CRISI EN UNA SALA EMBLEMÀTICA

Artistes i treballadors reclamen dos milions d'euros al Teatre Apolo

Entre les 200 persones que denuncien que Ethika Global, l'empresa gestora de la sala, els deu diners hi ha La Maña i Pep Sala

zentauroepp48135538 barcelona 13 05 2019 rueda de prensa de los daminificados de190513210926

zentauroepp48135538 barcelona 13 05 2019 rueda de prensa de los daminificados de190513210926 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

Un centenar d’artistes, proveïdors i extreballadors, entre els quals es troben l’artista Lita Claver, la Maña; el músic Pep Sala i el director Ricard Reguant, s’han unit per denunciar públicament que el Teatre Apolo de Barcelona deu dos milions d’euros a unes 200 persones.

Reguant, que va ser director artístic del teatre fins al mes de desembre passat, ha assegurat que l’empresa que gestiona el teatre, Ethika Global, ha perpetrat una “estafa a gran escala” i que la xifra global pot ser més alta, perquè “tampoc han pagat el lloguer, ni la Seguretat Social dels membres de les companyies de teatre, ni els drets d’autor, ni l’IVA, ni res”.

La Maña ha obert la roda de premsa que ha tingut lloc aquest dilluns a la seu de la SGAE a Barcelona amb un lament: “Han enfangat el meu comiat dels escenaris i m’han tret els diners de la meva jubilació”.

Lita Claver va dir adeu al seu públic barceloní el mes de gener del 2018 amb l’espectacle ‘Un reencuentro inolvidable’, juntament amb l’actor Fernando Esteso. “Després de 67 anys treballant només m’ha quedat una pensió de 700 euros, i aquesta gent, perquè no se’ls pot dir senyors, no només no m’han pagat, sinó que a més han embrutat el nom d’un teatre històric del Paral·lel barceloní”, ha afirmat.

També la SGAE

En el mateix acte també han reclamat els seus deutes el representant de la SGAE, que ha assegurat que Ethika Global deu 140.000 euros en drets d’autor, i el productor de l’obra de la Maña, Luis Pardos, que reclama 95.000 euros.

D’altra banda, el dissenyador de vestuari Jordi Dalmau exigeix el pagament de 20.000 euros; el director Ricard Reguant sol·licita retards per 100.000, la companyia Tropicana demanda 70.000 euros, mentre quePep Sala ha indicat que l’empresa li deu més de 30.000 euros per les composicions musicals de l’última temporada.

L’advocat de Reguant, Joan Mitjans, ha afirmat que ja hi ha almenys vuit demandes civils interposades pels impagaments i ha anunciat que n’hi haurà més. A més, no descarta acudir a la via penal, perquè “es tracta d’una estafa ordida a consciència, en què s’ha creat una societat pantalla amb la intenció de no pagar ningú”.

“Actuen com un fons voltor, cobren però no paguen, i fan coses tan greus com entregar xecs sense fons en una mediació davant del jutge. La fiscalia hauria d’actuar d’ofici”, ha sentenciat.

¿Final de temporada o tancament?

Notícies relacionades

Reguant ha tancat la roda de premsa desmuntant, segons ell, “l’última mentida de l’empresa, que la setmana passada va dir que tancava el teatre per fi de temporada, però en realitat no té intenció de tornar a obrir al setembre perquè han venut tot el que hi havia dins del teatre, fins i tot vestuari i escenografia que no era seva”.

Per la seva part, l’empresa Ethika Global ha assenyalat en comunicats anteriors que el Teatre Apolo travessa una situació econòmica difícil com a conseqüència de la “nefasta gestió” de Ricard Reguant durant la temporada en què va ser director artístic del teatre.

Temes:

Teatre