28 maig 2020

Anar al contingut

FESTIVAL AQUEST DISSABTE

Els jueus ultraortodoxos carreguen contra Eurovisió per violar el 'shabat'

Efe

Els jueus ultraortodoxos carreguen contra Eurovisió per violar el 'shabat'

Un corrent de jueus ultraortodoxos van convocar una pregària especial aquest divendres a Israel contra els treballs que "profanen" el shabat, la jornada sagrada de descans per al judaisme, a causa de la celebració aquests dies del festival d’Eurovisió.

Els rabins Haim Kanievsky i Gershon Edelstein, líders del corrent haredí no hassídic, van demanar a través d’una circular pública titulada "El lament del shabat" que se celebrin oracions especials a les sinagogues aquest divendres a mitjanit, ha informat la ràdio pública israeliana Kan.

Ho fan en senyal de rebuig al desacatament públic del ‘shabat’ i que molts jueus es veuran obligats a treballar dissabte amb motiu del festival.

Des que Israel va guanyar el seu dret a convertir-se en el país amfitrió d’Eurovisió l’any passat ha hagut de fer front a dificultats plantejades per la població ortodoxa. Un ministre ultraortodox va arribar a demanar que es canviés de dia el festival perquè no coincidís amb la festa jueva.

Aquesta festivitat exigeix un descans absolut sense activitats institucionals ni d’organismes oficials i en què no hi ha transport públic durant el shabat, que comença al caure el sol divendres i acaba dissabte al vespre.

Per exemple, la banda musical israeliana Shalvá, composta per joves amb diferents discapacitats, i que era favorita en totes les enquestes per representar el país, va abandonar el concurs després de negar-se a treballar durant aquesta jornada.