja ho són. Té coses que transcendiran a un nivell molt 'totxo'. A més, l’estimo com a persona. Jo em moro per fer música amb ell quan estem junts. Tant com a persona com musicalment, aprenc coses d’ell. M’agrada molt tot el que fa, em sembla molt sincer tot el que fa. I a part sona molt bé. Hi ha molta penya a Espanya fent això, però a mi no em sonen així, Goa sona natural de veritat. Farà un parell de hits que seran música popular en el bon sentit".

Brat Star (Canadà)

"La meva germana, la meva 'sister'. Trencarà molts caps, la veritat. Cada vegada que fa un 'dj set’ em parteix el cervell. És molt punk, molt trap de veritat. És una negra, una dura".

Gangsta Boo (EUA)

"La mare de totes i tots els que estan fent ‘gangsta’ rap i movent-se en això. Per a mi és una llegenda".

Rico Nasty (EUA)

"Serà una cosa molt divertida. Està donant-li aquest punt ‘funny’ a tot això".

Japanese (Panamà)

"Sempre donarà la nota, farà ballar a tothom. Posarà això ben animat".

Uzielito Mix (Mèxic)

"Un superdotat. Molt jove, controla el ‘perreo’, el que a mi més m’agrada, el ‘perreo’ mexa, el ‘perreo’ de veritat de Mèxic, un altre univers. A Mèxic ja saben qui és, però volem que ho sàpiguen aquí també".

Divendres 31 de setembre:

Somadamantina (Espanya)

"Una llegenda. La primera aquí a Espanya que va començar amb el ‘malianteo’".

La Zowi (Espanya)

"Ha tret una ‘mixtape’ que està sonant fort, està fent uns bolos dels més reals que hi ha. Hi ha trap al qual li falta realitat, i per a mi la Zowi està demostrant el que és el trap".

Mark Luva (Espanya)

"Un habitual de les coses noves. Sempre avantguarda. No sabem el que farà, una gran bogeria segur".

Goth Boi Clique (Estats Units)

"Venen tots. Guapíssim. És la 'clic' (colla) de Lil Peep. Estan fent una part molt important. És molt semblant a Goa però ja en el nivell ianqui. Molen molt".

La Goony Chonga  (Estats Units)

"'La que tú conoces'. Una cubana gitana que els posarà aquí tots bojos, molt bojos".

Rosa Pistola (Colòmbia)

"Pur ‘perreo’ mexa, però amb un toc una mica més ‘boricua’, de reggaeton romàntic, antic".

Dissabte 1 de juny:

Albany (Espanya)

"Una altra promesa del que és l’'indie' a Espanya per a mi. És de les màximes representants de l’'indie' ara mateix. Tant la seva música, com la fa, la seva manera de moure’s, la seva personalitat... Havia de ser aquí. Està traient molta música. Calia tenir Albany en un altre tipus d’escenari".

Ian Isiah (Estats Units)

"Pura avantguarda. Serà pura avantguarda. Del més 'undergorund' de Nova York que et puguis trobar. I alhora, aquest nano sempre va en la direcció a la qual va la música, és un pioner. I ha tret un gran disc guapíssim i volíem que el presentés aquí".

Hurrican G i Tony Touch (Puerto Rico i Estats Units)

"Dues llegendes. Em sembla una fusió perfecta del dos mons que són el reggaeton i el rap, el punt perfecte. I Hurricane G és de la música més dura que he escoltat en la meva vida a nivell lletra, a nivell 'swag', a nivell tot. Duríssim".

Kodie Shane (Estats Units)

"El futur. Jo la veig, dins del trap, com de les coses més avançades que existeixen. Kodie Shane és en una onada molt avantguardista dins del que són les regles. Està fent moltes coses acústiques, amb banda, i adaptant el trap a bandes, també l’r&b. M’encanta, de les meves cantants favorites del món".

DJ Playero (Puerto Rico)

Notícies relacionades

"Una llegenda del reggaeton. És el més llegendari que tindrem punxant aquí. Playero punxant aquí a la platja de Barcelona. Això no hi ha qui ho pagui".

Yung Beef (Espanya)

"Posaré una hora de soroll rosa. Al final que jo tanqui la programació serà com la recopilació de tot. Ens les apanyarem per ser allà tots junts, intentar marxar amb un bon sabor de boca. A mi em venia de gust, sempre ve de gust tocar en el Primavera, tot i que m’hagi programat a mi mateix. Més que Yung Beef, jo posaria allà 'la família'".